Güncelleme Tarihi:
BIST günü yüzde 3.37 düşüşle 70 bin 640 puandan kapadı ve Ekim 2012’den bu yana en düşük seviyeye geldi. Dolar ise ‘Merkez’ müdahalesine rağmen rekorunu yenileyerek, 1.9580 TL’yi gördü.
FED konuşmalarının yarattığı dalgalanma yeni haftaya da taşındı. Özellikle gelişmekte olan ülkeler dünü büyük düşüşlerle kapatırken Çin başta olmak üzere Asya borsalarında sert düşüşler gerçekleşti. Asya borsaları son 9 buçuk ayın en düşük seviyesine çekilirken Çin’de Şanghay borsası yüzde 5.30’un üzerinde sert kayıpla günü kapadı. Bu gelişmeler dün yurtiçi piyasaların olumlu algılayabileceği gelişmeleri de gölgeledi.
Bu olumlu gelişmelerden Merkez Bankası’nın 150 milyon dolarlık ek döviz satım ihalesi doları 1.94 TL seviyelerinde günün ikinci yarısına kadar tutabildi. Öte yandan Hazine ihalelerine gelen 4 milyar 570 milyon TL’lik talebin de piyasaları sevindirmesi bekleniyordu.
8 AYIN EN DÜŞÜĞÜ
Ancak yurtdışı gelişmeler ağır bastı ve dolar rekor üstüne rekor kırarken BIST 100’de sert satış dalgası başladı. İkinci seansın ortalarına kadar yatay seyreden borsa ikinci seansta 72 bin 300 teknik destek seviyesi kırılınca gelen satış dalgası ile sert düştü. İlk seansı 72 bin 862 puandan kapatan BIST İstanbul günü yüzde 3.37 kayıpla 70 bin 640 puanla kapadı. Bu seviye Ekim 2012’den sonra son 8 ayın en düşük seviyesi oldu.
MERKEZ MÜDAHALESİ
Haftaya Merkez Bankası’nın gelişmiş ülkelerdeki piyasa koşullarındaki düzenlemeye paralel olarak politika faizi üzerinden borçlanacağını açıklamasıyla başlayan piyasalarda dolar 1.9450 TL seviyelerinde girdi. Günün ikinci yarısında 150 milyon dolar tutarında ek döviz satım ihalesi ile müdahale gerçekleşti ve dolarda tansiyonun yükselmesi engellendi. Ancak uluslararası piyasaların dalgalı olması sonucu dolar 1.9580 TL olurken döviz sepeti de gün içinde 2.2595 TL seviyesine çıkarak yeni tarihi rekorunu kırdı.
HAZİNE’YE TALEP RAHATLATTI
Dün piyasaların bir gözü de Hazine ihalelerindeydi. İki devlet tahvili ihalesinde net 4 milyar 570 milyon lira borçlanan Hazine’nin bu ihalelerinde talep beklenenden yüksek geldi. Uzmanlar yüzde 4.15 kupon ödemeli sabit kuponlu tahvilde bileşik faizin yüzde 8.93 oluşmasının yatırımcılar için cazip olduğunu belirtti.
Kırılmayla aşağı doğru hareket arttı
Ata Yatırım Fon Direktörü Cem Tözge yurtdışındaki olumsuz atmosferin etkisiyle beklenen destek seviyelerin aşıldığını ve düşüşün hızlandığını söyledi. Tözge “Yurtdışında gelişmelerinin etkisi yoğun şekilde hissedildi. ABD 10 yıllık faiz hareketi yükseldi. Asya borsalarında da yaşanan çöküşle yurtdışı gelişmeler iyice olumsuz etkiledi. BIST 100 için bugün 72 bin 300 seviyesi önemliydi. Aşağı yönde hareketin hızlanması bu seviyenin kırılmasına bağlanabilir.” dedi.
Riskler yeniden fiyatlanıyor
Standard Bank Gelişmekte Olan Ülkeler Ekonomisti Timothy Ash bugünlerde tüm gelişmekte olan ülkelerde risk fiyatlaması yaşandığını ancak Türkiye’nin iki zayıf karnı bulunduğunu belirtti. Ash “Küresel gelişmekte olan piyasalar satış modunda gözüküyor. Dolayısıyla küresel trendlerin etkisinde hisseler, Türk Lirası ve tahvillerde zayıflama bekliyorum. Küresel piyasalarında temel olarak risklerin yeniden fiyatlanmasını gözlüyoruz. Bunda Fed konuşmasının etkisi büyük. Ancak ülkelerin kendi temel dinamikleri de ön plana çıkıyor. Türkiye’nin büyük cari açığı ve mevcut siyasi durum zayıflıkları olarak ön plana çıkıyor.” dedi
Merkez silahlarını çıkarmak istemiyor
Halk Yatırım Ekonomik Araştırmalar Müdürü Banu Kıvcı Tokalı gelişmekte olan ülkelerde sermaye azalımı sebebiyle dalgalanmanın bir süre daha devam edeceğini belirtti. Banu Kıvcı Tokalı .”Yoğun olarak gelişmekte olan ülkelere olan sermaye akımına zayıflama Türkiye’yi de olumsuz etkiliyor. Merkez Bankası varlığı hissediliyor ama çok müdahale görmüyoruz. Tüm enstrümanlarını kullanmıyor Merkez Bankası. Burada genel trendi takip ediyor. Diğer gelişmekte olan ülkelerde de benzer müdahaleler var. Merkez Bankası şimdilik Türkiye’ye özgü tüm enstrümanlarla müdahalelerini gerçekleştirmek istemiyor” diye konuştu.