Piyasa Erdoğan'la gitti geldi, hükümetle rahatladı

Güncelleme Tarihi:

Piyasa Erdoğanla gitti geldi, hükümetle rahatladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2003 01:59

AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan'ın, Başbakan Abdulah Gül ile yeni hükümet çalışmaları piyasalarda tedirgin izlendi. Yeni hükümetin gecikeceğine yönelik beklentilerin zaman zaman baskın çıkması piyasalarda ani hareketlere neden oldu.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) günü ve haftayı 62 puan kayıpla 10.604 puandan kapatırken, dolar kuru Merkez Bankası'nda ile serbest piyasada 17 bin ve 7 bin lira yükseldi. Bono ve tahvil piyasasındaki oranlarda da artışlar görüldü.

Recep Tayyip Erdoğan'ın, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e yeni kabineyi sunmak üzere Çankaya Köşkü'ne akşamüstü çıkması, piyasalardaki kapanışların, biraz daha makul düzeylerde gerçekleşmesini sağladı.

Gün içinde 10.453 puanla 10.666 puan arasında hareket eden borsada, yeni hükümetin gecikme ihtimali piyasada etkili oldu. Günü satışlı başlayan borsa ilk seansı 10.638 puandan kapattı. İkinci seansın başında yine satışla karşılaşan piyasa kısa sürede 10.400'lü puanlara kadar çekilmesine karşın daha sonra toparlanarak günü 10.604 puandan kapattı.

AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan'ın Çankaya Köşkü'ne çıkmasından önce günün en düşük seviyesi olan 10.460'lı puanlardaki İMKB-100 Endeksi, Erdoğan'ın yola çıktığı haberi üzerine toparlanmaya başladı ve bu ziyaret borsanın kapanışını olumlu etkiledi. Ancak borsa önceki güne göre yükseliş kaydedemeyerek, dünü yüzde 0.58 düşüşle kapattı.

BONO SATIŞLI

Geçen hafta ortasından itibaren bono ve tahvil piyasasında artan satışlar dün de hissedildi. 3 Mart 2004 vadeli tahvilin dünkü kapanışı, önceki güne göre 1.69 puan artarak yüzde 59.43 oldu.

Döviz piyasasında da dolara yönelik talebin yoğun olduğu gözlendi. Merkez Bankası dolar satış kuru önceki güne göre 17 bin lira yükselip 1 milyon 647 bin liradan kapandı. İstanhbul serbest piyasasında doların satış değeri, önceki güne göre 7 bin lira artıp 1 milyon 645 bin liraya çıktı.

Bankalararası döviz piyasasında, gün içinde hükümet tedirginliği nedeniyle yüksek olan kotasyonlar, yine Recep Tayyip erdoğan'ın köşke çıkmasıyla 1 milyon 630 binli değerlere doğru çekildi.

Ancak, Merkez Bankası günlük döviz kurlarını, bu ziyaret öncesi belirlediğinden, cuma günü açıklanan kurlarda yumuşamanın etkisi gözlenmedi. Bu nedenle, bankalararası piyasada, pazartesi günü içi yapılan işlemlerdeki kotasyonlar düştü.

İstanbul serbest piyasasında ise saat 15.30 sularında 1 milyon 650 binli değerlere doğru çıkan dolar satış değeri, daha sonraki saatlerde Erdoğan'ın Çankaya ziyareti ile düştü.

Piyasalara ‘parazit’ suçlaması

Bağımsız Sosyal Bilimciler, Türkiye'de ‘piyasaların’ savaş istediğini belirterek, ‘‘Piyasalar dar anlamıyla iktisat politikalarını değil, savaş gibi insanların ölüm kalım seçeneklerini içeren bir karar üzerinde söz hakkı talep etmektedir. Piyasalar savaş istiyor, Türkiye ekonomisini de seçilmiş siyasetçiler değil piyasalar yönetiyor’’ görüşünü savundular. Korkut Boratav, Oğuz Oyan, Oktar Türel, Erinç Yeldan, Nazif Ekzen, Cem Somel, Sinan Sönmez gibi iktisatçı ve sosyal bilimcilerin bir araya gelerek oluşturdukları Bağımsız Sosyal Bilimciler, 2003 yılı Bütçesi, 3 Mart İstikrar Paketini değerlendirdiler.

Değerlendirmede, bu piyasalarda kişilerin, kurumların kazanç için menkul değer ve döviz alıp satma faaliyetinin, ülkenin üretim kapasitesini artırmayı, insan emeğinin üretkenliğini yükseltmeyi ve yeni istihdam alanları oluşturmayı kösteklediği belirtildi. Bu nedenle de piyasaların ülke ekonomisinin bünyesine ‘yabancı, parazit’ özellikler gösterdiği belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!