Piyasaların yönünü dolar belirliyor

Güncelleme Tarihi:

Piyasaların yönünü  dolar belirliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2016 22:02

İçeride ve dışarıda yaşanan gelişmeler doların piyasalarda ‘güvenli liman’ işlevini sürdürüyor. Kısa dönemde direnç noktaları 3.18-3.20 ve 3.25 olarak görülüyor. 3.25 seviyesinin üzerinde ise orta dönem hedefleri gündeme gelebilir.

Haberin Devamı

ZOR gündem ile piyasalar üzerinde baskı devam ediyor. Döviz kurlarındaki yükseliş eğiliminin korunması borsaya satış getirirken tahvil gösterge faiz oranlarına da yükseliş yaşanıyor. Doların piyasalarda ‘güvenli liman’ ve yön belirleyici işlevi sürüyor. HDP’li bazı milletvekillerinin tutuklanmasıyla siyasi tansiyonun yükselmesi, 8 Kasım’daki ABD başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi aday Trump’un kazanma olasılığının dillendirilmesi, Irak sınırına askeri sevkiyat, IMF’den Türk ekonomisi için değerlendirmeleri, dış borsalar ve petrol fiyatlarındaki düşüş, terör eylemleri, ABD Merkez Bankası’nın (FED) Aralık’ta faiz artırım olasılığını güçlenmesi zor gündemin satır başlıkları. Piyasaları taşıyacak beklenti ihtiyacı da sürüyor. Zayıf görülmekle birlikte ABD’de başkanlık seçimini Trump’un kazanmasına piyasalar olumsuz bakıyor. S&P’nin Türkiye’nin görünümünü negatiften durağana çevirmesi son günlerde gelen en iyi haber. Ama ağır gündem nedeniyle fiyatlaması sınırlı olur. Önümüzdeki hafta içeride siyasi gelişmeler, dışarıda ise ABD başkanlık seçimleri öne çıkacak. Temkinli görünüm sürebilir.

Haberin Devamı

ZİRVE DENEMESİ

Dolar/TL kurunda çıkış trendi devam ediyor. Kısa dönem direnç noktaları 3.18-3.20 ve 3.25 olarak görülüyor. 3.25 seviyesinin üzerinde ise orta dönem hedefleri gündeme gelebilir. İlk destekler 3.11-3.10 seviyelerinde. 3.10 seviyesinin üzerinde çıkış hareketi gücünü koruyacak. Sert yükseliş nedeniyle direnç noktalarında kâr satışları görülebilir. Ancak çıkış hareketinin devamı ve yeni zirve denemeleri olasılığı yüksek.

Piyasaların yönünü  dolar belirliyor

KREDİLERİN EKONOMİYE ETKİSİ SÜRÜYOR

Banka kredi faizlerinde indirim süreci başlamış görülüyor. İş Bankası, Akbank, Finansbank, HSBC kredi faizlerinde indirime gittiklerini açıkladılar. Bir süredir ekonomi yönetiminin faizlerin düşürülmesi konusunda telkinleri vardı. Bu sonuç vermeye başladı. Amaç faizleri düşürüp, soğumaya başlayan ekonomiyi ısındırmak. Yani yavaşlayan büyüme hızına ivme kazandırmak. İş Bankası genel müdürü Bali, “Türkiye’nin yüzde 5 büyümesi için yüzde 15 kredi büyümesi gerekiyor” dedi. Kredi büyümesinin eskiye göre azalsa da ekonomideki büyüme üzerinde bir etkisinin olduğu muhakkak. Ancak yüzde 5 büyüme yakalanır mı, orası tartışmalı. Tabloda görüleceği üzere 2012-2015 döneminde kredi büyümeleri hep yüzde 15’in üzerinde olmuş. Ancak ekonomik büyüme hızı yüzde 4’ü geçememiş. Ekonomideki büyümeyi etkileyen tek parametre banka kredileri değil elbette. Diğer faktörleri de dikkate almak gerekir. 2012’den sonra döviz kurlarındaki yükseliş hız kazanmış. Dolar/TL kuru 2012 yılını 1.78’den kapattı, bir daha bu seviyenin altını görmedi.  Diğer dikkat çekici nokta, ekonomideki büyümeye aldırmaksızın kredi büyümesi hiç durmamış. Hatta 2009 yılında ekonomi yüzde 4.8 küçülürken bile banka kredileri büyümeye devam etmiş. Bu da borçlanmanın bir ölçüde zorunluluk, bağımlılık haline geldiğini gösteriyor. ABD Merkez Bankası (FED) faiz artışına hazırlanırken, içeride ve dışarıda tahvil faiz oranları yükselirken ve de düşük iç tasarruf oranlarını artırma yolları aranırken diğer yandan faiz indiriminin nasıl gerçekleşeceği konusu yakından izlenecek.

Haberin Devamı

Piyasaların yönünü  dolar belirliyor

 BORSA TUTUNMA ÇABASINDA

Borsada düşüş trendi ve tutunma çabası sürüyor. 74.000 ve 72.000 destek noktaları. Sonraki destekler 71.000-70.000 seviyelerinde. Yukarı yönlü hareketlenmelerde olası tepki çıkışının devamı için ise ilk aşamada 76.000-76.500 seviyelerinin geçilmesi gerekecek. Destek seviyelerinde tepki alımları görülse de satış baskısı sürebilir. 

Piyasaların yönünü  dolar belirliyor

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir, yatırımcı profilinize uymayabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!