Güncelleme Tarihi:
KoçdaÄŸ, Türkiye'nin, dünyanın 15. büyük ekonomisi olduÄŸunu, genç ve nitelikli iÅŸgücü, verimli tarımsal alanları ile Philip Morris'in en önem verdiÄŸi pazarların başında geldiÄŸini söyledi. KoçdaÄŸ, "Ege Bölgesi'ndeki verimli ve kalifiye iÅŸgücünün varlığı da yatırımımızın baÅŸarısını artırdı. Yatırımımızın bulunduÄŸu Torbalı Ä°lçesi sadece tütün ve sigara sanayii için deÄŸil pek çok sektör için cazip yatırım alanıdır. Philip Morris, Türkiye'de yatırım yapmaktan memnundur" dedi.Â
Koçdağ, İzmir'in Torbalı İlçesi'nde 1992 yılında kurulan tesisin toplam yatırım değerinin yaklaşık 250 milyon dolara ulaştığına işaret ederek, son teknolojiyle üretim yapıldığını ve üretim kalitesinin dünyada kurulu olan Philip Morris tütün ve sigara tesisleri içinde birinci sırada yer aldığını açıkladı.
Torbalı tesisinin kurulu kapasitesinin yıllık 40 milyar adet olduÄŸuna deÄŸinen KoçdaÄŸ, gerçekleÅŸen yıllık üretimlerinin ise 26 milyar adet sigara olduÄŸunu söyledi. Philsa tesisinin ithal ikamesi amaçlı kurulduÄŸunu kaydeden KoçdaÄŸ, bu amaçla üretimlerinin iç tüketime yönelik olduÄŸunu bildirdi. KoçdaÄŸ, gelecek yıllarda yurtdışı talebine baÄŸlı olarak ihraç fırsatlarını da deÄŸerlendirebileceklerini ifade etti.Â
Koçdağ, Philsa (Philip Morris Sabancı Sigara ve Tütüncülük Sanayi ve Ticaret A.Ş) olarak 2000 yılında 22 milyar sigara ürettiklerini ve bu dönemde toplam 233.5 trilyon lira ciro gerçekleştirdiklerini belirterek, bu veriyle Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşları arasında 20. sırada yer aldığını söyledi.
Koçdağ, Philsa ve Philip MorrisSa'nın Türk ekonomisine önemli katkılar sağladığını söyleyerek şöyle konuştu: "1996-2000 yılları arasında Türk ekonomisine toplam 4.3 milyar dolar vergi geliri kazandırdık. Doğrudan ve dolaylı olarak yaklaşık 4 bin aileye iş ve istihdam olanağı yaratıyoruz.
Philsa ve Philip MorrisSa, ÅŸark tipi tütünü ve sigara üretiminde kullandığı pek çok girdiyi Türkiye'den temin ederek ülke ekonomisine katma deÄŸer yaratıyor. Philsa, bir tarım ülkesi olan Türkiye'de tütüncülüğün geliÅŸimi için Adapazarı ve Düzce çevresinde Burley ve Virginia tipi geniÅŸ yapraklı tütün yetiÅŸtiriciliÄŸi için Türk çiftçisine bilimsel tarım programıyla destek veriyor. Bu çalışmayla bölgede 2 bin tütün yetiÅŸtiricisi aile ve yaklaşık 10 bin kiÅŸi önemli miktarda gelir elde ediyor.Â
Öte yandan Philip Morris International, Türkiye'de yetiştirilen şark tipi tütünün en büyük uluslararası alıcısıdır. Philip Morris son beş yılda Türkiye'den 1 milyar dolar değerinde tütün almıştır. Alınan bu tütünler, Philip Morris'in başka ülkelerde üretilen bir çok sigara markasının içinde kullanılmıştır."
Â
EKONOMÄ°K KRÄ°Z
Â
Kürşat Koçdağ, yaşanan ekonomik krize bağlı olarak yüksek fiyat kategorisindeki sigara satışlarında düşüş gözlendiğini belirterek, tüketicilerin bu dönemde tercihlerini orta ve düşük fiyatlı ürünlere kaydırdığını bildirdi.
Toplam sigara tüketiminde önceki yıllara göre değişiklik olmadığını kaydeden Koçdağ, "Fiyat kategorileri arasında değişim oldu. Tüketiciler, bütçelerinde gerekli düzeltmeyi marka tercihleriyle gösterdiler" diye konuştu.
"KRİZ NEDENİYLE İŞTEN ÇIKARMA OLMADI"
Ekonomik kriz nedeniyle üretimlerinde ve satışlarında bir düşüş yaşadıklarını belirten Koçdağ, şöyle devam etti: "Bu süreçte personelini en önemli varlığı sayan şirketimizde krize bağlı işten çıkarma yaşanmadı.
Kendi alanlarında çok iyi yetişmiş yaklaşık 700 çalışanıyla istihdam açısından da Philsa bölgenin önemli kuruluşlarındandır. Philsa üretim teknolojisi ve kapasite açısından Philip Morris'in büyük ölçekli yatırımlarındandır."
Â
FÄ°LTRELER VE RÄ°SK
Â
KoçdaÄŸ, sigara filtrelerinin sigara içenler için ek saÄŸlık riskleri taşıdığı haberlerinin yeni olmadığını, parçacıkların filtreden kopabileceÄŸinin uzun süredir bilindiÄŸini belirterek şöyle devam etti:Â
"Zaten bu konu 7 sene önce Teksas'da açılmış ve Tobacco Control'da yayımlanan makalenin yazarı olan Dr. Pauley'in de katıldığı kamu davasının esasını oluÅŸturmaktaydı. Söz konusu mahkemede dava düşmüş ve mahkeme, filtre parçacıklarının sigara içenler üzerinde etkisi olsa bile Dr. Pauley'in bu konuda ifadesinin yeterli ve geçerli sayılmayacağı kararına varmıştır.Â
Ayrıca Philip Morris konuyu bilim adamlarından da saklamamıştır. ÖrneÄŸin 2000 yılında Philip Morris, ABD Tıp Enstitüsü'ne filtre liflerinin saÄŸlık üzerindeki etkileri ile ilgili bilgi vermiÅŸtir.Â
 Â
Ürünlerimizin, sigara içmenin sağlık üzerindeki etkilerine ilişkin bilimsel rapor ve açıklamaları tabii ki ciddiye alıyoruz. Şu an sahip olduğumuz bilgilerin değerlendirilmesine dayalı olarak kullandığımız filtrelerin sigara içenler üzerinde ilave bir risk oluşturmadığına inanıyoruz.
Örneğin daha net bir ifade ile sigara filtrelerinden ciğerlere giren liflere ilişkin delil olmadığı gibi yutma riski de çok düşüktür."
Â
KoçdaÄŸ, Türkiye'de böyle bir sorunun olmadığını kaydetti.Â
                                               Â