Esra SAHİCİ
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2008 00:00
Anayasa Mahkemesi’nden "AKP kapanmayacak" kararı çıkmasıyla piyasalarda olumluya dönen havayı ABD’den gelen veriler biraz duraksattı. Kısa süren gerilemenin ardından yeniden iyimserlikle alımlar devam etti ve İMKB yüzde 2.08 değer artışıyla kapandı. 1.15 YTL’de tutunamayan dolar ise 1.16 YTL seviyesinden günü tamamladı.
ANAYASA Mahkemesi’nin AKP’nin kapatılmaması yönündeki kararına dönük olumlu adımları önceki günden itibaren atan piyasalarda dün de aynı iyimser hava sürdü. Güne yüzde 4’ün üzerinde yükselişle 43 bin puanı aşarak başlayan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) kapanışta yüzde 2.08 değer artışı yakaladı.
Dolar ise 1.15 YTL seviyelerini test etti.
Piyasaya para aktıMart ayından bu yana ilk kez 43 binli seviyelerden işlem gerçekleşen borsa, daha sonra 41 binli seviyelere geriledi. Yatırımcılar kárları cebine koyarken, yükselişi duraksatan ABD’den gelen
haberler oldu. ABD ekonomisinin ikinci çeyrek büyüme rakamları, yüzde 2 olarak beklenirken, yüzde 1.9 artış gösterdi. Beklentinin altında kalan bu oranın yanı sıra geçmiş büyüme rakamları da aşağı yönlü revize edildi.
HSBC ve ABD ile satışBu arada HSBC Global Araştırma Departmanı da, "İMKB’nin son dönemlerdeki performansının olağanüstü olduğunu ama gelişmekte olan ülkeler arasında en ucuz borsanın artık Rusya olduğu" yönünde bir rapor hazırladı. Bu iki gelişme, İMKB’nin kararın etkisiyle elde ettiği artışları hızla geri vermesine neden oldu. Kazancın yüzde 0.30’lara kadar gerilediği borsada, kapanışa doğru tekrar alımlar geldi. Borsa yüzde 2.08 yükselerek 42.200 puandan kapandı.
Dikkat çeken artışlarİşlem hacmi ise önceki güne göre yüzde 25’lik artışla 2.7 milyar YTL olarak gerçekleşti. Kararın ardından esen bahar havasının etkisiyle en çok yükselen hisseler arasında, Koza Davetiye ilk sırada yer aldı. Koza Davetiye hisseleri yüzde 20.47 yükselirken, bunu Asya Katılım Bankası yüzde 18.88, İpek Matbaacılık yüzde 18.56, Garanti Faktoring yüzde 15.45 ve Okan Tekstil yüzde 11.76 artışla takip etti.
Dolar 1.16 YTLDöviz piyasasında ise açılışla birlikte, yabancı yatırımcıların iştahı dikkat çekici boyuttaydı. Bankalararası piyasada önceki gün 1.16 YTL seviyelerine gerilemiş olan dolar, bu seviyelerden güne başladı. Gün içinde yabancıların satışlarıyla 1.1545 YTL’ye kadar geriledi. Dolar böylece ocak ayından bu yana en düşük seviyesinden işlem gördü. Ancak valörlü işlemlerde dolar yükselişe geçti. Bu piyasada 1.16 YTL’ye yükselerek bugün valörlü işlemlerde 1.1630 YTL’den işlem gören dolar, serbest piyasada günü 1.1660 YTL’den tamamladı. Bu arada Deutsche Bank da, gelişmekte olan piyasalara yönelik raporunda, Türkiye’yle ilgili bölümünde AKP’nin kapatılmaması kararı Türkiye’nin finansal görünüşünü radikal olarak değiştireceği belirtildi. Banka raporunda, yıl sonu için dolar YTL kuru tahminini 1.20 olarak revize etti.
Özen: Bankalar 3’üncü çeyreğe yavaşlamayla girdiGARANTİ Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, bankacılık sektörünün birinci ve ikinci çeyrekte güçlü bir performans göstermesine karşın, siyasi belirsizlikten dolayı üçüncü çeyrekte ciddi bir yavaşlamaya girdiğini, bunun konut ve KOBİ kredilerinde görüldüğünü belirtti. Ağustos ve eylül itibarıyla biraz daha iyi konuma gelebileceklerini söyleyen Özen, "Faizler tavan yaptı. Global kriz çok derinleşmediği taktirde, faizler ya aynı kalır ya da düşme trendine girebilir; bunu bono faizlerinde gördük" dedi.
Krizin Deutsche Bank’a faturası 11 milyar dolarDEUTSCHE Bank (DB) ikinci çeyrekte 3.6 milyar dolar daha aktif silme gerçekleştirdi ve küresel finans krizinin bankaya faturası 11 milyar doları aşmış oldu. Almanya’nın önde gelen finans kuruluşu daha önce kaos ortamında kazançlı çıkacak olanlardan biri olarak görülüyordu ancak küresel piyasalardaki sorunlar devam ettikçe Deutsche Bank’ın sorunları giderek artıyor. Bankanın vergi öncesi kárı ikinci çeyrekte, aktif silmelerin olumsuz etkisiyle 642 milyon
Euro’ya düştü ve geçen senenin aynı dönemindeki 2.7 milyar dolara göre çok az bir kár elde edilmiş oldu. Deutsche Bank CEO’su Josef Ackermann tarafından yapılan yazılı açıklamada, "2008’in bundan sonraki bölümü için temkinli olmaya devam edeceğiz" denildi.
Avrupa’nın enflasyonu yüzde 4.1’le rekor kırdıEURO bölgesinde enflasyon, temmuz ayında yıllık bazda yüzde 4.1 ile rekor düzeyde gerçekleşti. Avrupa Birliği’nin istatistik birimi olan Eurostat’ın temmuz için yaptığı acil tahmine göre, Euro bölgesinde fiyat artışları hazirandaki yüzde 4.0’ün üzerine çıkarken, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB), yüzde 2’nin hemen altında belirlediği hedeften daha da uzaklaştı. Bu oran, ölçümlerin başladığı 1997 yılından bu yana Euro bölgesinde görülen en yüksek enflasyon oranı oldu. Temmuz enflasyonunun yükselen enerji ve gıda fiyatlarının etkisiyle yüzde 4.1’e yükseleceğini tahmin edilmişti. Bank of America’dan ekonomist Holger Schmieding, "Muhtemelen temmuzda yüzde 4.1 olmuş bir enflasyon yükselişi görüyoruz. Şu andaki petrol fiyatları, enflasyonun yıl sonunda yüzde 3.5’in altında kalma ihtimalini gösteriyor" dedi. Ayrı bir veriyle açıklanan haziran ayı işsizlik oranı da Euro bölgesinde beklenmedik bir sıçrama gösterdi. Eurostat, mayıs ayı işsizlik verisini daha önceki yüzde 7.2’den yüzde 7.3’e yükseltti ve aynı oranın haziran için de geçerli olduğunu belirtti.
Faiz 3 ayın en düşük düzeyine geriledi
KARAR öncesinde repoda beklemede olan yatırımcıların yeniden piyasaya girişleri gözlenirken,bono piyasasında da yeni pozisyon açıldı. Siyasi belirsizlik ve yurtdışındaki olumsuzlukla yüzde 23 sınırına kadar dayanmış olan faiz kararın ardından dün yüzde 18.65’e geriledi. Böylece 25 Nisan’dan bu yana en düşük seviyeyi test etti.
Piyasalar yeniden rayına oturduULUSLARARASI yatırım bankası Merrill Lynch, Anayasa Mahkemesi’nin AKP ile ilgili verdiği kararın ardından, Türkiye’deki piyasaların tekrar rayına oturduğunu açıkladı. Merrill Lynch raporunda bu kararın ardından, Türkiye’de gittikçe artan siyasi istikrarsızlığın hızlı bir şekilde ortadan kalkacağı vurgulandı. AKP hükümetinin, bundan böyle ekonomik yapısal reformlara öncelik vermesinin beklendiği belirtilerek, siyasi reformların ise ikinci aşamada yer alacağı ifade edildi. Piyasaların normale dönmesinin ardından, bundan böyle Avrupa Birliği’ne (AB) ilişkin reformların da gündeme geleceği, AB çıpasının sürdürüleceğine dikkat çekildi.
Citigroup: Karar piyasa dostuCITIGROUP, olumlu olarak nitelendirdiği Anayasa Mahkemesi’nin AKP’yi kapatmama kararının ardından Türkiye’nin ağırlığını yeniden nötr’e yükseltti. Citigroup’un açıklamasında, kararın piyasa dostu olduğu ve görünüm üzerindeki büyük belirsizlikleri kaldırdığı ifade edildi. Ayrıca kararın finans piyasaları tarafından memnuniyetle karşılanmasının beklendiği ifade edildi.