Petrol Ofisi satışı durdu

Güncelleme Tarihi:

Petrol Ofisi satışı durdu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ankara 6. İdare Mahkemesi, Petrol Ofisi A.Ş.'nin yüzde 51'lik hissesinin İş Bankası, Bayındır ve Park Holding grubuna satışı konusunda yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Davayı Petrol-İş Sendikası açmıştı.

Ankara 6. İdare Mahkemesi, Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun, Petrol Ofisi A.Ş'nin (POAŞ) yüzde 51'lik hissesinin blok satış yöntemiyle İş Bankası, Bayındır Holding, Petrol Ürünleri Tur. ve Nak. A.Ş. (PÜAŞ) ve Park Holding Ortak Girişim Grubu'na satışına ilişkin kararının iptali istemiyle açılan davada, ‘‘yürütmenin durdurulması’’na karar verdi.

Ankara 6. İdare Mahkemesi, POAŞ'ın yüzde 51'lik hissesinin blok satış yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun (ÖYK) kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle POAŞ'ta çalışan bir işçi ile Petrol-İş Sendikası'nın açtığı davada, ilk aşamayı sonuçlandırdı.

Mahkeme, söz konusu ÖYK Kararı'nın yürütmesini oybirliği ile durdurdu. Mahkeme'nin bu kararına karşı yapılabilecek itirazı Ankara Bölge İdare Mahkemesi karara bağlayacak.

İLKELERE AYKIRI

İptal davasında, özelleştirmenin Anayasa'ya ve pazarlık görüşmelerinde birinci sırada teklif veren yerine, üçüncü sıradakine satışın yapılması ile özelleştirmenin tabana yayılması ilkesine aykırı olduğu öne sürülmüştü.

Petrol Ofisi A.Ş'nin (POAŞ) yüzde 51 oranındaki hissesinin blok satış yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin pazarlık görüşmelerinde, en yüksek teklifi 1 milyar 160 milyon dolar ile Hayyam Garipoğlu'nun da ortak olduğu Akmaya-Orteks Ortak Girişim Grubu vermişti. İhalede ikinci en yüksek teklifte ise Doğuş Holding-Garanti Bankası A.Ş. Ortak Girişim Grubu bulunmuştu.

Türkiye İş Bankası A.Ş-Bayındır İnşaat Turizm Tic. ve San. A.Ş (sahibi Kamuran Çörtük)-Park Holding A.Ş (sahibi Turgay Ciner)-Petrol Ürünleri Tur. ve Nak. A.Ş. (PÜAŞ) Ortak Girişim Grubu ise üçüncü sırada en yüksek teklifi vermişti.

YARISI PEŞİN

Özelleştirme Yüksek Kurulu, birinci sırada ihaleyi kazanan Akmaya-Orteks ortak girişimi yerine üçüncü sırada en yüksek teklifi veren POAŞ'ın yüzde 51'lik hissesini birinci sıradaki teklif olan 1 milyar 600 milyon dolar karşılığında Türkiye İş Bankası A.Ş-Bayındır İnşaat Turizm Tic. ve San. A.Ş-Park Holding A.Ş-Petrol Ürünleri Tur. ve Nak. A.Ş. Ortak Girişim Grubu'na satışını kararlaştırmıştı. Daha sonra Rekabet Kurulu'nun kararı doğrultusunda Petrol Ürünleri Tur. ve Nak. A.Ş, Ortak Girişim Grubu'ndan ayrıldığını açıklamıştı.

POAŞ'ın yüzde 51'lik hissesinin satışında, bedelin yüzde 50'si sözleşme tarihinde peşin, vadeye bırakılan kısmın ise yüzde 25'i bir yıl içinde, kalanı da en geç 2 yıl içinde ödenecekti.

Peşinat için son gün 2 Kasım

Özelleştirme İdaresi yetkilileri, Hürriyet'in sorusu üzerine, sözleşmenin imzalanma ve 580 milyon dolar tutarındaki peşinatın yatırılma tarihi olan 2 Kasım tarihinin beklendiğini anımsatarak, şu değerlendirmeyi yaptı: ‘‘PÜAŞ, Rekabet Kurulu'nun kendisiyle ilgili kararı aleyhine mahkemeye başvurmuştu. Sözleşmenin imzalanacağı 2 Kasım tarihine kadar da bu davayla ilgili karar çıkma ihtimali düşük olduğu için, sözleşmenin imzalanması zaten kritik bir noktadaydı.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!