Piyasa bombayı silip attı

Güncelleme Tarihi:

Piyasa bombayı silip attı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2003 01:52

20 Kasım'da konsolosluk ve HSBC Bank bombalarının patladığı gün yüzde 7.3 oranında düşen ve tatil edilen İstanbul Borsası, dün tarihi bir çıkışa imza attı. Endeks 16 bini aştı.

Açıkçıları sıkıştırmak isteyenlerin başlattığı alımlar, genele yayıldı, bombalardan korkarak yüzde 7.37 düşen İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), dün yüzde 9.5 yükseldi.  İMKB, 1.390 puanlık artışla, puan bazında tarihinin 8'inci yükselişine imza attı. Dolar düşmeye devam etti ve 1 milyon 454 bin liradan kapandı. Faiz ise 0.25 puan düşüp 28.95'e indi.

İSTANBUL Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB), 20 Kasım'da patlayan iki bombanın etkisiyle kapatılan hisse senedi piyasası, bayram tatilinden sonra yüzde 9.51'lik yükselişle bombaları geçmişe gömdü.

Hisse senedi piyasasındaki ‘bomba etkilemez’ tavrı, faiz ve döviz piyasalarında da geçerliydi. Merkez Bankası dolar satış kuru, geçen cumaya göre yaklaşık 8 bin lira düşüp 1 milyon 454 bin lira oldu. Faiz piyasasında ise gösterge faiz 0.25 puan gerileyip yüzde 28.95'e indi.

İYİ BAŞLADILAR

İstanbul'da patlayan bombalara en sert tepkiyi veren İMKB, dün sabaha dalgalanarak başladı.

Piyasadaki açıkçıları sıkıştırmak isteyen büyük oyuncuların operasyonu izlenimi uyandıran ilk yarım saatten sonra piyasa, farklı bir düşünce içinde olduğunu gösterdi.

20 Kasım'da patlayan iki bomba sırasında ellerinde olmayan hisse senetlerini satarak, açığa satış yapan ve İMKB yönetiminin kapatma kararı ile biraz da paniğe kapılarak tatile giren yatırımcıların sıkıştırılacağı beklentisi dünkü seanslardan önce vardı. Bu beklenti ile sabah ilk yarım saat ‘‘Açıkçılar sıkıştırılıyor’’ anlayışı ile izlenen borsa daha sonra yükselişini sürdürdü. Borsanın ilk yarım saatten sonra nakit girişi ile gerçekleşen yükselişini devam ettirmesi, piyasanın genel olarak bombalara aşırı tepki gösterildiğini düşündüğünü ortaya koydu.

İMKB-100 Endeksi'nin yükselişi, öğle saatlerindeki kısa bir dalgalanma dışında gün boyunca devam etti. Sonuçta, borsa 1.390 puanlık artışla 16.007 puandan kapandı. İşlem hacmi 774 trilyon lira oldu.

8'İNCİ YÜKSELİŞ

İMKB, 20 Kasım'daki bombalara kısa sürede yüzde 7.37'lik düşüşle yanıt vermişti. Bu düşüş, piyasanın tarihi boyunca kaydettiği en yüksek 64'üncü düşüşüydü. Dün ise borsa yüzde 9.51 yükseldi. Yüzde bazında bu yükseliş İMKB tarihindeki en yüksek 34'üncü yüzde artış anlamına geliyordu. Diğer taraftan, 1.390 puanlık yükseliş, İMKB'nin tarihiyle karşılaştırıldığında, borsanın dün en yüksek puan bazlı 8'inci artışını kaydettiğin ortaya koydu.

DÖVİZ NORMAL

Bir hafta içinde patlayan bombalar nedeniyle dengesinin bozulabileceğinden korkulan dolar, Merkez Bankası'nın yaptığı açıklamanın etkisiyle koruduğu sakinliğini dün de sürdürdü. Dolar, 20 Kasım'da patlayan bombaların etkisiyle gün içinde kısa süre için 1.5 milyona dayanmış, Merkez Bankası'ndan gelen ‘‘Gereği yapılır’’ şeklinde özetlenebilecek açıklamanın etkisiyle 1 milyon 470 binli değerlere kadar çözülmüştü. ‘‘Bombalardan etkilenmedi’’ görüntüsü veren dolar dün de farklı şekilde yorumlanmadı. Merkez bankası kuru 1 milyon 454 bin liradan kapanarak, yıllık ortalaması düzeyinde kaldı. İstanbul serbest piyasasında ise doların satış değeri 1 milyon 456 bin lira oldu.

Türkiye kazanç liginde üçüncü

Wall Street Journal (WSJ) Türkiye'nin hisse senedi ve tahvil veriminde, en çok kazandıran üçüncü ülke olduğunu açıkladı. Gazete bulunduğu durgunluk döneminde Türkiye’nin Polonya ve Rusya ile birlikte, hisse senedi ve tahvil borsasında en çok kazandıran 3 ülke arasında yer aldığını duyurdu. WSJ, Türk senetlerinin getirisinin 2003 yılında yüzde 25.6, 2004 yılında ise yüzde 12.6 olacağını, bunun ortalamasının yüzde 19.1'i bulduğunu ifade ederek, ‘‘Türk kağıtları en çok kazandırma sıralamasında 3'üncü sırada yer alıyor’’ yorumunu yaptı. Listenin başındaki Polonya'da 2 yılda elde edilecek ortalama kazanç yüzde 39.6, Rusya'da ise yüzde 34.2 olarak tahmin edildi.

Hazine 1 katrilyon topladı faizi 1.5 puan düşürdü

HAZİNE aralık ayının ilk borçlanmasını dün faizi 1.4 puan düşürerek gerçekleştirdi. İhale dışı satışlarla birlikte Hazine dün 1 katrilyon 156 trilyonlira borçlandı. Üç ayda bir değişken faiz ödemeli tahvil ihalesinde yıllık bileşik faiz yüzde 33.39 olurken, net 875 trilyon liralık borçlanma oldu. Bu hafta çarşamba günü yapılacak olan 6.3 katrilyon liralık iç borç geri ödemesine hazırlık olarak yapılan ilk ihale dün gerçekleşti. Nominal 925 trilyon liralık teklifin geldiği ihalede, bir önceki ihaleye oranla faiz yaklaşık 1.4 puan düştü. Geçen ay yapılan üç ayda bir ödemeli tahvil ihalesinde yıllık bileşik oran yüzde 35.8 olmuştu. Dünkü ihalede dönemsel olarak yüzde 7.47 olan faiz, geçen ay dönemsel olarak yüzde 7.51 düzeyindeydi. Hazine, yarın da biri 154 gün vadeli bono diğeri de 420 gün vadeli tahvil ihraç etmek üzere iki ayrı ihale yapacak.

BBC: İstanbul Borsası geri geldi

İMKB’deki yükseliş İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin internet sitesine de anında yansıdı. BBC'de, ‘‘İstanbul Borsası geri geldi’’ başlığı ile yer alan haber yorumda, IMKB'deki yükselişin yatırımcının Türkiye'ye olan güvenini gösterdiği belirtildi. Haberde, İMKB'nin 20 Kasım 2003'te meydana gelen patlamaların ardından işlemlerine ara verdiği vurgulanarak, uzun aradan sonra açılan İMKB'nin uluslararası borsalarda yaşanan yükselişten etkilendiği, kasım enflasyonu ve faizin düşmesinin yatırımcıları olumlu etkilediği kaydedildi. Haber yorumda, ‘‘İMKB'deki yükseliş aynı zamanda, turizm gelirlerine ve yabancı sermayeye ihtiyacı olan Türk ekonomisinin bombalardan etkilenmediğini gösteriyor’’ denildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!