Petrol fiyatlarını tahmin edemem ama Türkiye spagetti tabağına benzeyecek

Güncelleme Tarihi:

Petrol fiyatlarını tahmin edemem ama Türkiye spagetti tabağına benzeyecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2008 00:00

Shell Türkiye’nin 85’inci kuruluş yıldönümü için Türkiye’ye gelen Royal Dutch Shell İcra Kurulu Başkanı Jeroen Van Der Veer, "20-30 yıl sonra Türkiye’ye baktığımızda bu coğrafyada boru hatlarından oluşan bir tabak spagetti görüntüsüyle karşılaşacağız" dedi. Veer, petrol fiyatlarındaki hızlı yükselmeyi de, düşüşü de öngöremediklerini belirtti.

ROYAL Dutch Shell İcra Kurulu Başkanı Jeroen Van Der Veer, bundan 30 yıl sonra bakıldığında Türkiye’de boru hatlarının ’bir tabak spagetti’ görüntüsü sergileyeceğini söyledi. Shell Türkiye’nin 85’inci kuruluş yıldönümü nedeniyle Türkiye’yi ziyaret eden Veer, petrol fiyatlarının geleceğine ilişkin bir tahmin yapamayacağını belirtti. Türkiye’deki boru hattı projelerine ilişkin bir soru üzerine Jeroen Van Der Veer, şöyle konuştu: "Kuzeybatı Avrupa’da büyük rezervlerin bulunmasının ardından bu kaynakların Güney Avrupa’ya aktarılması için pek çok boru hatları döşendi ve burada ’bir tabak spagetti’ görüntüsü oluştu. Türkiye’de de 20-30 yıl sonra aynı görüntü oluşacak."

Fiyatları öngöremedik

Petrol fiyatlarının gelecekte geleceği seviyeye ilişkin bir tahmin yapmaktan kaçındığını söyleyen Jeroen Van Der Veer, "140 dolara yükseldiği zaman da, şimdi 52 dolara gerilediği zaman da bu fiyat değişimlerini tam olarak öngöremedik. Shell muazzam bir şirket ama petrol fiyatlarının önümüzdeki 6 ayda nerede olacağına dair bir fikrimiz yok" dedi.

Türkiye başarı yazdı

Shell’in Türkiye’de son 10 yılda, özellikle 1997 yılından sonra bir başarı öyküsü yazdığını vurgulayan Veer, "1997 yılında zorlu bir durumdaydık ve geçen bu sürede başarılı bir şirket yarattık. Ve bu büyük ölçüde Türk çalışanlar sayesinde gerçekleştirildi. Türkiye’de kadınlar da en önde" diye konuştu.

Mali kriz geçmedi

Veer, global mali krize ilişkin bir soruyu da, "Mali kriz geçti deniliyor ama bu bir illüzyon. Mali kriz henüz geçmedi. Bunun Türkiye’ye yansımaları olacaktır. Türkiye’deki kadrolarımız çok bilinçli ve önlemlerini alıyor" diye yanıtladı. Veer, petrol fiyatlarındaki düşüşün yatırım kararlarına etkisi konusunda, yatırım için mutlaka fiyatların çok yüksek olması gerekmediğini belirterek, şöyle konuştu: "Dünyada geliştirilecek daha çok doğal gaz ve petrol var. ’Petrolün varil fiyatı 50 dolar seviyesinde de olsa bunu geliştirebilir misiniz?’ diye sorarsanız, evet bunu yapabiliriz. Vergi ve gayri maddi hak ödemelerinin çok yüksek olmazsa, bu fiyat düzeyinde de petrol ve doğalgaz kaynaklarını geliştirebiliriz."

Ucuz mu, pahalı mı ikilemi

Veer, kendileri için petrol fiyatlarının düşük olmasının mı yüksek olmasının mı tercih edilir olduğuna ilişkin bir soruya şu yanıı verdi: "Varil fiyatının yüksek olması, arama ve üretim faaliyetleri açısından kısa vadede kárımızı artırır, ancak uzun vadede bu durum pek çok ülkede ekonomik zaaf yaratır. Petrol fiyatlarının inişi ve çıkışı konusunda her zaman karmaşık duygular içindeyiz, her zaman ikilem yaşarız."

Irak’taki petrol ihalesine Türk ortakla girebiliriz

JEROEN Van Der Veer, Güney Irak’ta doğalgaz çıkarılması konusunda Irak’la bir anlaşma imzaladıklarını, bir ortak girişim oluşturma sürecinde olduklarını söyledi. Veer, Irak’ta önümüzdeki yıl yapılacak petrol ihalesi için de hazırlıkları sürdürdüklerini belirterek, şöyle konuştu: "Bir konsorsiyum oluşturulması gerekiyor. Bu konsorsiyumda Türk şirketi de olabilir. Irak’taki petrol ihaleleri öncesinde durum, aynı liseli gençlerin kızlı-erkekli partilerinde olduu gibi bir ortam. Herkes birbirini süzüyor."

Türkiye’de çıkardığımızpetrolün yüzde 80’i suydu

SHELL Türkiye Başkanı Canan Ediboğlu, Shell’in 1995 yılına kadar Türkiye’nin doğusunda üretim yaptığını hatırlatarak, "Burada günde 15 bin varil ham petrol çıkarıyorduk. Yüzde 80’i suydu. O dönemde Shell’in en maliyetli operasyonlarından biriydi. Varili 10 dolara mal oluyordu" dedi.

AB: Türkiye’den geçen hat enerjide güven veriyor

ENERJİ güvenliği ve dayanışması 2’inci eylem planını hazırlayarak üye devletlere gönderen Avrupa Birliği Komisyonu, Nabucco projesiyle Türkiye-Yunanistan-İtalya boru hattı bağlantısını "AB’nin en önemli enerji güvenliği öncelikleri" arasında gösterdi. Hazar Havzası ve Ortadoğu’dan çıkarılacak doğalgazı Avrupa’ya taşıyacak Türkiye üzerinden geçen güney gaz koridorunun, Avrupa’nın gelecekteki ihtiyacının karşılanmasına büyük katkı sunacağı vurgulandı. Eylem planında, AB Komisyonu ve üye ülkelerin, ortak hedefler doğrultusunda bölgedeki üretici ve transit ülkelerle çalışması gerektiği dile getiriliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!