Güncelleme Tarihi:
Şanghay Birleşik Endeksi yüzde 6,8, Shenzhen Birleşik Endeksi yüzde 8,1 geriledi.
Bu sert düşüşlerin etkisiyle, borsada işlemlere ara verildi. Çin sermaye piyasaları kurallarına göre, ülkedeki herhangi bir borsada yüzde 7 ve üzerinde düşüş yaşandığında, borsalarda işlemlere ara veriliyor.
Çin’deki sert düşüşün etkisiyle Asya’daki diğer endeksler de geriledi.
JAPONYA İKİ BUÇUK AYIN DİBİNDE
Avustralya, Japonya ve Güney Kore ile Hindistan’da da borsalarda düşüşler görüldü.
Japonya Nikkei endeksi de yüzde 2.6 düşerek iki buçuk ayın en düşük seviyesine geriledi.
Borsalarda sadece enerji hisselerinin yükseldiği, bunun da petroldeki hafif rallinin etkisi olduğu belirtildi.
KERESTECİ: TÜM GÜNE YANSIMASI BEKLENİYOR
HSBC Türkiye Hazine Grup Başkanı Fatih Keresteci, "Piyasalar yeni yıla olumsuz bir eğilimle başlıyor. Suudi Arabistan ile İran arasında başgösteren gerginlik ve Çin’de imalat sanayiindeki daralmanın sürdüğüne ilişkin PMI verisinin temel belirleyici unsurlar olduğunu görüyoruz. Jeopolitik riskler petrol ve altın fiyatlarında da yukarı yönlü bir harekete neden olmuş durumda. Çin’de ise son dönemde dengelenme yönünde gelen veriler yüreklere su serpmişken bugünkü veri daralmanın sürdüğüne işaret etmesi nedeniyle hayal kırıklığı yarattığı. Bu dakikalarda Çin borsa endeksi yüzde 7 düşüş kaydetmiş ve işlemler otomatik olarak durmuş durumda. Bu olumsuz havanın gün içerisinde tüm saat dilimlerine yansıması bekleniyor" dedi.
DOLAR/TL YÜKSELİŞTE
Dolar, bu sabah TL karşısında 2,9502 seviyesinden işlem görüyor. TL, 2015 yılını dolar karşısında yüzde 20 değer kaybı ile tamamlamıştı.
NEDEN DÜŞTÜ?
Analistlere göre Çin borsalarında yaşanan ‘Kara Pazartesi’nin birden fazla nedeni var.
Bunların başında haftasonu açıklanan ve beklentilerin altında kalan imalat rakamları etkili.
Çin'de imalat sektörü PMI 10 aydır 50 puanın altında seyir ediyor.
Çin'de Caixin İmalat Sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Aralık ayında da 50 puan olan başa baş seviyesinin altında kalarak daralmaya işaret etti. Son 10 aydır 50 puan seviyesinin altında gerçekleşen PMI Aralık ayında, Kasım ayındaki 48,6 puanın altına inerek 48,2 puan oldu.
"KAYDA DEĞER İYİLEŞME GÖREMEDİK"
Caixin İmalat PMI verisini değerlendiren BBVA Research ekonomisti Xia Le, "Ekonomik ivmede her hangi bir kayda değer iyileşme görmedik. Orta ve küçük ölçekli şirketler büyüyen baskı altında. Yıl sonuna doğru bazı firmalar kapanma kararları aldılar, çünkü para kazanmıyorlar" ifadelerini kullandı.
YUAN DOLAR KARŞISINDA 5 YILIN DİBİNDE
Çin Yuanı, Nisan 2011'den bu yana görülen en düşük seviyeye indi. Çin Merkez Bankası bugün Çin Yuanı'nın ABD Doları karşısındaki değerini Mayıs 2011'den bu yana görülen en düşük seviyede belirlerken, spot piyasada ise Çin Yuanı, ABD Doları karşısında 6,5248'a kadar geriledi.
Şu sıralarda ise parite 6,5186 seviyesinden işlem görüyor.
PETROL VE ALTIN YÜKSELİŞTE
Petrol fiyatları en büyük ham petrol üreticileri Suudi Arabistan ve İran arasında artan gerilimin arz miktarını düşürebileceği haberleriyle beraber 2016'nın ilk işlem gününe hızlı bir yükselişle başladı.
Brent ham petrolünün varil fiyatı bugün 1 doların üzerinde bir artış göstererek 38.50 doları görmesinin ardından gevşeyerek 38.10 dolara inerken, yine de yüzde 2 yukarıda seyretti. ABD ham petrolünün varil fiyatı ise 77 sent artışla 37.81 dolar oldu.
Altın fiyatları Suudi Arabistan ve İran arasında yükselen jeopolitik tansiyonun ardından güvenli liman talebiyle beraber yükseldi.
Spot altının ons fiyatı yüzde 0.4 yükselerek 1,064.40 dolardan işlem gördü.