Güncelleme Tarihi:
Gözgör, yaptığı yazılı açıklamada, petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüş yüzünden petrol ihraç eden bazı ülkelerin ciddi ekonomik sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını bildirdi.
Petrol gelirlerine bağlı olan ve fiyat düşüşünden en çok etkilenen ülkelerin başında Nijerya, Libya ve Venezuela'nın geldiğinin altını çizen Gözgör, "Özellikle bu ülkelerin çağrısı sonrası OPEC ülkeleri üretimi kısmak için toplantılar gerçekleştirse de başarılı olamadılar. 30 Kasım'da OPEC'in gerçekleştireceği yılın son resmi toplantısı fiyatların kaderini belirleyecek." ifadelerini kullandı.
Gözgör, Irak ve İran'ın üretimlerini artırmasıyla ekimde OPEC'in rekor seviyede üretim yaptığına işaret ederek, "Rekor üretim sonrası OPEC'in belirlediği günlük 32,5 - 33 milyon varil olan tavan üretimin geçildiğini görüyoruz. Ekim ayında OPEC'in toplam üretimi 33,64 milyon varil oldu. Bu durum OPEC ülkelerinin günlük üretimi en az 640 bin varil kısabileceği anlamını taşıyor. Eğer üretimi 32,5 milyon varil yapmak isterlerse bu da 1,14 milyon varillik bir üretimin kısılacağı anlamına geliyor. Ancak OPEC arz talep dengesini hemen sağlamak istiyorsa, (günlük) 1,5 milyon varillik bir kesinti gerçekleştirmesi gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.
Petrolde fiyatların, OPEC ülkelerinin yanı sıra OPEC dışı ülkelerin durumuna göre belirleneceğini ifade eden Gözgör, şunları kaydetti:
"Arz ve talep dengesini değiştirecek bir kesinti yapılması halinde brent petrol fiyatları yıl zirvesi olan 53,70 seviyesini test edilebilir. Bu seviyenin aşılması halinde 60 dolar seviyesine doğru yükselişler görebiliriz. OPEC petrol üretim miktarını değiştirmezse hızlı bir geri çekilmeyle 35-40 dolar gündeme gelebilir ve önümüzdeki süreçte 52-40 dolar bant aralığını sürdürebilir."