Piyasaların gözü bayram sonrasında

Güncelleme Tarihi:

Piyasaların gözü bayram sonrasında
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2016 17:24

Hareketli günler yaşayan piyasalar, adeta bayram sonrasına kilitlendi. Bayram sonrası merkez bankası kararları ve döviz kurları yön konusunda belirleyici olacak.

Haberin Devamı

PİYASALAR bayrama yoğun veri trafiği altında girdi. ABD Merkez Bankası (FED) ve Türkiye Merkez Bankası faiz kararları bayramdan sonraki hafta gündemde öne çıkacak gelişmeler. Özellikle FED’in faiz artırım konusu piyasaların seyri açısından yakından izlenecek. Son ABD tarım dışı istihdam verilerinin beklentilerin oldukça altında gelmesi 21 Eylül’deki toplantıda FED’in faiz artırım olasılığını zayıflatmıştı. 22 Eylül Türkiye Merkez Bankası’nın ağustos enflasyonundaki düşüşle birlikte faiz üst koridorunda (fonlama) indirimlere devam edeceği beklentisi hakim.

Piyasaların gözü bayram sonrasında



Türkiye’nin Suriye’de gerçekleştirdiği harekat gündem olarak izlenmesine rağmen bu aşamada fiyatlamaya konu değil. Benzer şeyler siyasi gelişmeler için de söz konusu. 2016 yılının ilk çeyreğine göre zayıflayan ve yüzde 3.1 oranındaki ikinci çeyrek büyüme verisinin etkileri sınırlı kaldı. Dış borsalardaki çıkış hareketlerinin ivme kaybı, Avrupa Merkez Bankası toplantısından ek parasal genişleme sinyali gelmemesine bağlı olarak değerlenen dolar ile TL ve gelişen ülke para birimlerinde görülmeye başlanan değer kayıpları, geçtiğimiz haftalarda vurguladığımız piyasayı taşıyacak beklenti iç piyasalardaki iyimserliği zayıflatan gelişmeler olarak görülüyor. Ancak düşme eğilimindeki faiz oranları ve yabancı satışlarının yerini az da olsa alıma bırakması piyasalar için önemli referanslar olmaya devam ediyor. Olağan dışı bir gelişme olmadığı takdirde bu görünüm bir süre daha korunacak gibi görülüyor. Bayram sonrası merkez bankası kararları ve döviz kurları yön konusunda belirleyici olmakla birlikte daha hareketli bir piyasa bizi bekliyor.

Haberin Devamı

BORSA DİRENÇLERDE ZORLANDI

BORSADA tepki çıkış ve toparlanma çabaları korunmasına rağmen hacim zayıflığı nedeniyle direnç seviyeleri geçilmekte zorlandı ve satışla karşılaştı. 77.000 seviyesinin üzerinde tutunması tepki çıkışının devamı olasılığının korunması açısından önemli olacak. İlk dirençler ise 78.200 ve 79.350 seviyelerinde. Endekste çıkışın güç kazanması için ise 79.350 seviyesinin geçilmesi gerekecek. 77.000 seviyesinin altında kalınması ise satışların etkisiyle 75.000 seviyelerini tekrar gündeme getirebilir. Zayıf görünüm nedeniyle yukarı yönlü hareketlenmelerde satışlar görülebilir.

Haberin Devamı

DOLAR/TL, TEPİ ALIMLARI GELDİ

DOLAR/TL kurunda tepki alımları görüldü. 2.92-2.91 trend destekleri olması nedeniyle önemini kururken bu seviyelere yaklaştıkça tepki alımlarının gelmesi önemli. Beklentilerin aksine 2.91 seviyesinin altına gelinmesi satış baskısını artıracak bir durum olacaktır. Diğer yandan tepki çıkışının devamı için 2.97 seviyesinin üzerinde kalınması gerekecek. Bu durumda çıkışın devamıyla 3.02-3.03 ve 3.09 seviyeleri gündeme gelebilir. Direnç seviyelerinde satış denemeleri görülse de tepki çıkışı gücünü koruyabilir.

ALTIN, MERKEZ BANKALARININ ETKİSİNDE

ALTIN (Ons/Dolar) fiyatları merkez bankası kaynaklı gelişmelerle dalgalanıyor. ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırım olasılığının zayıflaması yükseliş getirirken son Avrupa Merkez Bankası toplantısından yeni parasal genişleme sinyali gelmeyince kâr satışları görüldü. Doların değer kazanması satış baskısı yapmaya başladı. Çıkışın devamı için 1.352 seviyesinin geçilmesi önemli. Sonraki dirençler 1.367 ve 1.375 seviyelerinde. Geri çekilmelerde 1.328 ve 1.303 olası tutunma seviyeleri. Kısa dönem 1.303-1.352 destek-direnç bandı izlenmekle birlikte yükseliş denemeleri satışla karşılaşabilir.

Altının iç piyasalardaki Gram/TL fiyatı, altının dış piyasalardaki dalgalanmaları ve Dolar/TL kurunun etkisinde. Kur yükselişinin etkisiyle görülen tepki çıkışının devamı için 127.5 seviyesinin üzerinde kalınması gerekecek. Bu durumda kısa dönem 130.0-132.5 ve 138.0 gündeme gelebilir. Geri çekilmelerde ise izlenecek destek noktaları 124.5 ve 121.5 seviyelerinde. Tepki çıkışının devamı olasılığı yüksek görülmekle birlikte 127.5 seviyesi önemini koruyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!