Güncelleme Tarihi:
Türkiye’de piyasa gözetim ve denetimiyle ilgili 10 farklı kurumun olduğunu ve bunlardan birisinin de kendi bakanlığı olduğunu hatırlatan Özlü, “Türkiye’de bu işi tam hakkıyla yapamadığımızı söylemeliyim” diyerek, kurulla ilgili yeni model araştırması yaptıklarını söyledi. Sanayiciyerin bu konuda şikayetleri olduğunu belirten Özlü, şöyle devam etti:
YERLİ ÜRÜN İMAJI BOZULUYOR ŞİKAYETİ
“Ürün denetiminde Ekonomi Bakanlığı gibi, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı gibi belli kurumların sorumlulukları var ama toplamda baktığımızda sanayicilerimizin de dile getirdikleri bir şikayet söz konusu. Ben ‘ürün üretiyorum, standartlarım belli, ama piyasada o kadar çok ürün var ki; bunun gözetimi, denetimi yok. Bunlar yerli ürün imajını bozuyor’ diyor. Dolayısıyla gözetim ve denetimiyle ilgili olarak yapısal bir reforma ihtiyaç var.
TASARIM AŞAMASINDA DENETLENMELİ
Bir ürünün tasarımından üretimine, üretiminden piyasada kaldığı süre ve bu süre sonunda piyasadan çıkmasına kadar geçen sürenin aslında tamamının yönetilmesi gerekiyor. Sadece ürün, piyasaya çıktığı andan itibaren değil, ürünün daha tasarım aşamasından itibaren denetlenmesi gerekiyor. Bir ürünün kalitesini aslında tasarım kriterleri, standartları belirliyor. Bizim yapmak istediğimiz tandartların belirlenmesi, uygunluk sertifikalarının verilmesi, metroloji yani ölçme aletlerinin kalibrasyonu ve piyasa gözetim faaliyetleri. Tüm bunları, bu süreci birlikte ele alan ve bunu etkin bir şekilde yapmaya yönelik bir model araştırması yapıyoruz.
TEK ÇATI MODELİ OLABİLİR
Önerilen bir yöntem, tek çatı altında toplanması. Fakat burada farklı alanlar var. Şimdi mesela Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın bakacağı konularla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın bakacağı konular ayrı. Mesela biz teknik konulara bakıyoruz, onlar işin ticari tarafına bakıyor. Tek bir kurum olabilir mi, olabilir. Bunda tabii, mutabık kalmamız lazım, diğer bakanlıklara. Biz sadece 10’da biriz. Ama şunu söyleyebilirim, piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerinin yüzde 63’ünü bizim bakanlık yapıyor. 10 kurumdan birisiyiz ama, bizi daha çok ilgilendiriyor.
ÇALIŞTAY DÜZENLİYORUZ
28 Şubat’ta Ankara’da ‘Piyasa Gözetim ve Denetimi Çalıştayı’ düzenliyoruz. Orada da çok farklı görüşler gelecektir. Biz şunu istemiyoruz.
Biz modeli koyalım, hadi bu olsun. Piyasada, uygulamada olanları konuşturarak, onları dinleyerek çıkartmak istiyoruz. İnsanlar paylaşsınlar, görüşlerini söylesinler. Neticede ortaya bir model çıktığında daha çabuk yasalaştırırız. Daha çabuk kurumsallaştırırız. Aslında bu toplantılarımızın amacı altyapıyı hazırlamak.”