Petrol Yasası'nda geri adım tartışması

Güncelleme Tarihi:

Petrol Yasasında geri adım tartışması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2007 12:23

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in Petrol Kanunu’nun bazı maddelerini yeniden görüşülmek üzere Meclis’e iade etmesi, Kanun’a ilişkin tartışmaları alevlendirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, veto edilen maddelerde değişiklik sinyali verirken, Hükümet, gerek kamuoyunun gerekse Köşk’ten gelen tepki nedeniyle Kanunu yeniden gözden geçiriyor. Türkiye’de petrol arama, üretme ve işletme gibi faaliyetleri düzenleyen Petrol Kanunu komisyonda yeniden ele alınacak.

Muhalefet partileri ile TMMOB’a bağlı Maden Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası ve Petrol-İş Sendikası Petrol Kanunu’na “ulusal çıkarlara aykırı” olduğu gerekçesiyle tepki gösterirken, Enerji Bakanlığı Kanun üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor. Hükümet’in Kanuna yönelik tepkileri dikkate almadan aynen Köşk’e iade etmesi durumunda Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in konuyu Anayasa Mahkemesi’ne götüreceği belirtiliyor. Kanun’a itirazlar, “Kamu yararından vazgeçilmesi, uluslararası şirketler lehine düzenlemeler getirilmesi, yerel yönetimlere petrolden pay ile özerklik tanınması ve kamu adına petrol arama ve üretim faaliyetlerini yürüten Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın özelleştirmesinin önünün açılması” şeklinde sıralanıyor.

BAŞBAKAN SİNYALİNİ VERDİ

Başbakan Erdoğan, 2006 bütçe gerçekleşmelerini açıklarken Cumhurbaşkanı Sezer’in veto gerekçesinde ulusal çıkarlarla ilgili vurgularının anımsatılması üzerine, “Enerji Bakanlığı üzerinde çalışıyor. Karar açıklanacak. Paylaştığımız hususlar da var, paylaşmadıklarımız da” demişti. Cumhurbaşkanı Sezer, Kanun’un 2,4,19 ve geçici 1’inci maddelerinin “ulusal çıkarlara aykırı” olduğunu belirterek Kıbrıs Barış Harekatı sırasında uygulanan ambargo nedeniyle uçaklara yakıt bile bulunmadığını anımsatması ile veto ederken, Sezer’in Kanunun iadesinde TMMOB’a bağlı Jeoloji, Maden Mühendisleri Odaları ve Petrol-İş’in uyarıları etkili oldu.

YABANCI ŞİRKET BÖLÜMÜ GÖZDEN KAÇTI

TBMM'deki komisyon görüşmelerinde bugün tartışma konusu olan “ulusal menfaatlere aykırılık”, “yabancı şirketlerin haklarının arttırılması” gibi önemli detaylar milletvekillerinin gözünden kaçtı ve 39 maddelik Kanun, üzerinde yeterli tartışmalar yapılmadan kabul edildi. Toplantıya katılan Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Uğur Gönülalan’ın 19’uncu maddenin görüşmeleri sırasında “ne kazanılıp ne kaybedildiğine” ilişkin açıklaması, konunun rakamlara boğulmaması gerekçesiyle yarıda kesildi. Gönülalan, 2003 yılı itibariyle 104 milyon dolar devlet hissesinin kanuna göre 40 milyon dolara kadar düşeceği uyarısında bulunmuştu.

“ULUSAL ÇIKARLAR DİKKATE ALINMALI”

Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun, ANKA’ya yaptığı değerlendirmede, Petrol Kanunu ile TPAO’nun özelleştirilmesinin önünün açıldığını belirterek, yabancı sermayeli şirketlere avantaj tanındığını söyledi. Kanun ile, sektördeki devlet payının yüzde 1.25’ten yüzde 2’lere indirildiğini kaydeden Torun, yabancı şirketlerin üreteceği petrol ve doğalgaza sınırsız ihracat hakkı tanındığını kaydetti. AB ülkelerinin, stratejik öneme sahip kuruluşları yabancı şirketlere satmadığına dikkat çeken Torun, şöyle konuştu:

“Fransa’da savunma sanayi ve yan sanayi 11 alanda yabancı şirketlerin eline geçsin istemiyor. İspanya, Almanların savunma sektörüne girmesini engelliyor. Uzun vadeli olarak ülke yararı düşünülmeli. Akdeniz ve Karadeniz’de petrol aramaları hızlanıyor. Böyle bir dönemde sektörü yabancılara teslim etmek büyük bir hata.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!