Piyasalarda gün sonu (Dolar ne kadar oldu?)

Güncelleme Tarihi:

Piyasalarda gün sonu (Dolar ne kadar oldu)
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2015 09:17

Sert satış baskısı ardından Çin faiz indiriminin de desteğiyle kur ve faiz yönünü aşağı çevirdi.

Haberin Devamı

Geçen hafta tarihi zirve olan 3 seviyesini test eden, ardından 2.90'a doğru gerileyen dolar/TL haftayı 2.92'nin hemen altında tamamlamıştı. Dolar/TL dün küresel piyasalardaki sert dalgalanmayla 2.98'i aştıktan dün günü 2.96 civarında tamamladı. Kur saat 1708 itibarıyla 2.9216/2.9230 seviyesine gerilerken sepet bazında TL ise aynı saatte 3.1340/3.1350 seviyesindeydi.

Çin'deki yavaşlayan büyümenin küresel büyüme endişelerini de tetiklemesi ile dün küresel piyasalarda sert satış baskısı yaşanırken bugün Çin'in faiz indiriminin de desteğiyle yatırımcılar riskli varlıklardan kaçınma eğilimlerini azaltırken kur ve faiz yönünü aşağı çevirdi.

Çin Merkez Bankası büyük bankaların çoğu için zorunlu karşılık oranı yüzde 18'e çekerken bir yıllık borç alma ve verme faizinde 25 baz puanlık indirime gitti.

Haberin Devamı

Analistler dün yaşanan sert satış baskısı ve ardından bugünkü toparlanmada TL'nin benzer ülke para birimlerine göre daha dar bir bantta hareket ettiğini belirttiler.

TL'DE KAZANÇ SINIRLI OLDU
Dün dolar karşısında yüzde 3'ün üzerinde değer kaybeden ruble bugün yüzde 3 civarında değer kazanırken TL'deki kazanç ise yüzde 0.5 ile sınırlı kaldı.

Bankacılar dün Türkiye'nin Çin'e ihracatının nispeten düşük olması ve petrol/emtia fiyatlarındaki düşüşün birçok gelişmekte olan ülke aksine Türkiye'yi pozitif etkilemesinin son dönemde iç siyasi ve güvenlik endişeleriyle sert satış baskısı altında kalan TL'ye negatif etkisinin benzer ülkelere göre daha düşük olduğuna dikkat çekmişlerdi.

Ancak iç ve dış güvenlik endişelerinin arttığı ve ABD'nin 10 yıl aranın ardından faiz artışlarına hazırlandığı ve TCMB'nin faiz tarafında bir adım atmak için ABD Merkez Bankası'nı (Fed) bekleyeceğine işaret ettiği bir dönemde yaşanan siyasi belirsizlik ise TL'yi baskılayan ana unsurlar olmaya da devam ediyor.

FED'DEN FAİZ BEKLENTİSİ AZALDI
Fed'in ilk faiz artışına yönelik beklentilerin son birkaç günde yaşanan küresel piyasa hareketlerinin ardından zayıflaması ise gelişmekte olan piyasalara nispeten olumlu yansıyor.

Haberin Devamı

Küresel finans piyasalarındaki çalkantı ve küresel ekonominin Çin öncülüğünde yavaşladığına yönelik artan kaygılar Fed'in faiz artırma planlarını tehlikeye sokarken, ABD'de ilk faiz artışının Eylül ayında yapılmasını da giderek daha olanaksız hale getiriyor.

Tahvil/bono piyasasında 10 yıllık gösterge olan 12 Mart 2025 itfalı tahvilin bileşik faizi dün spot kapanış yüzde 10.39 bileşik seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 10.50 seviyesindeydi. Bugün spot kapanış yüzde 10.39 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 10.26'ya geriledi.

İki yıllık gösterge olan 14 Haziran 2017 itfalı tahvilde ise dün spot kapanış yüzde 11.25 bileşik seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 11.32 seviyesindeydi. Bugün spot kapanış yüzde 11.13 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 11.12'ye geriledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!