Güncelleme Tarihi:
EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan’ın AB’ye Gümrük Birliği (GB) uygulamasında yaptığı çağrıya, birliğin ekonomik açıdan en güçlü ülkesi olan Almanya’nın Ekonomi ve Teknoloji Bakanı Philipp Rösler’den yanıt geldi. Rösler dün başlayan Ankara ziyareti öncesi Hürriyet’e yaptığı özel açıklamada, Dünya Bankası’nın AB Komisyonu adına yaz tatili sonrasında bir analiz sunacağını belirterek, GB’nin ileride nasıl bir hal alabileceğini bu analiz temelinde birlikte tartışmaya açık oldukları mesajını verdi. Çağlayan’ın daha önce Hürriyet’e, “Ya Gümrük Birliği’nde kalalım, vizeyi, ürünlerimize kotayı kaldırın, 3. ülkelerle anlaşmalara bizi de ekleyin ya da Gümrük Birliği’nden çıkalım bizimle serbest ticaret anlaşması yapın” açıklamasını hatırlattığımızda, Rösler’in yanıtı şöyle oldu:
GÜMRÜK BİRLİĞİ BAŞARILI
“Bir kere girişimlerinden ötürü mevkidaşım Çağlayan’ı takdir ediyorum. Almanya Türkiye’nin yakın dostu ve partneridir. Federal Hükümet, AB’nin Türkiye ile GB’ni geliştirilmesine büyük önem atfetmektedir. Alman firmalarının da küresel başarısı için piyasalara serbest ulaşım önemlidir. Geçmiş yıllardaki ekonomi ilişkilerimize baktığınızda, ülkelerimiz arasındaki ticaretin büyük bir dinamizmle geliştiğini görebilirsiniz. Türkiye’nin AB ile ticaretinin takriben dörtte biri Almanya ile gerçekleşmektedir. Krizden sonra da Türkiye’nin Almanya’ya ihracatı son yıllarda belirgin bir şekilde artmıştır. Bu nedenle GB başarılıdır ve Türk ihracatçılarını engellememektedir.”
ANALİZ SONRASI TARTIŞIRIZ
Ticaret anlaşmalarının oluşturduğu küresel ağın gelişmesi nedeniyle GB’nin elbette yeni görevlerle de karşılaştığını kaydeden Rösler, “AB’nin üçüncü ülkelerle yeni serbest ticaret anlaşmalarının hangi sonuçları doğuracağını mevcut kurumlarda ele almalıyız. Dünya Bankası AB Komisyonu adına yaz tatili sonrasında sunacağı analizini şu anda oluşturmaktadır. GB’nin ileriki şeklini, bu analizin temelinde birlikte tartışacağız. Bununla birlikte Türk Hükümeti’nden de GB’nin güçlendirilmesine yönelik katkılar beklemekteyiz. Aynı şekilde, Kıbrıs ile gelecekteki ilişkiler önemli
rol oynuyor” dedi.
REFORMLARA DESTEK
GB ve AB üyeliği konusunda iki hususa değinmek istediğini kaydeden Rösler şunları söyledi: “Birincisi, GB, AB üyeliğinin birçok ekonomik boyutunu serbest mal dolaşımı sayesinde şimdiden mümkün kılmaktadır. İkincisi, aynı zamanda hukuk sistemlerinin uyumlu hale getirilmesi için örneğin rekabet ve ticaret hukuku ile fikri mülkiyet hakların korunması gibi konularda birçok reform gereklidir. Bu reformlar sadece Türkiye’nin kendi menfaatinedir. Burada birçok şey başarılmıştır. Türk Hükümeti’ni, başladığı reform sürecini sürdürmesi hususunda cesaretlendirmek istiyorum.”
İşbirliğini vize engelliyor
ALMAN Bakan Rösler, Türk vatandaşlarına yönelik mevcut vize uygulamasında ısrar edilmesinin her şeyden önce iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin ilerlemesini engellediğini kabul ederek, bu konuda da söyle konuştu: “Dünyada mal ve hizmet değişiminde özel bir yeri olan Almanya için Schengen alanında üçüncü ülkelere vize uygulaması ciddi etkiler doğurmaktadır. Bu nedenle vize verilmesinin kolaylaştırılmasını ve nihayetinde vize zorunluluğunu kaldırmaya yönelik gerekli adımları destekliyorum. İyileştirme imkanlarını araştırmak için özel sektörle diyalog halindeyim. Şimdiden daha fazla kolaylaştırıcı tedbirler için ilerliyoruz. “
VW, yatırım için kriterlere bakıyor
RÖSLER, Çağlayan Almanya’dan bir diğer beklentisi olan Volkswagen’in Türkiye’ye fabrika kurmasıyla ilgili soruyu da şöyle yanıtladı: “Türkiye’de Alman firmaları yabancı yatırımcıların liderleri arasında yer almaktadır. Alman otomotiv sanayisi on yıllardır Türkiye’de hem kamyon ve otobüs hem de yedek parça üretiminde önemli üretim faaliyetleriyle neredeyse 30 yerde temsil edilmektedir. Geçen yıl Türk otomotiv sanayi Almanya’ya 2.1 milyar Euro değerinde otomobil, kamyon, otobüs ve yedek parça ihraç etmiştir. 2012’de Almanya Türkiye’ye 2.9 milyar Euro değerinde araç ve 1.7 milyar Euro değerinde yedek parça ihraç etmiştir. Bu da Türkiye ve Almanya’nın otomotiv sanayisi alanında birbirine sıkı sıkıya bağlı yoğun ilişkileri olan önemli partner olduklarını göstermektedir.
İŞLETME EKONOMİSİ ÖNEMLİ
Türkiye seyahati sırasından Ankara’da VW grubuna ait otobüs üreticisi MAN’ı ziyaret edeceğini hatırlatan Rösler, ikili ticaret ilişkilerinde gelişimin devam etmesinin 2 ülkenin menfaatine olduğunu belirtti. Rösler, “Ancak firmalar, somut yatırımları için işletme ekonomisi açısından net kriterlere göre karar vermektedir. Bunun için araçların vergilendirilmesi gibi çerçeve koşulları çok önemlidir. Güney Avrupa’daki bazı üye ülkelerde talebin azalması ve yapısal kapasite fazlalığı nedeniyle Avrupa pazarının içinde bulunduğu zor durumda üretim kapasitelerine yeni yatırımlar çok iyi gerekçelendirilmelidir. Otomotiv sektörü için üretim yeri ve büyüyen pazar olarak Türkiye önemlidir ve şüphesiz bu alanda önem kazanmaya devam edecektir.”
3. havalimanına Alman ilgisi
RÖSLER, İstanbul’da yapılacak 3. havalimanına Alman firmalarının ilgi duyduğunu, “Hem inşaat hem de havalimanının lisans bazında işletilmesi konusunda
Türk-Alman ortak konsorsiyumların oluşturul-ması için fikirlerin ve ilginin mevcut olduğunu öğrendim” sözleriyle ortaya koydu.