Güncelleme Tarihi:
SEÇİM sonrası siyasi belirsizliğin kalkmasıyla piyasalarda oluşan iyimserlik Amerikan Merkez Bankası (FED) kaynaklı gelişmelerle zayıfladı. Son günlerde dış borsalardaki güç kaybı da bu zayıflamaya katkı yaptı. Borsada kâr satışları, döviz kurlarında ise güç kazanamayan tepki yükselişleri görüldü. Döviz kurları orta ve uzun dönem primli olduğu için yukarı yönlü hareketlenmelerde gelen satışları olağan karşılamak gerekir.FED’in aralıkta faiz artış olasılığının güç kazanması iç piyasaları daha temkinli olmaya iterken bu aşamada fiyatlamanın belli ölçüde yapılması nedeniyle FED etkisi azalmaya başladı. Döviz kurlarındaki gerileme bunun göstergesi olarak kabul görülebilir. Ancak 15-16 Aralık FED toplantı tarihi yaklaştıkça FED faiz artırım baskısı tekrar hissedilecektir. İç gündemde ise yeni hükümet ve ekonomi yönetimi bekleniyor. Suriye tekrar gündeme girmeye başladı. Paris’te gerçekleşen terör saldırısının siyasi etkileri derin ve kalıcı olmakla birlikte piyasalara olumsuz yansımaları daha sınırlı ve geçici kalabilir. FED baskısı nedeniyle siyasi belirsizliğin kalkması ile rahatlayan iç gündem fiyatlanamıyor. Borsa ve döviz kurlarında paralel hareketle düşüşü geçici bir uyumsuzluk olarak görmekte yarar var. Temkinli piyasa yapısı devam edebilir.
Yabancı seçimi fiyatlamadı
Merkez Bankasının haftalık olarak açıkladığı yurtdışı yerleşik yatırımcıların hisse senedi ve iç borçlanma senetleri pozisyonlarında 1 Kasım seçimi öncesi ve sonrası için dikkat çekici bir değişiklik görülmüyor. Hatta seçimden sonraki hafta hisse senetlerinde 7.6 milyon dolarlık alıma karşılık iç borçlanma senetlerinde ise 223.8 milyon dolarlık satış var. Verilere bakınca yabancı yatımcıların seçim konusunda fiyatlama yapmadıkları söylenebilir.
Borsa kâr satışlarının etkisinde
Borsadaki kâr satışları bu aşamada “düzeltme” olarak görülüyor, kısa dönemli çıkış trendi korunuyor. Destek noktaları 81.000 ve 80.000-79.500 seviyelerinde. Bu seviyelerinin üzerinde tepki alımları gelebilir. 79.500 seviyesinin üzerinde çıkış hareketi gücünü koruyacaktır. Çıkışın devamı ve orta dönem trend direncinin kırılması için 83.500 seviyesinin geçilmesi önemli. 83.500 seviyesinin üzerinde son dönemde belirmeye başlayan ve henüz teyit olmayan çıkış formasyonlarından “çanak” formasyonu işlerlik kazanabilir. Destek seviyelerine geri çekilmelerde tepki alımlarının görüldüğü ancak direnç seviyelerinin geçilmekte zorlanıldığı borsa görünümü bir süre daha etkisini sürdürebilir.
Euro/TL, trend desteğini test ediyor
Euro/TL’de düşüş sürüyor. İlk önemli destekler 3.06-3.04 seviyelerinde görülürken bu seviyelerin üzerinde tepki alımları gelebilir. 3.04 seviyesinin altında kalınması durumunda ise düşüşün sürmesiyle birlikte 3.00-2.95 ve 2.87 sonraki destek noktaları olacak. Olası tepki çıkışının devamı için ise 3.11 seviyesinin üzerinde kalınması gerekecek. 3.17-3.23 ve 3.30 sonraki direnç seviyeleri. Destek seviyelerinin test edilmesi tepki alım olasılığını artırıyor.