Güncelleme Tarihi:
Avrupa ve Japonya Merkez Bankası kaynaklı gelişmelere ABD Merkez Bankası (FED) da eklendi. Faiz artışı konusunda daha temkinli davranılacağını yönündeki FED kaynaklı değerlendirmeler iyimserliğe katkı yaptı. Bu gelişmeye bağlı dışarıda değer kaybeden dolar, içeride dolar/TL kuruna düşüş, borsaya yükseliş olarak yansıdı. Dolar/TL kurundaki düşüşte speküle edilen İran etkisi tartışmalı bir konu. İran’ın askıdaki alacaklarının Euro üzerinden ödenmesini ve yeni petrol ihracının da Euro üzerinde faturalanacağını bildirmesi spekülasyonları azaltabilir. Piyasalardaki iyimserlik, yalancı bahar mı, yoksa ciddi bir dönüş mü? Piyasalar son bir yılda buna benzer dalgalanmaları birkaç kez gösterdi. Kısa dönem iyimserlik sürmekle birlikte orta dönem için borsada düşüş trendi, döviz kurlarında ise çıkış trendleri korunuyor. Ayrıca, geçtiğimiz günlerde olumsuz fiyatlamaya konu olan petrol fiyatı, Çin, küresel ekonomideki yavaşlama sinyalleri ve jeopolitik gelişmeler gibi konu başlıklarında temkinli görünüm önemli ölçüde sürüyor. Ancak piyasalar bir süre daha bardağın dolu tarafını görmeye devam edebilir.
KÂR SATIŞLARI OLABİLİR
Borsada geçen hafta verdiğimiz 75.000 seviyesi, çıkışın devamı için önümüzdeki günler için de geçerli. Bu seviyede kâr satışları görülebilir. Sonraki dirençler 77.500 ve 80.000-81.000. Geri çekilmelerde 73.000 ilk destek noktası görülürken bu seviyenin üzerinde çıkış da sürebilir. Direnç noktalarında kâr satışları görülebilir.
Dolar/TL kurunda ise, kâr satışları sürüyor. Orta dönem çıkış trendinin korunması için ise 2.89-2.88 seviyeleri önemli. Bu seviyenin üzerinde tutunabilir. Aksi takdirde, geçen hafta bahsettiğimiz “Çift tepe” (düşüş formasyonu) hedefleri ve 2.82 seviyesi gündeme gelebilir. Tepki çıkışının güç kazanması için ise 2.94 seviyesinin geçilmesi önemli. Sonraki direnç 2.98 seviyesinde. Tepki alımları etkisini sürdürebilir.
Altın, tekrar gündemde
KÜRESEL ekonomideki son gelişmeler ve doların değer kaybıyla “Güvenli liman” özelliği tekrar hatırlanmaya başlayan altında (Ons/Dolar) çıkışın devamı için 1.160 seviyesinin üzerinde kalınması önemli. Sonraki direnç 1.190 seviyesinde görülürken geri çekimelerde 1.130 ilk tutunma noktası. Çıkış hareketi etkisini sürdürebilir. Altının Gram/TL fiyatına ise Dolar/TL kurundaki düşüş nedeniyle dışarıdaki altın yükselişi daha zayıf yansıdı. Gram/TL altında, yön tayini için 104.50-109.00 alt üst bantları izlenecek. 109.00 seviyesi geçilirse 113.80 gündeme gelebilir.
Petrol fiyatları ve cari açık düştü
PETROL başta olmak üzere maden, tarım, enerji dahil tüm emtia fiyatlarında düşüşler sürüyor. İthalatçı konumdaki Türkiye’nin bu gelişmeden bir katkı sağlaması beklenirken uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s (S&P) kaynaklı açıklamalar bu yöndeki beklentileri zayıflattı. S&P, “Düşük petrol fiyatları Türkiye’nin dış finansmanına yardımcı olmaz, petrol fiyatlarındaki sert düşüşün yıl içerisinde Türkiye’nin notuna fayda sağlaması olası değil” derken gerekçe olarak ihracattaki düşüş ve petrol üreticisi ülkelerden gelen doğrudan yatırımlardaki azalmayı gösterdi. Tabloda görüldüğü üzere, petrol fiyatındaki düşüş Türkiye’nin enerji faturasında ve Türk ekonomisinin yumuşak karnı olan cari açıkta ciddi bir iyileşmeye neden omuştu.
Spor kulüplerinde borç sorunu ciddi
Spor kulüplerinin mali açıdan sıkıntıda oldukları gündeme mal olmuş bir konu. Spor kulüplerinin 3.5 milyar TL’ye ulaşan borçlarının özel bankalara olan 2.5 milyar TL kısmının kamu bankaları Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank kanalıyla yeniden yapılandırılması konusu basına düşen haberler arasında. Yine geçtiğimiz günlerde Galatasaray başkanı Dursun Özbek’in “Galatasaray’ın tüm gelirleri 2023’e kadar temlikli” açıklaması dikkat çekti. Söz konusu yapılandırma eğer gerçekleşirse bu gelişmenin borsadaki hisse fiyatlarına yansımaları beklenebilir. Borsada işlem gören spor kulüplerinin mali durumlarını yansıtan bazı bilanço kalemlerine yer verdik. Mali yapılarının yoruma gerek bırakmayacak şekilde sorunlu olduğu görülüyor. Tartışma daha çok bu tabloya kimin el atması gerektiği noktasında olacak sanki.
YUKARIDA YER ALAN BİLGİLER TAVSİYE NİTELİĞİ TAŞIMAYIP YATIRIM DANIŞMANLIĞI KAPSAMINDA DEĞİLDİR, YATIRIMCI PROFİLİNİZE UYMAYABİLİR.