'Petrol ve doğalgaz varsa bulunacak'

Güncelleme Tarihi:

Petrol ve doğalgaz varsa bulunacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2012 12:49

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ak Parti hükümetleriyle birlikte petrol arama faaliyetlerine ayrılan bütçenin 700 milyon dolar civarında yükseldiğini belirterek, "Eğer petrol varsa bunu bulmalıyız. Doğalgaz varsa bunu bulmalıyız" dedi.

Haberin Devamı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Petrol Platformu Derneği (PETFORM) ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (PİGM) tarafından düzenlenen Petrol Arama Üretim Sektörü 1’inci İstişare Toplantısı, Antalya’da başladı.

Günboyu devam edecek toplantının açılış oturumunda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, toplantının, petrol arama ve üretim sektöründeki sivil toplum örgütleri, mühendislik dernekleri, kamu ve özel sektörün bütün temsilcileri ve Türkiye’de faaliyet gösteren bütün piyasa aktörlerinin bulunduğu bir yapıyı ortaya koyması açısından önemli olduğuna dikkat çekti. Toplantının aynı zamanda yeni petrol kanunu öncesi son buluşma olduğunu belirten Bakan Yıldız, şunları söyledi:

"Bizim bildiğiniz gibi kadük hale gelen petrol kanunumuz vardı. Biz bundan sonra Bakanlar Kurulu’na, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak hazırladığımız kanun tasarısını arz edeceğiz. Ondan sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ilgili komisyonlara ve Genel Kurul’a bunu arz etmiş olacağız. Bu istişare toplantısının hem geriye dönük birtakım değerlendirmeler yapma açısından hem de ileriye dönük kanun tasarısının taslağını konuşmak açısından önemli bir artısı olacaktır."

Dünya petrol üretiminde Ak Parti hükümetleri öncesinde yaklaşık 72 milyon varillik günlük üretimin şu anda 88- 89 milyon varile çıktığını belirten Bakan Taner Yıldız, "Bu rakamın 2035 yılında 107 milyon varil civarında olacağını söylemeliyiz" dedi. Varil üretimindeki artışın aynı zamanda primer enerji kaynakları diye nitelendirilen petrol ve doğalgaza olan bağımlılığın devam edeceği anlamına da geleceğini kaydeden Bakan Yıldız, şunları söyledi:

"Enerji ihtiyacının yüzde 29’u petrolden, yüzde 31’i de doğalgazdan karşılanmakta. Bütün komple ham petrol işleri açısından baktığımızda ve hemen hemen 30 milyon ton civarında olan tüketimimizin yüzde 92’sini ithal ettiğimizi, geçen yıl 39 milyar metreküp doğalgaz kullanımımızın da hemen hemen yüzde 97.5’unu ithal ettiğimizi düşünürsek, arama faaliyetleriyle ilgili çok fazla iş yapmamız gerektiğini bir kez daha görmüş oluruz."

Enerji kalemi ithalatının, 54.1 milyar dolarla, Türkiye’nin toplam ithalatı içinde yüzde 22 oranında yer aldığını kaydeden Bakan Yıldız, "Ulaştırma sektörüne ait olan ve 16 milyon adet araç olarak kullanılan ham petrol ve türevlerinin şu anda enerji kaleminin daha önünde ithalatta payı olduğunu söylemeliyiz. Adının enerji kalemi olması, ham petrol olması ille de enerji sektöründe kullanıldığı anlamına gelmez" diye konuştu.

KARALARIN YÜZDE 20’Sİ, DENİZLERİN YÜZDE 1’İ ARANDI

1954 yılından bu tarafa Türkiye’nin potansiyel petrol alanlarının karalarda ancak yüzde 20’sinin, denizlerde ancak yüzde 1’inin aranabilmiş olduğunu kaydeden Bakan Yıldız, karalarda yapılan aramaların yüzde 75’inin Güneydoğu Anadolu’da, yüzde 17’sinin Trakya’da, yüzde 8’inin diğer bölgelerde gerçekleştiğini aktardı.

1934 ve 2011 yılı arasında toplam 4 bin 103 kuyu açıldığını ve 7 milyon 600 bin metre sondaj gerçekleştirildiğini kaydeden Bakan Yıldız, "Açılan arama kuyularının 118’inde petrol, 51’inde de doğalgaz sahası keşfi yapıldı. Toplam 169 üretim sahasında 1180 kuyudan ham petrol ve 283 kuyudan doğalgaz üretimi yapılmaktadır" diye konuştu.

Bakan Taner Yıldız, bu üretim içinde günlük 1 varil petrol alınan kuyular da bulunduğunu kaydetti. "1 varil niye çalıştırılıyor derseniz, çok fizibıl olduğu için mi çalışıyor? Artık biz damlaya damlaya göl olur diyoruz. Petrolü bir varile varıncaya kadar almamazlık yapmıyoruz" dedi. Suudi Arabistan’ın 7.5- 8 milyon varil günlük üretimi bulunduğuna dikkat çeken Bakan Yıldız, "Suudi Arabistan’a yakın bir üretim kuyumuz var ama kapasite çok farklı" ifadelerini kullandı.

Ak Parti hükümetleriyle birlikte arama faaliyetlerine ayrılan bütçenin 700 milyon dolar civarında yükseldiğini, bu rakam içinde özel sektörle yapılan anlaşmalar bulunmadığını kaydeden Bakan Tamer Yıldız, "Eğer petrol varsa bunu bulmalıyız. Doğalgaz varsa bunu bulmalıyız" dedi.

İran, Azerbaycan, Rusya, Irak ve Türkmenistan’la geliştirdikleri enerji projelerinin somut sonuçlarının ortaya çıkmaya başladığını kaydeden Bakan Yıldız, "İnşallah önümüzdeki dönemde Türkiye’yle birlikte geliştirilecek projelerle, doğumuzdaki doğalgaz kaynaklarının batımızdaki tüketim kaynaklarına ulaştırılması için önemli olacak" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!