Güncelleme Tarihi:
Önümüzdekİ hafta seçimler öncesi piyasaların son işlem haftası. Yatırımcıların pozisyon ayarlamalarını yapacakları bir hafta olacak. Hafta sonu 1 kasım genel seçim, hafta içinde ise 28 Ekim Çarşamba günü FED faiz toplantısı var. Gerçi FED’den faiz değişimi beklenmediği için toplantı önemini büyük ölçüde kaybetti. ABD Eylül istihdam verisi, Çin ekonomik 3.Çeyrek büyümesindeki gerilme son olarak da Çin merkez bankasının faiz indirimi ve Avrupa Merkez Bankası başkanı Draghi’nin “Parasal genişlemeyi artırma, mevduat faizini ise düşürme” yönünde sinyal vermesi FED’in faiz artırımını daha da zorlaştırdı. Piyasaya verilen onca para ve yerlerde sürünen faiz oranlarına rağmen hala büyüme ve enflasyonda aşağı yönlü risklerden söz etmesi, olayın diğer önemli ayrıntısı. Son gelişmelerin iç ve dış piyasalar üzerindeki olumlu etkisi sürüyor. Seçim belirsizliği, dış piyasalara göre Borsa İstanbul’un daha zayıf kalmasına neden oldu. Her seçimin kendine özgü koşulları var. Ancak 07 Haziran seçimi öncesi söylediğimiz gibi eski borsacıların bir sözünü tekrar hatırlatalım ve “Dibini görmediğin göle dalma” sözünden hareketle borsada nakit oranlarının yüksek tutulması tavsiyemizi yineleyelim. Seçim sonuçlarına göre yeniden pozisyon alınabilir.
TEPKİ ALIMLARI SÜREBİLİR
Dolar/TL’de kâr satışları tepki alımlarıyla karşılaştı. Tepki çıkışının devamı için 2.90 seviyesinin üzerinde kalınması gerekecek. Sonraki dirençleri 2.93 ve 2.96-3.00 seviyelerinde bulunuyor. 2.90 seviyesinin üzerinde çıkış formasyonlarından “Alçalan takoz” formasyonu işlerlik kazanacaktır. 2.90 seviyesinin üzerinde tepki alımları sürebilir.
SEÇİMLER BORSAYA YARAMADI
03 Kasım 2002 seçimlerinden bu yana yapılan dört genel seçim sonrası borsanın seyrine baktık. 22 Temmuz 2007 ve 12 Haziran 2011 seçimleri sonrası hafif bir yükeliş sonra düşüş, 07 Haziran 2015 sonrası ise sert düşüşle açılış görülüyor. 03 Kasım seçimlerinin ardından ise yükseliş var. 03 Kasım seçimlerinde hatırlanacağı üzere 2001 ekonomik krizinin etkisiyle borsa dip sayılabilecek seviyelerinde yatay hareket ediyordu. Bakalım 1 Kasım seçim sonuçlarına borsanın tepkisi ne olacak?
Bilançolarda kur etkisi dikkat çekiyor
09/2015 dönem bilançoları geçen haftadan itibaren yayınlanmaya başladı. Şirketlerin kâr zarar rakamları kadar döviz kurlarındaki artıştan ne ölçüde etkilendiği merak konusu. Bu açıdan “Finansman Giderleri” izlenen kalemler arasında. Geçen hafta açıklanan Vestel ve T.Telekom bilançolarında faiz giderleriyle kur farklarının muhasebeleştiği finansman giderlerindeki artışın kârlılık üzerindeki etkisi olumsuz görülüyor. Faiz ve kur giderlerinin bilançolara etkilerinin görülmesi açısından finansman giderlerine yer verdik. Bu nedenle ayrıca kambiyo kârları ve finansman gelir kalemleri dikkate alınmadı.