Güncelleme Tarihi:
Dünya Petrol Konseyi Başkanı Dr. Jozsef Laszlo Toth, 22. Dünya Petrol Kongresi'nin (WPC) İstanbul'da düzenlenmesinin ülkeye önemli derece pozitif etkisinin olacağını belirterek, "Türk organizasyon komitesi çok iyi bir iş çıkarıyor. Üst düzey ve tanınmış birçok konuşmacıyı bir araya getirdiğimizi düşünüyorum." dedi.
Anadolu Ajansı'nın (AA) Global İletişim Ortağı olduğu ve 9-13 Temmuz'da düzenlenecek 22. Dünya Petrol Kongresi'ne ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Toth, 70 ülkenin üyesi olduğu Dünya Petrol Konseyi'nin 1933'de Londra'da kurulan, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olduğunu belirtti.
Toth, konseyin en önemli faaliyetlerinden birinin her üç yılda bir Dünya Petrol Kongresi düzenlemek olduğunu anlatarak, kongreyi düzenlenme hakkını kazanmak için pek çok ülkenin rekabet içinde olduğunu vurguladı.
Kongre katılımcılarının enerji sektörünün üst düzey yöneticilerinden oluştuğunu kaydeden Toth, ayrıca kongrenin sektörün her ölçekten şirketlerini bir araya getirme özelliği olduğunu aktardı.
Toth, bu yılki kongrenin çok başarılı olacağını düşündüğünü dile getirerek, "WPC'nin İstanbul'da düzenlenmesinin ülkeye pozitif katkısının olacağını düşünüyorum. Türk organizasyon komitesi çok iyi bir iş çıkarıyor. Üst düzey ve tanınmış birçok konuşmacıyı bir araya getirdiğimizi düşünüyorum. Umarım günün sonunda hepsi katılım gösterecektir." diye konuştu.
Türkiye'nin enerji ticaret merkezi olma hedefinin gerçekleşebilmesi için belirli riskleri alması gerektiğine işaret eden Toth, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Enerji ticaret merkezi olma hedefi, hidrokarbon kaynaklarına sahip ülkelerle yapılan birebir anlaşmalara bağlı bir durum. Türkiye, Orta Asya, Akdeniz, Avrupa ve bu bölgeler üzerinden geçen tüm rotalar için önemli bir geçiş merkezi. Önemli bir coğrafi pozisyona sahip. Ancak Türkiye kendi kaynağı olmadığı için risk almak zorunda. Bu hem yönetimsel hem de finansal bir risk. Eğer Türkiye yeterli yer altı depolama kapasitesini oluşturursa, risk alarak doğalgaz satın alıp Avrupa ile boru hattı bağlantılarını geliştirirse, bu bir ticaret faaliyetine dönüşür. Kongrede bu konuda bir oturum olacak ve İstanbul'da bu konu ele alınacak."
"BREZİLYA'DA TÜRK FİRMALARI İÇİN CİDDİ BİR OLANAK GÖRÜYORUM"
Brezilya Petrol Enstitüsü (IBP) Yönetici Sekreteri Milton Costa Filho da, Türkiye ve Brezilya'nın önümüzdeki dönemde pek çok alanda işbirliği yapabileceğine işaret ederek, Brezilya'nın kıyıdan 300 kilometre ötede açık denizde büyük petrol rezervleri keşfettiğini ve petrol üretiminin yüzde 90'dan fazlasının açık deniz petrol üretiminden geldiğini söyledi.
Filho, Brezilya'nın büyük petrol rezervlerine sahip olmasına rağmen endüstrisini dönüştürmesi gerektiğinin altını çizerek, "Brezilya'nın endüstrisini, yabancı yatırımcılar için daha çekici hale getirmeliyiz. Yeni hükümet, ihale turları düzenlemek ve yatırım çekmek için regülasyonları değiştiriyor. Dolayısıyla bu, Türk enerji firmaları için bir fırsat olabilir." dedi.
Brezilya'nın başlattığı sürece Türk firmalarının da katkı sağlayabileceğini kaydeden Filho, şöyle konuştu:
"Türk firmalarının bu dönüşüme nasıl katkı sağlayabileceğine bakması faydalı olacaktır. 2017'de 4 büyük ihale turumuz olacak ve 2018'de de 3 ihale turu daha düzenleyeceğiz. Örneğin, bu süreçte, çok sayıda inşaat firmasına ihtiyacımız olacak. Dolayısıyla şu an Brezilya piyasasına girmek için mükemmel bir zaman. Ulusal Kalkınma Bankası'nın araştırmasına göre, gelecek 3 ya da 4 yıl içinde Brezilya'ya yapılacak yatırım 50 milyar doları bulacak ve bunun yarısından fazlası petrol sektörüne gidecek. Geri kalan sektörler ise, ulaşım, havacılık, otomotiv gibi sektörler. Ancak petrol sektörü önemini koruyacak. Ülkenin rekabetçi olabilmesi için pek çok yatırım gerekiyor ve burada Türk firmaları için ciddi bir olanak görüyorum."
"Enerji Geleceğimize Köprüler" temasıyla bu yıl İstanbul'da düzenlenecek ve 5 gün sürecek 22. Dünya Petrol Kongresi'ne, aralarında Shell, BP, ExxonMobil, Chevron, Total ve Statoil gibi önde gelen enerji firmalarının üst düzey yöneticileri katılacak. Petrol ve doğalgaz endüstrisinin olimpiyatları olarak bilinen kongre, 100'den fazla ülkeden yaklaşık 50 hükümet temsilcisi, 500 üst düzey yönetici, 650 uzman seviyesinde olmak üzere 20 bini aşkın katılımcıyı İstanbul'da ağırlayacak.
Kongre kapsamında yapılacak yuvarlak masa toplantıları, çalışma grupları, teknik forumlar ve panellerde, küresel petrol sektörü, konvansiyonel ve ankonvansiyonel petrol ve doğalgaz kaynaklarının geleceği, enerji verimliliğine yönelik küresel politikalar, düşük karbonlu çözümler, altyapı ve yatırım imkanları gibi konuları ele alacak. Ayrıca, ev sahibi ülke olan Türkiye'yi ve Türkiye'nin petrol ve gaz sektöründeki gelişimini de ele alan oturumlar düzenlenecek.