Güncelleme Tarihi:
Piyasalar bu artışa sınırlı tepki gösterdi. Enflasyon hedefleri doğrultusunda para sıkılaştırmaya devam edilebileceğini açıklayan Merkez Bankası’nın bu açıklaması koridor arttırımının devamına açık kapı olarak görüldü.
GEÇTİĞİMİZ haftalarda doların TL karşısındaki değeri 1.9735 TL ile tarihi rekorunu kırınca Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı faiz koridoru üst bandında yukarı yönlü hareketin sinyalini vermişti. Beklenen hareket dün gerçekleştirilen Para Politikası Kurulu’nda geldi. Merkez Bankası faiz koridorunun üst bandında 75 baz puan yani yüzde 0.75 artış gerçekleştirerek üst bandı yüzde 6.50’den yüzde 7.25’e çıkardı. Merkez Bankası faiz koridorunun alt bandını oluşturulan gecelik borçlanma faizini yüzde 3.5’ta sabit tuttu. Ayrıca politika faizi olan bir haftalı vadeli repo ihale faiz oranı da yüzde 4.5 ile değişmedi.
EKİM 2011’DE GERÇEKLEŞTİ
Böylece Merkez Bankası 21 ay sonra faiz koridorunda ilk kez artırıma gitmiş oldu. Faiz koridorunun üst bandındaki artış en son Ekim 2011’de gerçekleşmiş, üst bant yüzde 9’dan yüzde 12,5’a çıkarılmıştı. Öte yandan Merkez Bankası döviz likiditesi açısından önem taşıyan ek parasal sıkılaştırma yapılan günlerde döviz satışı ve piyasa yapıcı bankalara repo imkanı üzerinden fonlama yapılmayacağını da açıkladı.
Açıklamada faiz koridorunun üst bandındaki artışa gerekçe olarak enflasyon ve kredi artış oranı gösterildi. Açıklamada kredi artış oranlarının referans değerin üzerinde seyretmeye devam ettiği vurgulanırken bu konjönktürde para politikası sıkılaştırmasının finansal istikrarı destekleyeceği belirtildi. Enflasyonu artıran birden fazla unsurun aynı dönemde ortaya çıkması enflasyon beklentilerini olumuz etkilediği belirtilen açıklamada petrol fiyatlarındaki yükseliş ve döviz kurunda gözlenen oynaklık kısa vadede enflasyonu olumsuz etkilemeye devam edebileceği vurgulandı. Merkez Bankası aynı zamanda enflasyon görünümünün orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar para politikasının temkinli duruşu korunacağını; gerektiğinde ek parasal sıkılaştırmaya gidilebileceğini belirtti.
YÜZDE 8.5’E GİDER
Bu açıklama uzmanlar tarafından faiz koridorunda gerektiğinde üst bantta artırıma gidilebileceği şeklinde yorumlandı. Oyak Yatırım Başekonomisti Mehmet Besimoğlu yüzde 8.3’te seyreden yıllık enflasyonla yılsonu hedeflerin tutturulmasının zor olduğunu, koridor artırımının devam edeceğini tahmin ettiklerini bildirdi. Besimoğlu “Sonbahara kadar faiz koridoru yüzde 8.5 civarına kadar gidebilir. Enflasyon yüzde 8.3 yılsonu hedefleri tutacak gibi gözükmüyor. ABD’deki veriler Fed’in tahvil alımını azaltıp azaltmayacağı önemli olacak. Ağustos nispeten sakin geçer ancak eylül kritik ay olacak” dedi.
Temmuz enflasyonu önemli
MERKEZ Bankası’nın faiz koridoru artırımında enflasyon vurgusu yapması gözleri de ağustos başında açıklanacak enflasyona çevirdi. Ata Yatırım Fon Fon Yönetim Müdürü Cem Tözge faiz koridoru üst bant artışının beklenitleri karşıladığını bundan sonra kısa vadede iç gelişmelere paralel piyasalar göreceğimizi söyledi. Tözge “Ne çok şahin ne de çok güvercin bir açıklama. Gelecek dönemde artırmaya devam ihtimalini açıklama metninden az da olsa görebiliyoruz. Bundan sonra enflasyon rakamları piyasalar için en önemli veri olacak” dedi. ABD istihdam verileri de iyi çıkarsa Fed’in tahvil alım programını Eylül ayında yavaşlatması ihtimali artıyor. Bunun gelişmekte olan ülkelerde sermaye çıkışı yaratabileceğini söyleyen uzmanlar yeni bir kur baskısı durumunda Merkez Bankası’nın yine koridorun üst bandında artışı gündeme alabileceğini belirtti.
Etkisi sınırlı oldu
AÇIKLAMANIN ardından piyasalarda ilk anda olumlu yönde hareketlilik gözlendi. Borsa ilk anda yüzde 1,68 oranında yükselerek 77 bin puanı geçti. Ancak daha sonra tekrar açıklama öncesi seviyelerine geri çekildi ve günü yüzde 0,59 kayıpla 75 bin 368 puandan kapadı. 1.9150 TL civarında seyreden dolar 1 kuruşluk geri çekilmeyle gün içinde 1.9050 TL seviyesine kadar geriledi. Tekrar 1.91 TL seviyesinin üzerine çıkan dolara Merkez Bankası’ndan 50 milyon dolarlık döviz satım ihalesi geldi. Gösterge bono faiz oranları yüzde 8,64’e kadar geriledi ancak bu seviyelerde kalamadı ve yüzde 9,05 ile günü kapadı.
TİM: Kurda oynaklık azalsın
TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Merkez Bankası’nın faiz kararı için, “İhracatçılarımız için rekabetçi kur seviyelerinin korunması kadar, döviz kurlarında oynaklığın da azaltılması bilhassa fiyatlama ve maliyetlendirme açısından önem taşıyor” dedi. Dünyada faizlerin arttığı bir dönemde Merkez Bankası’nın beklentileri karşılamasının, piyasalardaki öngörülebilirliği daha da arttırdığına ve belirsizlikleri kısa vadede ortadan kaldırdığına inandıklarını söyleyen Başkan Büyükekşi “Merkez Bankası’nın ihracatçılarımızın taleplerini dikkate almaya devam etmesini diliyoruz” dedi.
Beklentilere uygun
MERKEZ Bankası kararını yorumlayan Hürriyet Yazarı Erdal Sağlam bu kararın piyasalarda önemli bir değişikliğe neden olmasının beklenmediğini söyledi. Sağlam “Merkez Bankası piyasaların beklediği ile Hükümetin isteğinin arasını buldu, faiz koridorunun üst sınırını 0.75 baz puan artırdı. Yüzde 4.5’lik gösterge faizde piyasa beklentisine rağmen değişiklik yapmayan Merkez Bankası, koridorun alt sınırını da yüzde 3.5’de tutup, koridorun genişliğini artırmış oldu. Sadece koridorun üst sınırında 0.75 baz puanlık artış yapılmasının yanında Para Poltikası Kurulu (PPK) açıklama metninde önümüzdeki dönem gerekli ayarlamaların yapılacağının belirtilmesi de önemli idi. Bu ibarenin piyasadaki önümüzdeki dönem de gerekince faiz artışı yapılacağı beklentisi yarattığı görülüyor. Bu kararla birlikte faizlerde ve kurlarda ileriye dönük oluşan beklentilerin, küresel gelişmelerin de etkisiyle piyasaların oynak seyretmesine yol açacağını, dolayısıyla dalgalı bir seyrin bizi beklediğini söyleyebiliriz” dedi.