Güncelleme Tarihi:
YUNANİSTAN’da ‘sağduyu’nun galip geldiği, piyasaların istediği gibi Euro’da kalmak isteyen ve Avrupa Birliği (AB) anlaşmalarından yana Yeni Demokrasi (ND) Partisi’nin birinci parti çıktığı Yunanistan’da seçim sonuçları Avrupa piyasalarına sabah saatlerinde ‘sınırlı’ bir rahatlama getirdi. Ancak İspanya ve İtalya’nın borçlanma faizlerinin rekor seviyelere yükselmesi ve Fitch’in Hindistan’ın kredi notu görünümünü ‘durağan’dan ‘negatif’e indirmesi piyasalardaki bu iyimserliği bozdu. Başta Atina Borsası olmak üzere İtalya ve İspanya borsalarında gün içinde yüzde 6-7’lere varan kayıplar yaşandı. Dün İspanya’nın 10 yıllık tahvil faizi yüzde 7.13’ü aşarak rekor kırarken, İtalyan devlet tahvillerinin faizi de, 13 puan artarak yüzde 6.6’ya yükseldi.
Tek tek tebrik ettiler
Seçim sonuçlarından memnun olan Avrupalı liderlerse Yeni Demokrasi Partisi Lideri Anodis Samaras’ı tek tek arayıp tebrik ederken, bir yandan da ‘hükümetin biran önce kurulması’ gerektiği mesajını vermeyi ihmal etmediler. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ve İtalya Başbakanı Mario Monti seçim sonuçları belli olur olmaz birinci parti çıkan Yeni Demokrasi’nin lideri Andonis Samaras’ı telefonla arayarak tebrik etti ve Yunanistan’da 130 milyar Euro’luk ikinci kurtarma paketi anlaşmasındaki yükümlülüklere uyacak bir hükümetin kurulması beklentilerini dile getirdiler.
Samaras söz vermişti
Almanya Dışişleri Bakanı Walfaung Schauble “Samaras geçen şubat ayında anlaşmaya mutabık kalmıştı. Anlaşmayı Yunanistan ile birlikte hazırlamıştık” dedi. Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders, AB’nin Yunanistan’a daha esnek davranacağı sinyalini vererek “AB, kurulacak hükümet ile Yunanistan’ın kemer sıkma programının süresini görüşmeye hazır” diye konuştu. AB Başkanı Herman Van Rompuy ile AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ortak açıklamalarında “Yunan halkı konuştu. Halkın kararına saygılıyız. Kısa sürede hükümet kurulmasını temenni ederiz” dediler.
Koalisyon görüşmeleri
AB’nin mali yardım kapsamında şart koştuğu kemer sıkma paketine sıcak bakan Yeni Demokrasi Partisi Lideri Anodis Samaras, dün hemen koalisyon hükümetini kurmak için çalışmalara başladı. Seçimden ikinci parti çıkan Yunanistan’da yeni hükümet kurulur kurulmaz AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu’ndan oluşan ‘troyka’ yeni kemer sıkma tedbirleri için Atina’ya gelecek.
İMKB bankalarla inişe geçti
YUNANİSTAN’da önceki gün yapılan seçimlerde Avrupa Birliği (AB) paketine destek veren partilerin galip çıkmasına karşın, seçim sonuçları borç krizinin diğer ülkelere yayılmasına ilişkin endişeleri bastırmaya yetmedi. Özellikle İspanya ve İtalya’nın mali durumuna ilişkin endişeler, global olarak bankacılık hisselerine satış getirirken; İMKB-100 endeksi de bankaların öncülüğünde yüzde 0.24 düşüşle 58 bin 324 puandan kapandı. Seçimin ardından Euro da dün sabah 1.28 dolara dayanırken öğleden sonra İtalya ve İspanya’daki gelişmelere paralel inişe geçti ve 1.25 dolara geriledi. Bu oynaklığın etkisiyle içerde dolar, 1.79 liradan döndü.
AB: Yunanistan reform paketi süresi uzayabilir
AVRUPA Birliği (AB), Yunanistan’da kurtarma paketine destek veren bir hükümetin kurulması halinde şartların yumuşayabileceği sinyalini verdi. Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Yunanistan’ı kurtarma paketinin içeriğinin müzakere edilemez olsa da reformlar için belirlenen tarih aralıklarının yeniden tartışılabileceğini söyledi. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz da AB-IMF paketine destek veren partilerin çoğunluk sağladığı seçimlerin ardından “Yeni Yunan hükümeti ekonomik hedeflerin ve reform stratejisine muhtemel ince ayarda yapıcı işbirliğimize güvenebilir. Eğer Yunanistan taahhütlerine bağlı kalırsa AB krizin çözümü için daha ne yapabileceğini değerlendirebilir” dedi.
Euro krizi G-20’nin de gündeminde
DÜN başlayan G-20 zirvesinin ana gündem maddelerinden biri olan Euro krizinde Yunanistan’la birlikte İspanya’nın da gündemi meşgul etmesi bekleniyor. Meksika’nın Los Cabos kentinde biraraya gelen G-20 liderleri, Euro krizine kalıcı çözüm yollarını tartışacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı zirve öncesinde, Yunanistan seçimlerinden Euro Bölgesi’nden ayrılmayı savunan partilerin yüksek oy alması olasılığına karşılık önlem almak amacıyla dünyanın önde gelen merkez bankalarının piyasalara likidite enjekte etmesi yönünde ortak niyet ortaya koymuşlardı.