Güncelleme Tarihi:
ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, dün Resmi Gazete’de yayınlanan Gümrük Kanunu değişikliğinin petrol sektöründe çok can yakacağını dile getirerek, “Çok sert kurallar içeriyor. Kanunda yasadışı işlemden dolayı hem dağıtıcı, hem bayii ortak yaptırım görüyor. Sektörde artık herkes sadece kendi kapısının önü değil, mahalleyi de süpürmek zorunda” diye konuştu. 11. Uluslararası Petroleum Istanbul Fuarı, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenleniyor. Fuarda yapılan konferanslarda, akaryakıt sektörü temsilcileri yeni kanun düzenlemelerini tartıştı. Dün yürürlüğe giren Gümrük Kanunu’nda, EPDK tarafından belirlenen seviyede ulusal marker içermeyen, yasal yollarla Türkiye’de serbest dolaşıma girdiği belgelendirilemeyen akaryakıtı üreten, satışa arz eden, satan, bulunduran, satın alan, taşıyan veya saklayan kişiye 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezası verilecek.
“KAÇAKÇI” DAMGASI
Petrol Sanayi Derneği (PETDER) Başkanı Ahmet Erdem, şöyle konuştu: “Bu kanunla gerek ölçüm, operasyon, ürün özelliklerinden dolayı, çok az miktar marker eksikliği, kaçak akaryakıta sokma riski var. Küçük bir hatanın sonucu çok büyük oluyor. Maddi kaybı bir yana bıraktım, çok büyük bir itibar kaybına yol açabiliyor. Uygulamalarda gerekli düzenlemelerin yapılarak, konunun hassasiyetinin dikkate alınmasını bekliyoruz.”
KATIR SIRTINDA YAPILMIYOR
Öte yandan, yeni petrol piyasası kanunu taslağı da oldukça hararetli tartışmalara yol açtı. Akaryakıt bayileri, akaryakıt istasyonlarının ortalama işletme maliyetiyle her yere yapılacak işletme muamelesi görmemesi gerektiğini dile getirerek, “Mobilyacı, perakendeci ile bir tutulmaması gerekir. AVM’lerde benzer süreç yaşandı. Onlarcası yapıldı ancak şimdi duyuyoruz ki, hastanelere, eğitim merkezlerine değiştiri-
liyorlar” dedi. Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Başkanı Muhsin Alkan ise kaçak akaryakıt konusunda şantiyeler gibi serbest akaryakıt kullanıcılarının da denetlenmesi gerektiğini vurgulayarak, şunu söyledi: “Kaçak akaryakıtın bu tip denetimle biteceğini sanmıyorum. Şantiye ve taş ocakları gibi serbest kullanım olan yerlerde daha sıkı denetim yapılmalı. Kaçakçılık atlarla, katırlarla yapılıyor değil. Yoksa elli tane kanun da çıkarsanız, kaçakçılığı engelleyemezsiniz.”
18 milyon ton akaryakıt satıldı
EPDK Başkanı Hasan Köktaş, geçtiğimiz yıl dağıtım şirketleri tarafından yapılan motorin satışının yüzde 6.1 artarak yaklaşık 15 milyon 625 bin tona ulaştığını, toplam akaryakıt satışlarının ise yüzde 3.8 artışla 18 milyon
167 bin tona çıktığını
açıkladı.
Automechanika Istanbul’da Meksika partner ülke
TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde 14 Nisan’a kadar ziyaret edilebilecek olan Automechanika Istanbul, bölgedeki tüm otomotiv üretim ve onarım profesyonellerini bir araya getirerek, 38 ülkeden yüzde 40’ı yabancı olmak üzere toplam 1.200 katılımcıyı ağırlayacak. Çok sayıda ziyaretçinin beklendiği fuarın partner ülkesi ise Meksika olacak. Automechanika Istanbul ile eşzamanlı düzenlenecek olan Petroleum Istanbul Fuarı’na ise petrol, LPG, madeni yağ ve ekipman sektörlerinde faaliyet gösteren yerli ve yabancı 200’ü aşkın firmanın yeralırken en büyük katılım, Almanya’dan gerçekleşecek. 2001’den buyana fuara katılan İtalya’nın ise katılımcı sayısı bu yıl 2 katına çıkarken; Fransa, İngiltere, Singapur, Avusturya, Hırvatistan, Hindistan, Pakistan ve Tunus’un ilk defa milli katılım gösteriyor.
Her doğan bebeğe 1 araç düşüyor
ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Türkiye’de nüfus artışında her yıla düşen miktar yaklaşık 1 milyon civarında. 1 milyon nüfusun arttığı bir Türkiye’de yıllık hizmete giren araç sayısı da 1 milyon civarında. Yani neredeyse her doğan bebeğe bir araç düşüyor. Bu değişimi, bu artışı
yönetmek, bunlarla ilgili petrol ve türevlerini yönetmek tabi ki önemli” diye konuştu. Türkiye’nin 60 milyar doları bulan enerji ithalatına değinen Yıldız, bu ithalatın yüzde 65’ten daha fazlasının da bu sektörde kullanıldığına dikkati çekti. Yıldız, Türkiye’de 125 milyar liralık bir büyüklüğe sahip olan ve sağladığı vergi 50 milyar liraya ulaşan akaryakıt, LPG ve madeni yağ sektörlerinin kendileri için önemli olduğunu söyledi.