Güncelleme Tarihi:
OPAP-SA: Fiyat beklentilerimizin çok üzerindeydi
Milli Piyango özelleştirmesine ilişkin nihai pazarlık görüşmeleri bugün yapıldı.
İhaleye katılan iki grup da komisyonun 1 milyar 622 milyon dolar olarak belirlediği açık artırma bedelinden artırmaya girmedi. İhalenin hemen ardından bir açıklama yapan İhale Komisyonu Başkanı Osman İlter, 1 milyar 622 milyon dolar olan açık artırma bedelini kendilerinin belirlediğini ve kapalı zarflarda alınan iki grubun tekliflerinin de bu belirlenen rakamdan uzak olduğunu kaydetti. İlter, "Komisyon ihalenin iptal edilip edilmeyeceğine karar verecek" dedi.
Bu açıklamadan yaklaşık yarım saat sonra da Komisyon kararı geldi. Yapılan yazılı açıklamada, komisyonun açıkladığı başlangıç fiyatı üzerine yatırımcıların kapalı zarfla verdikleri tekliflerin geçerli olduklarını belirterek artırım yapmadıkları ve bunun üzerine komisyonun ihalenin iptaline karar verildiği duyuruldu.
İKİ GRUP KATILMIŞTI
15 Nisan’da teklifleri alınan ihaleye DAF Araştırma Geliştirme A.Ş. (Doğuş Holding/Alarko Holding/Fina Holding)-OPAP S.A. Ortak Girişim Grubu ile Şans Oyunları Yatırım Holding A.Ş. (Turkcell'e bağlı Turktell Bilişim ile Tepe İnşaat ortaklığı) olmak üzere iki grup katılmıştı.
Önce iki gruptan kapalı zarf usulü teklif alınacak, daha sonra da açık artırmaya geçilecekti. Ancak iki grup da 1 milyar 622 milyon dolardan başlayan açık artırmaya katılmadı.
5 yılda 6.9 milyar lira
Şans oyunları lisans devri ile özelleştirilecek olan Milli Piyango'nun şans oyunlarına son 5 yıllık dönemde 6 milyar 901 milyon 720 bin 245 lira yatırıldı. Bu şekilde, 5 yıllık dönemde Türkiye'de 5 milyar 84 milyon 140 bin 144 dolarlık şans oyunu oynandı. Vatandaşlar, piyangonun talih oyunlarına her yıl ortalama 1 milyar 16 milyon 828 bin dolar para ödedi.
Piyangoda 5 yıllık hasılat 1 milyar 490 milyon 183 bin 250 lira, dağıtılan ikramiye de 883 milyon 660 lira oldu.
Talih kuşu ihalesinde özelleştirme kaosu