Güncelleme Tarihi:
Gelişmeler euroyu aşağı çekerken, dolar yükselişte.
Â
Euro bölgesi Maliye Bakanları'nın toplantısı öncesinde Avrupa Konseyi Başkanı Herman Von Rompuy, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet ve Eurogroup Başkanı Jean-Claude Juncker'in acil olarak bir araya gelmesi İtalya'nın borç krizindeki yeni kurban olacağıyla ilgili korkuları tetikledi.
Van Rompuy'un sözcüsü Avrupa Komisyonu BaÅŸkanı Jose Manuel Barros ve Avrupa Komisyonu'nun Ekonomik ve Parasal Ä°ÅŸlerden Sorumlu Ãœyesi Olli Rehn'in de katılacağı toplantının, "kriz deÄŸil, koordinasyon toplantısı" olduÄŸunu ve Ä°talya'nın gündemde olmadığını açıkladı.Â
Ancak, önde gelen AB yetkilileri, İtalyan medyasının sert varlık satışlardan sonra 'Kara Cuma' olarak tanımladığı bir işlem günü sonrasında, birliğin üçüncü büyük ekonomisinin gündemde olmaması için 'imkansız' değerlendirmesi yaptı.
İtalya'ya yönelik endişeler euroya da darbe vurdu. Euro, dolara karşı yüzde 1.5'ten fazla kayıpla, 1.4020'li seviyelere gelerek son altı haftanın en düşüğünü gördü. İçeride ise euro/TL, 0.6'lük düşüşle 2.31'nin altına indi. Dolar/TL ise yaklaşık yüzde 0.8'lik yükselişle 1.64'ün üzerine çıktı.
Â
Avrupa borsalarında da gelişmelerin yarattığı tedirginlik nedeniyle, bankacılık hisselerinin önderliğinde yüzde 2'e yakın düşüşler yaşanıyor. İMKB de gün sonunda yüzde 1.08 değer kaybetti ve kpanışı 62,909 puandan yaptı.
Â
CUMA GÜNÜ SERT DÜŞMÜŞTÜ
Â
Euro bölgesindeki borç krizinin Ä°talya'ya yayılabileceÄŸi endiÅŸesiyle Cuma günü Ä°talya borsasında gösterge endeksi son beÅŸ ayın en hızlı düşüşünüÂkaydetmiÅŸti. Borsada Ä°talya'nın en büyük bankası UniCredit hisseleri haftanın son iÅŸlem gününde yüzde 7.9 ve ülkenin en büyük ikinci bankası Banca Intesa'nınkiler ise yüzde 4.6 deÄŸer kaybetmiÅŸti. 10 yıl vadeli Ä°talya tahvilinin faizi de yüzde 5.28'e çıkarak son dokuz yılın en yüksek seviyesine ulaÅŸmıştı.
ABD'li JPMorgan Chase Bankası'nın Tokyo'daki döviz stratejisti olan Junya Tanase konuyla ilgili Reuters'a yaptığı değerlendirmede, "Avrupa ile ilgili artan endişelerden dolayı yatırımcılar, geçici de olsa riskten kaçmak isteyebilir. Bu da kısa vadede euronun değer kaybını beraberinde getirebilir" dedi.
Euro bölgesinin üçüncü en büyük ekonomisi olan İtalya, Yunanistan'dan sonra borç oranı en yüksek ülke. Uzmanlar, küçük ülkeler Yunanistan ya da Portekiz'in borç sorununun üstesinden gelinebileceğini ancak krizin İtalya ya da İspanya gibi büyük ekonomilere sıçramasının endişe verici olacağını belirtiyor. Zira Avrupa İstikrar Mekanizması'nın (EFSF) krizi çözmek için yeterli olamayabileceği belirtiliyor.
Â
FONUNÂ MÄ°KTARI BÃœYÃœYEBÄ°LÄ°RÂ
      Â
Alman gazetesi Die Welt'in haberine göre, yetkililer, gelecektekiÂkrizlere karşı EFSF'nin 700 milyar euro tutarındaki acil durumlar için ayrılan daimi fonunun 1.5 trilyon euroya çıkarabileceÄŸini tartışıyor.
Euro bölgesi maliye bakanlarının ise bugün Brüksel'de biraraya gelerek Yunanistan'a yapılacak ikinci kurtarma paketini ve bölgedeki diğer borç sorunu yaşayan ülkeler için tedbirleri görüşmeye başladı.