Güncelleme Tarihi:
Oyunseverleri geçmişe döndüren bu oyunlar, bir çığ gibi büyüyerek kendine yer buluyor.
MİLYAR dolarlık bir pazar büyüklüğüne ulaşan oyun pazarının son trendi piksel (düşük çözünürlük) oldu. Çocukların elinden düşürmediği Minecraft, 7’den 70’e herkesin vazgeçemediği Flappy Bird, indirilme rekorları kıran The Sandbox... Bu oyunların ortak özelliğiyse geçmişte kullanan teknoloji ve tasarımları kullanması. ‘Indie’ olarak da bilinen bu oyunlar, basit olmasına rağmen peşinden milyonlarca oyunseveri koşturmayı başarıyor.
EVDE GELİŞTİR
Düşük çözünürlüklü oyunların popüler olmasının en büyük sebebi akıllı telefon ve tabletlerin yaygınlaşması olarak yorumlanıyor. Kullanıcıların istedikleri anda indirip oynamaya başlamasına imkan veren bu oyunlar, dokunmatik ekran özelliğiyle kolay kontrol edilebiliyor. Öte yandan kullanıcılara basit oyun hikayesini sunan bu oyunları, oynaması kadar geliştirmesi de kolay. Evlerdeki bilgisayarlara bile kurulabilecek programlarla geliştirilebilen düşük çözünürlüklü uygulamalar, basit tasarımları sayesinde oyunseverleri yormadan oynayabilmelerini sağlıyor. Bu da akıllı telefonlarda veya tabletlerde fazla yer kaplamayan oyunların geliştirilmesini sağlıyor. Örneğin, üç boyutlu grafiklerin yer aldığı basit bir oyun bile akıllı cihazlarda yüzlerce megabytelık yer kaplayabiliyor. Ancak çözünürlüğün düşük olduğu oyunlardaysa bu rakam 10 megabyte seviyesine kadar düşüyor. Böylece kullanıcılar, bu oyunları saniyeler içerisinde akıllı cihazlarına indirip oynamaya başlayabiliyor. İşte oyun dünyasında, pikselleriyle dikkat çeken oyunlar:
Minecraft
Son dönemde çocukların vazgeçilmez oyunlarından biri olan Minecraft, küplerle çeşitli tasarımlar yapmanızı sağlıyor. 2 ve 3 boyutlu oynanabilen oyunda ‘Hayatta kalma’, ‘Zorlayıcı’, ‘Yaratıcı’, ‘Macera’ ve ‘İzleyici’ olmak üzere beş farklı mod bulunuyor. Minecraft, bilgisayarlar ve oyun konsollarının yanı sıra akıllı telefonlar ve tabletlerde de oynanabiliyor.
Flappy Bird
Düşük pikselli oyunlar tarihinde bir rekora imza atan Flappy Bird, basit tasarımıyla dikkat çekiyor. Oyundaki amaç, kuşu engellere takılmadan en fazla mesafeyi gidebilmek. Ancak oyun tahmin edildiğinden daha zor. Oyun, akıllı cihazların dokunmatik ekranıyla kontrol ediliyor. Akıllı telefon ve tabletlerde yer alan Flappy Bird, ücretsiz olarak indirilebiliyor.
The Sandbox
Uygulama mağazalarında dikkat çeken oyunlar arasında yer alan The Sandbox, oyunseverlere piksellerden oluşan bir dünya oluşturmasını sağlıyor. Oyuncunun önüne koskoca bir dünya koyan sağlayan The Sandbox, hikayenin kaderini kullanıcılara bırakıyor. Oyun, akıllı telefon ve tabletlere indirilebiliyor. Ücretsiz olarak indirilebilen oyunda, bazı özellikler satın alınabiliyor.
Pocket Harvest
Efsane çiftlik oyunu Farmville’ın akıllı telefonlardaki rakibi olan Pocket Harvest, adını üst sıralara yazdırmaya başardı. Standart çiftçilik işlerini yaptığınız oyunda yerel manavlara ürünlerinizi satarak para kazanabiliyorsunuz. Ayrıca hayvanlarınızdan da ürün alabiliyorsunuz. Oyunda ekstra olarak çiftliğinizi bir turizm merkezi haline de getirebiliyorsunuz. iPhone’lara indirilen oyun 10.5 TL’den satılıyor.
Across Age
Klasik 2D aksiyon oyunu olan Across Age’te amaç bir köy kurmak. 15 saatlik sure ile sınırlı olan oyunda kullanıcıların karşısına canavarlar ve bilmeceler çıkıyor. Bu zorlukları geçen oyunseverler, karakterlerinin bir sonraki çağ geçmesini sağlıyor. Oyun, çocukların olduğu kadar yetişkinlerin de dikkatini çekmeyi başarıyor. iPhone ve Android işletim sistemlerinde yer alan Across Age, ücretsiz olarak indirilebiliyor.
11 milyar $
Global mobil oyun pazarı
1 milyar
Dünyada mobil oyun oynayanların sayısı
%33
Akıllı cihaz kullanıcılarının oyun indirme oranı
10 milyon
Türkiye’deki mobil oyunseverlerin sayısı
50 milyon TL
Türkiye’deki mobil oyun pazarının hacmi
%50
Türkiye’deki mobil oyun pazarının büyüme oranı
5
Türkiye’de mobil oyunlara başlama yaşı
2 TL
Ücretli mobil oyunların en ucuz satış fiyatı
HAFTANIN TRENDİ
Spor yaparken çamaşır yıka!
VERİMLİLİK konusuna odaklanan teknoloji üreticilerinden Electrolux, yeni konsept tasarımıyla tüm dikkatleri üzerine çekiyor. Yuvarlak bir koşu bandı üzerine eklenen çamaşır yıkama bölümü, kullanıcıların koşmaya başlamasıyla beraber çamaşır yıkamaya başlıyor. Şu anda konsept bir tasarım olan bu cihazın gelecekte satışa çıkması da bekleniyor.
Selfie çekmek için panoramik özellik
ÇİNLİ teknoloji üreticisi Huawei, yeni akıllı telefonu Ascend P7’yi Türkiye’de satışa sundu. Son dönemlerin trendlerinden olan özçekime (selfie) panoramik çekim özelliğini ekleyen Huawei, 6.5 mm’lik inceliğiyle dikkat çekiyor. 4G LTE desteğinin yer aldığı Ascend P7’de, 5 inç ekran Full HD ekran, dört çekirdekli 1.8 Ghz işlemci, 2 GB ram, 13 megapiksel arka kamera ve Android 4.4 Kit Kat işletim sistemi özellikleri yer alıyor. İlk olarak Vodafone bayilerinde satışa çıkan Huawei’nin yeni akıllı telefonu 1299 TL’lik fiyat etiketine sahip olacak. Türkiye’de Huawei markasının bilinirliğinin ve algısının her geçen gün daha da güçlendiğini ifade eden Huawei Türkiye Genel Müdürü Zhao Gang, “Bu yıl Türkiye’de Huawei’nin marka bilinirliğini güçlendirmek için 5 milyon dolar kaynak ayırdık. Artık Huawei markasını hayatın içinde çok daha fazla yerde göreceksiniz” şeklinde konuştu.