Piyango ve emlak zenginleri takipte

Güncelleme Tarihi:

Piyango ve emlak zenginleri takipte
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2001 00:00


Maliye Bakanlığı, bankacılık ve diğer finans kesimindeki işlemlerin yanısıra şans oyunlarından para kazananları ve emlak ve arsası olanları da vergi numarasıyla izlemeye alacak.

Halen gayrımenkul ile taşıtalım-satımlarında kullanılmakta olan vergi numarasının yaygınlaştırılmasına dönük çalışmalar sürüyor. Vergi numarasının 1 Eylül 2001'den itibaren her türlü bankacılık işlemi ile borsada kullanımına ilişkin Tebliğin hazırlanmasının ardından, şans oyunları ve emlak sahipleri için de yeni bir Tebliğ hazırlığına girişildi.

Yeni düzenleme çerçevesinde vergi numarası, Milli Piyango'nun piyango bileti, sayısal loto, kazı-kazan, labirent ve Haziran'da devreye sokacağı Şans Topu ile Spor Toto Genel Müdürlüğü'nün Spor Toto, Skor-Toto ve Süper Gol, Türkiye Jokey Kulübü'nün de at yarışlarından ikramiye kazananlar için devreye sokulacak.

Halen bayilerin ödediği küçük ikramiyelerin dışında kalan ve ilgili kuruluşların ödediği tutarlarda ikramiyeye hak kazananlar, bu ikramiyelerini alabilmek için vergi numarasını ibraz etmek zorunda olacak.

Şans oyunlarından para kazananlar, banka kanalıyla bu parayı tahsil etse dahi, vekaletle birlikte vergi numarasını da gönderecek.

Maliye Bakanlığı yetkilileri, şans oyunlarında da büyük paraların döndüğünü, yeni düzenleme ile bu kişilerin takibinin öngörüldüğünü, aynı şekilde yeniden devreye girecek olan ''nereden buldun'' açısındanda uygulamanın önem taşıdığını belirtiyor.

20 MİLYON EMLAK SAHİBİ DE SIRADA

Vergi numarasının yaygınlaştırılmasına dönük söz konusu düzenlemede şans oyunlarından para kazananların ardından sıra emlak vearazi sahiplerine gelecek.

2002 yılının Mart-Nisan-Mayıs aylarında arsa, arazi ve emlak için genel beyanda bulunacak olan vatandaşlardan da vergi numarası istenecek. Bu kişilerin dolduracakları beyannamelere vergi numaraları da yazılacak.

Böylece 16 ile 20 milyon arasında olması beklenen beyannameler çerçevesinde, milyonlarca kişinin daha vergi numarası alması sağlanmış olacak.

Maliyeciler, gayrımenkul ve taşıt alımlarından sonra bankacılık vediğer finans kesimi işlemleri, şans oyunları ve emlakta genel beyan dönemi için vergi numarasının uygulamaya konulmasıyla, hemen hemen bütün kesimlerin yaptığı işlemlerin izlenir hale geleceğini vurguluyor.

BİLGİSAYARLI TAKİP YAYGINLAŞIYOR

Vergi numarası ile herkesi elektronik takibe hazırlanan Gelirler Genel Müdürlüğü, diğer yandan da buna dönük altyapıyı güçlendiriyor.

Bu çerçevede, Vergi İstihbarat Merkezi, Bilgi İşlem Merkezi ve Emek Beyanname Merkezi tek bir yerde toplanacak.

Halen 20 ilde oluşturulmuş bulunan Vergi Dairelerindeki Otomasyon Projesi, 60 ili kapsar hale gelecek. Yine özellikle vergi numarası yoluyla üçüncü şahıslardan gelen bilgilere yönelik donanım altyapısı tamamlanacak.

Daha sonra da üçüncü şahıslardan gelen bilgiler, masa başında denetim elemanlarınca çapraz kontrole tabi tutulacak. Kimin nereye ne kadar harcama yaptığı, bunların para hareketleri ile devlete ne kadar vergi ödediği karşılaştırılacak.





Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!