Güncelleme Tarihi:
DOLAR: Cuma günkü yükselişin devamı hızlı geldi. Açılışla birlikte alımlar etkili olurken dolar bir ara 1.3450 YTL'ye kadar yükseldi. Dolar kapanışa yaklaşırken cumaya göre yüzde 2.5 artışla 1.3340 YTL'den el değiştiriyor.
BORSA: Cuma günkü satışlar aynı şekilde devam ediyor. Endeksteki değer kaybı bir ara yüzde 6'yı aşarken, öğle saatlerine doğru yüzde 5.7'ye geriledi. Borsa ilk seansı ise yüzde 7 ye yakın düşüşle 32 bin 148 puandan tamamladı. İkinci seansta da satış eğilimi devam ediyor ve borsa 32 bin-32 bin 200 aralığında dalgalanıyor.
FAİZ: Faizler yüzde 20'yi aştı. Cumaya göre yüzde 2.5'e yakın bir artışla yüzde 20.27 seviyesinde bulunuyor.
PARİTE: Dolar euroya karşı çok kuvvetli görünüyor. ABD'deki krizin Avrupa'ya da yansıdığının kesinleşmesi ile dolar euroya karşı yüzde 1.3 değer kazandı veparite 1.36'nın altına sarktı. Dolar son 13 ayın zirvesinde bulunuyor.
Yapı Kredi hisseleri tepetaklak
BORSADA KAN KAYBI SÜRÜYOR
Cuma günü yüzde 4'ün üzerinde değer yitiren borsada kayıp sürüyor. Açılışta yüzde 6'yı aşan bir kayıpla 32 bin 300 bölgesine kadar gerileyen endeks, 32 bin 500 civarında dengelenmeye çalışıyor.
ABD'de kurtarma planının Temsilciler Meclisi'nde kabul edilmesine rağmen, planın ABD ekonomisindeki yavaşlamaya engel olmayacağı ve sorunların süreceği endişeleri, ABD tarımdışı istihdam verisinin beklentilerden kötü gelmesive Avrupa'da krizin derinleşmesi İMKB'de hızlı düşüş hareketine neden oldu.
TSKB Yatırım'dan Kıdemli Uzman Sibel Alpsal, ekonomik verilerde kalıcı olumlu bir gelişme görülmediği sürece, gerek yurtiçinde gerek yurtdışında yaşanacak yükselişlerin tepki olarak kalabileceğine dikkat çekti. Alpsal şöyle devam etti:
" Geri çekilmelerde de yurtdışında önemli destekler kırılırken, İMKB'de de aşağı yönlü hareketin ardından, son birkaç gün için önemli gördüğümüz 32000 seviyesi halen korunuyor. Ancak olumsuz haber akışının devam etmesi halinde, yurtdışı piyasalarla birlikte İMKB de bu yeniden fiyatlama sürece karşı koyamayacaktır. Böyle bir durumda ilk olarak Eylül ayı ortalarında gördüğümüz 30900-30000 seviyeleri destek olabilecek ve kısa vadeli yükseliş görülebilecektir. Ancak uzun vadeli iyileşme için makro ekonomik verilerde kalıcı iyileşme takip edilmelidir."
Tacirler Menkul Değerler Portföy ve Fon Yönetim Müdürü Aslıhan Balaban, İMKB'nin son dönemde özellikle Avrupa'yı da saran resesyon korsusunun gölgesi altında haftaya satıcılı başladığına dikkat çekerek, "Şu anda endekste yeniden 32 bin bölgesinde destek oluşturma çabası hakim görünüyor. Piyasaların güçlü olup olmadığını bu hafta içinde yurtdışında yaşanacak gelişmelerle belli olacaktır" diye konuştu.
32000 seviyesinden beklenen tepki gelmemesi ve aşağı yönlü hareketin hız kazanması halinde, destek arayışının 30000 puanın altında devam edeceği görüşünü savunan Balaban, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Piyasada gözler yine yurtdışında olacaktır. Alım yönünde iştahın azaldığı bir dönemdeyiz. İştahın yeniden artması yurtdışından gelecek açıklamalara bağlı bulunuyor. Bu hafta data yoğunluğu olacak bir hafta olacak. Ancak önlem paketleri ve mali sektöre yönelik haber akışları bu hafta için daha çok yön belirleyici özelliğe sahip olacaktır."
ULUSLARARASI BORSALAR TEPETAKLAK
Küresel finansal krizin etkilerinin Avrupa'da da ciddi biçimde hissedilmeye başlanması ve bir çok bankanın mali sıkıntıyla karşı karşıya kalması nedeniyle Avrupa borsaları da hızla düşüyor.
Avrupa'nın en büyük 300 şirketini kapsayan “FTSEurofirst 300” endeksi yüzde 4.15 değer yitirirken, Londra'dan Almanya'ya, Fransa'dan İtalya'ya kadar bütün büyük borsalarda yüzde 5'e varan kayıplar izleniyor. Öte yandan Rus borsasındaki kayıp ise yüzde 8'e yaklaştı.