Güncelleme Tarihi:
GEÇTİĞİMİZ hafta piyasalar son yılların en gerilimli günlerini yaşadı. Başarısız darbe girişiminin etkileri sürüyor. İçeriden dışarıdan piyasalar darbe üzerine darbe aldı adeta. Pazartesi gününden itibaren dış kaynaklı değerlendirmeler gelmeye başladı. Başarısız darbe girişimi sonrası daha hiçbir veri oluşmadan bu ne hız dedirtecek türden bir yaklaşımla, kredi derecelendirme kuruluşlarından önce not indirim uyarıları, ardından da S&P’nin not indiriminin gelmesi olumsuz havaya katkı yaptı. Şimdi 5 Ağustos’ta Moody’s tarafından açıklanması beklenen Türkiye ile ilgili kredi notu bekleniyor. Başında yeterince dert olan piyasaların OHAL uygulaması için bu aşamada ayrıca bir fiyatlama yaptığını söylemek zor. Dış piyasalardan olumsuz ayrışma gerçekleşti. Bir süre iç gündeme döneceğiz. Şimdi darbe girişiminin ne ölçüde fiyatlara dahil olduğu konusu önemli. Yaşanan olayın büyüklüğü ve ciddiyeti nedeniyle temkinli duruşun bir süre daha etkisini sürdürmesini doğal karşılamak gerekir. Sermaye ürkektir, sözünden hareketle güven oluşumu biraz zaman alacak. Henüz bazı belirsizlikler devam ediyor olsa da darbe girişiminin belli ölçüde fiyatlandığı söylenebilir. Bu açıdan olağandışı bir gelişme olamadığı takdirde denge bulmaya çalışan daha sakin, yara sarma çabasında bir piyasa görülebilir.
FİTCH’TEN NOT 19 AĞUSTOS’TA
FITCH Ratings, uzun ve kısa dönem yabancı para birimi cinsinden kredi notları ile yerel para birimi kredi notları arasındaki ilişkileri incelendiğini ve kriterlerde değişiklik yapıldığını açıkladı. Kuruluş, bu değişiklikle içinde Türkiye’nin de yer aldığı 23 ülkenin yerel para birimi kredi notları ve not görünümlerinde değişiklik yaptı. Türkiye’nin yerel para birimi uzun vadeli kredi notu ‘BBB’den, BBB-’ye çekilirken, not görünümü durağan oldu. Fitch’in BBB- kredi notu, yatırım yapılabilir seviye olarak tanımlanıyor. Türkiye’nin yabancı para birimi cinsinden uzun vadeli kredi notu BBB- ile ‘yatırım yapılabilir’ seviyede ve bu kuruluşun Türkiye’nin yabancı para birimi cinsinden uzun vadeli kredi notuna ilişkin değerlendirmesini ise 19 Ağustos’ta yapması bekleniyor.
BORSA TREND DESTEĞİNİ TEST ETTİ
SERT düşüş nedeniyle orta dönem trend destek noktasını test eden endekste 70.500-70.000 seviyeleri önemli. Bu seviyelerin üzerinde tepki alımları görülebilir. Aksi takdirde düşüşün devamıyla birlikte sonraki destekler 68.500 ve 67.000-66.000 seviyelerinde. İlk dirençler ise 74.000-74.500 seviyelerinde. Bu seviyeye hareketlenmelerde tekrar satış denemeleri görülebilir. Tepki çıkışının devamı için 74.500 seviyesinin geçilmesi gerekecek. Sonraki dirençler 76.000-77.000 seviyelerinde bulunuyor. Destek seviyelerinde tepki alımları görülebilir. Ancak direnç seviyelerinde satışla karşılaşma ve satış baskısının devamı olasılığı yüksek.
DOLAR/TL, YENİ ZİRVELER OLUŞTU
DOLAR/TL, kurunda yeni zirveler oluştu. Yükseliş hareketi zirve denemeleri sonrası ivme kaybetti ve satışla karşılaştı. Fakat çıkışın henüz zayıfladığını söylemek için erken. 3.10-3.12 ilk direnç noktaları olarak görülürken çıkışın devamı için 3.12 seviyesinin geçilmesi önemli olacak. Sonraki dirençler 3.20-3.25 seviyelerinde. Geri çekilmelerde 3.01-3.00 tutunma noktaları olarak izlenecek. Sonraki destekler 2.97-2.95 seviyelerinde bulunuyor. Çıkış hareketi gücünü korumakla birlikte yukarı yönlü hareketlenmelerde satışlar görülebilir.
EURO/TL, DİRENÇLERE TAKILDI
EURO/TL kurundaki çıkış hareketi, dolar/TL’ye göre daha sınırlı kaldı ve direnç seviyelerine takıldı. Bu gelişmede dış piyasalarda dolarının son dönemde değer kazanmasının ve doların gerilimin arttığı dönemlerde güvenli liman işlevinin payı var. Yükselişlerde 3.41-3.42 satışla karşılaşması muhtemele direnç noktaları. Sonraki direnç 3.48 seviyesinde. Geri çekilmelerde ilk destekler ise 3.33-3.32 seviyelerinde bulunuyor. Sonraki destekler ise 3.26 ve 3.20 seviyelerinde. Yükseliş denemeleri satışla karşılaşabilir.
TAHVİL FAİZLERİ YÜKSELİŞTE
PİYASALAR-DAKİ gerilimden uzun vadeli tahvil faizleri de etkilendi. Yüzde 9.90 seviyesinin üzerinde yükselişin devamı beklenebilir. Aksi takdirde geri çekilme noktaları 9.50 ve 9.00 olarak görülüyor. Çıkışın devamında ise kısa dönem için izlenecek noktalar 10.30-10.50 seviyelerinde bulunuyor. 10.50 geçilirse 11.50 hedef olacak. Kısa süredeki sert yükseliş nedeniyle tepki alımları görülebilir.
ALTIN (GRAM/TL), DÖVİZ KURLARININ ETKİSİNDE
DIŞ piyasalarda altın (Ons/Dolar) fiyatı sakin seyretmesine rağmen iç piyasalarda altının gram/TL fiyatında dolar kuruna bağlı olarak yükseliş sürüyor. Yükselişlerde 1.32-1.33 ilk direnç seviyeleri, 1.27-1.23 seviyeleri ise destek noktaları. Döviz kurlarıyla birlikte 1.33 seviyesi altın fiyatlarında çıkışın devamı için önem kazanmış durumda. 133 seviyesini geçemeyen çıkışlar satışla karşılaşabilir.