Güncelleme Tarihi:
Piyasaları yurtdışındaki hareketler ve Çin'deki düşüşlerin yanında endeksin 72 bin 300 seviyesinin altına inmesiyle bir anda artan satış baskısı olumsuz etkiledi.
DOLAR DA REKOR KIRDI
Dolar da tarihinde ilk kez 1.95 TL'nin üzerine çıkarak önce 1.9540 TL ile rekor tazeledi. Ardından rekoru genişleterek 1.9580 TL'ye kadar ulaştı. Döviz sepeti de 2.2570 TL ile tarihi rekorunu kırdı.
Gelişmekte olan ülke piyasaları günü büyük düşüşlerle geçirirken bugünkü iki olumlu algılanabilecek gelişmeye rağmen BIST 100'de bu kervana katıldı.
Güne yatay bir seyirle başlayan BIST 100'ün uluslararası piyasalardaki Fed etkisiyle gerçekleşen sert düşüşleri yaşayıp yaşamayacağı merak konusuydu. Asya borsaları son 9 buçuk ayın en düşük seviyesine gelirken Çin'de Şangay borsası yüzde 5.30'luk oranla sert düştü.
Merkez Bankası'nın 150 milyon dolarlık ek döviz satım ihalesiyle dolar 1.94 seviyelerinde gün boyu yatay bir seyir izledi. Öte yandan Hazine ihalelerine gelen 4 milyar 570 milyon TL'lik talebin de piyasaları sevindirmesi bekleniyordu. Ancak yurtdışı gelişmeler ağır bastı ve satış dalgası ikinci seansta borsayı vurdu. İlk seansı 72 bin 862 puandan kapatan BIST İstanbul özellikle saat 16.30'dan sonra yaşanan sert düşüşle 70 binli rakamlara kadar indi. Şu dakikalarda düşüş hızı yüzde 4'ü geçti ve BIST 100 70 bin 172 puana kadar geriledi BIST 100'ün bu seviyeleri Ekim 2012'den bu yana en düşük seviye olarak dikkat çekti.
Borsada kapanış ise üzde 3.37 düşüşle 70 bin 640 puandan gerçekleşti.
DESTEK KIRILINCA DÜŞÜŞ HIZLANDIAta Yatırım Fon Direktörü Cem Tözge yurtdışındaki olumsuz atmosferin etkisiyle beklenen destek seviyelerinin aşıldığını ve düşüşün hızlandığını söyledi. Tözge "Yurtdışında gelişmelerinin etkisi yoğun şekilde hissedildi. ABD 10 yıllık faiz hareketi yükseldi. Asya borsalarında da yaşanan çöküşle yurtdışı gelişmeler iyice olumsuz etkiledi. BIST 100 için bugün 72300 seviyesi önemliydi. Aşağı yönde hareketin hızlanması bu seviyenin kırılmasına bağlanabilir." dedi.
İş Yatırım Hisse Senetleri Uzmanı Özgür Alioğlu, endekste ikinci seanstaki hızlı düşüşün özellikle Avrupa borsalarında Çin'den kaynaklanan endişelerle yaşanan düşüşten kaynaklandığını söyledi.
Alioğlu, ayrıca Fed'in parasal genişleme ile ilgili aldığı kararların gelişmekte olan piyasalarda ne tür etkileri olacağının tam olarak kestirilemediğini de sözlerine ekledi.