Güncelleme Tarihi:
Altında büyük değer kaybı
Çin Borsası yüzde 1,6 değer yitirdi
Uluslararası borsalardaki gerileme, Yen'in diğer para birimlerine karşı değer kazanması ve küresel kar satışı korkusu piyasaların yeniden keyfini kaçırdı. Yurt içinde de bu gelişmelerin yarattı tedirginlik nedeniyle borsa geriledi, kur ve faiz yükseldi.
Yiğit Bulut Son Dakika Telefon Görüşmesi
BORSA YÜZDE 2 DEĞER YİTİRDİ
Güne satışla başlayan Borsa, hızla geri çekilerek 40 bin puanın altına indi. İMKB Bileşik Endeksi birinci seansta, Cuma günkü ikinci seans kapanışına göre 1.474,70 puan düşerek 39.075,64 puan seviyesinde açıldı.Hisse senetleri, bu seviyede ortalama yüzde 3,64 oranında değer yitirdi. İMKB Ulusal-100 Endeksi 1.278 puanlık düşüşle birinci seansı 39 bin 272 puandan tamamladı. Hisse senetleri yüzde 3,2 oranında değer yitirdi. Endeks, en düşük 38 bin 824 puana gerilerken, en yüksek olarak 39 bin 501 puanı gördü. Birinci seansta işlem gören toplam 320 hisse senedinden sadece 10'u değer kazandı, 298'i değer kaybetti, 12 hissenin fiyatında ise değişiklik olmadı. Birinci seansta 514 milyon 776 bin 259 YTL'lik işlem hacmi oluştu. En çok işlem gören hisse senetleri İş Bankası (C), Garanti Bankası, Eczacıbaşı İlaç, Yapı ve Kredi Bankası ve Doğan Holding oldu.
İkinci seansta borsa 39.500 puanın üzerinde tutunmayı başardı. İMKB Ulusal-100 Endeksi 820 puanlık düşüşle günü 39 bin 729 puandan tamamladı. Hisse senetleri yüzde 2 oranında değer yitirdi. Endeks, seans içinde en düşük olarak 39 bin 66 puana kadar gerilerken, en yüksek olarak kapanıştaki 39 bin 801 puanı gördü. İkinci seansta işlem gören toplam 328 hisse senedinden 230'u değer kazandı, 45'i değer yitirdi, 53 hisse senedinin fiyatında değişiklik olmadı. İkinci seansta, 721 milyon 804 bin 390 YTL'lik işlem hacmi kaydedildi. Günlük işlem hacmi, 1 milyar 236 milyon 580 bin 649 YTL olarak hesaplandı. İkinci seansta en çok işlem gören hisse senetleri, İş Bankası (C), Yapı ve Kredi Bankası, Akbank, Garanti Bankası ve Doğan Holding oldu.
DOLAR 1,46 YTL'Yİ GÖRDÜ
Dövizde sabah saatlerinde yaşanan hızlı bir çıkış öğleden sonra yerini bir miktar düşüşe bıraktı. Serbest piyasada dolar 1,4540 YTL, Euro 1,9090 YTL'den haftaya başladı. Dolar 1,46 YTL'yi görerek son 4 ayın zirvesine çıktı. Merkez Bankası dolar kapanış kurunu alış 1,4498 YTL, satış 1,4568 YTL olarak açıkladı. Euro'nun alış kuru 1,9015 YTL, satış kuru 1,9107 YTL oldu. Öğleden sonra dövizde gevşeme yaşandı. Serbest piyasada kapanışta doların satış fiyatı 1,4470 YTL, Euro'nun satış fiyatı 1,8920 YTL oldu.
BONO FAİZİ YÜZDE 20'Yİ AŞTI
Bono faizinde yükselişle yüzde 20 seviyeleri geçildi. En çok işlem gören 26 Kasım 2008 vadeli tahvilin bileşik faizi, Cuma günkü kapanışa göre 0,50 puan artarak yüzde 20,29'a çıktı. Bu tahvilin basit faizi de yüzde 21,77'den kapandı. Bu tahvilin, aynı gün valörlü işlemlerinin Cuma günkü kapanışında basit faizi yüzde 21,22, bileşik faizi yüzde 19,79 olarak gerçekleşmişti.
DÜNYA BORSALARI PANİKTE
Küresel satış dalgasının etkisiyle dünya borsalarındaki kayıplarda artıyor. Çin Menkul Kıymetler Borsasının ana göstergesi konumundaki Şangay Menkul Kıymetler Borsası, yüzde 1,6 oranında değer kaybetti. Tokyo borsanın temel göstergesi Nikkei Endeksi, Cuma gününe göre yüzde 2,18 değer kaybedip 16.842,32 puan oldu. Avrupa borsalarındaki kayıp da yüzde 2'nin üzerine çıktı. En sert düşüş yüzde 5 ile Rusya'da yaşandı.Yatırımcılar, ABD başta olmak üzere genellikle büyük ülkelerin hazine bonolarına yatırım yapmayı tercih ettiler.
UZMAN YORUMLARI
"BU DÖNEMDE KISA VADELİ YATIRIM ARAÇLARINA GEÇİLMELİ"
Erkin Işık/Fortis Bank: Yen değer kazanıyor ve carry trade pozisyonlarda çözülme endişesi var. Bu gelişmelerden uluslararası risk iştahı kötü etkileniyor. Borsalar ve bonolardan kaçış yaşanıyor. Geçen hafta başlayan bu hareketin kısa vadede düzelmesini beklemiyoruz. Bu haftaya kötü bir başlangıç yaptık. Yurtdışında da çok sert hareketler yaşanıyor. Önümüzdeki dönemde böyle dalgalanmaları göreceğiz.
Piyasanın bozulmasına karşın borsadan çok ciddi bir yabancı çıkışı yok. Hatta borsadaki yabancı pozisyonu 290 milyon dolar arttı. Yabancı bunu alım fırsatı olarak değerlendiriyor. Ancak yine de hareketler yakından takip edilmeli.
Dövizde yerli talebi var. Politik risklerden dolayı yerliler bonodan çıkıp döviz alıyor. Dövizdeki bu yüksek seviyelerden dolayı satış gelebilir, yükselişin hızı kesilebilir.
Hareketler çok sert, kısa vadede bir düzelme beklemiyoruz. yatırımcılar, risk alıcı yaklaşımlar yapmamalı. Varolan pozisyonlar korunmalı, Bir süre daha, temkinli ve kısa vadeli bono ve repo gibi yatırım araçlarına yönelmeli.
"NİSAN AYI DAHA KRİTİK"
Atilla Yeşilada/Ekonomist: Asya bu sabah son yıllanın en büyük kayıplarından birini yaşadı. Bunun başladı nedenleri; Japon yeninde açıklar kapatılıyor, Yen değer kazanıyor. Çin'de ekonomiyi soğutma yönünde yapılan açıklamaların tedirginliği artırdı. Avrupa borsaları ciddi bir korku içinde aşağı doğru hareket ediyor.
Bütün bu gelişmeler küresel rüzgarın sonucu ve etkisi Türkiye'yi de sarıyor. Daha yolun başındayız, nisan gibi seçim, Irak konusu, Ermesi tasarısı gibi politik riskler daha da belirginleşecek. O dönemde moraller bozuk olursa yabancılardan sert çıkışlar görebiliriz. Şu anda piyasada hacim var, yabancılardan alış geliyor. Bu hafta kritik, yabancılar maliyetlerine bakacak.