Pırasa ve patlıcana AB standardı geliyor

Güncelleme Tarihi:

Pırasa ve patlıcana AB standardı geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2001 00:00

Haberin Devamı

AB'ye tam üye olabilmek için Türkiye'de yaşamın her alanında değişiklik yapılması gerekiyor. Öyle ki Türkiye'de yetiştirilen sebze ve meyvenin kalitesinin bile AB standartlarına yükseltilmesi gerekiyor. DPT'nin hazırladığı 1017 sayfalık ‘Ulusal Program’ da bu değişiklikleri öngörüyor.

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) tam üye olabilmesi için yapması gereken işler belirlendi. AB Komisyonu'nun aldığı kararlar doğrultusunda Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından hazırlanan ‘‘Ulusal Program’’ akla gelebilecek hemen her alanda büyük değişiklikler öngörüyor. Bu ay sonuna kadar AB Komisyonu'na iletilmesi öngörülen programın taslağında çalışma koşullarından karayollarındaki duruma, hayvan yeminin içeriğinden doğanın korunmasına, pırasadan patlıcana birçok tarım ürününün standardına kadar pekçok değişikliğe yer veriliyor.

DPT'nin, Türkiye'nin mevcut mevzuatı ile AB müktesebatını karşılaştırarak hazırladığı taslak, tam 1017 sayfadan oluşuyor. Türkiye'nin yapması gerekenler, AB Komisyonu'nun aldığı kararlar, tarih ve numaraları verilerek sıralanoığı iki ciltlik taslak, pekçok alanda Türkiye'nin eksikliklerini de gözler önüne seriyor. İlgili her bakanlıkla diğer devlet kuruluşlarının, AB Komisyonu'nun kararlarını dikkate alarak Türk mevzuatındaki gerekli değişikleri yapması gerekiyor. Yapılması gerekenleri kısa ve orta vadeli olarak ayrıldığı taslak programda öngörülen değişiklikler, sebze ve meyvenin bile AB standartlarına göre yetiştirilmesini gerektiriyor.

TARIMDA 1895 AB KARARI

Türkiye'nin tarım ve hayvancılıkla bu sektörlerden elde edilen ürünlerle ilgili ve son derece karışık olan AB müktesebatından toplam 1895 AB Komisyonu kararına uyması gerekiyor. AB müktesebatındaki tarım ve hayvancılığa ilişkin kararlar, taslağın 257 ve 456'ıncı sayfaları arasında sıralanıyor. Türkiye'nin sözkonusu alanlarda AB'ye uyum yolunda yapması gereken bazı değişikler de şunlar:

Pırasa, patlıcan, kabak, domates, soğan, yaprak hindiba, sap kereviz, lahana, enginar, kereviz, ıspanak, salatalık, marul, üzüm, kiraz, çilek, narenciye, elma, kayısı, şeftali, nektarin, armut için AB kalite standartlarına uuyacak.

Fındık ve keçiboynuzu konusunda özel tedbirler alınacak ve bu ürünlerde kalitenin artırılması için adım atılacak.

Ananas konservesi için bir üretim yardım sistemi kurulacak.

Sarmısak için pazarlama standartları yeniden belirlenecek.

Hayvan yeminde şeker ve yağ kontrolü AB'ye uydurulacak.

Büyükbaş, koyun ve keçi nüfusu ve üretimine ilişkin istatistiksel araştırmalar değiştirilecek.

Sırt ağrısı çeken işçi rahatlatılacak

ÇALIŞMA hayatına ilişkin pekçok değişikliğin yer aldığı taslakta, Türkiye'de yapılması gereken değişiklikler şöyle:

Çalışanların, özellikle sırt rahatsızlığı riskinin olduğu işler için asgari sağlık ve emniyet gereksinimlerine uyulacak.

Kadın çalışanlar için emzirme odaları ve çocuk yurtları düzenlenecek.

Grizuya karşı hassas maden ocaklarında AB standardına uyulacak.

Özürlülerin istihdamına özen gösterilecek.

Balıkçı teknelerinin güvertesinde çalışılırken asgari emniyet kurallarına uyulacak.

Kadın işçilerin sanayide gece vardiyasında çalışma koşulları değişecek.

Grev, lokavt ve toplu sözleşme yasaları düzenlenecek.

İşçilerin işyerinde kanser yapıcı maddelere maruz kalma riskinden korunmasına ilişkin değişiklik.

Sigaraların azami katran içeriği konusunda AB üyesi ülkelerin yasalarına uyum sağlanacak.

‘‘Avrupa AIDS'e karşı’’ programı çerçevesinde bir eylem planı kabul edilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!