Güncelleme Tarihi:
Geçen yılı 101,75 dolardan kapatan Brent petrol bu yıl içinde en yüksek 126 doları görürken, en düşük 98,76 dolara kadar geriledi.
Ocak ayını 111 dolar seviyelerinden geçen Brent petrolün varil fiyatı, sene başına göre yüzde 18'e yakın artış gösterdi.
ABD ham petrolü de bugünkü işlemlerde 101 doların üzerine çıktı.
Petrolün bugünkü yükselişindeki temel neden ise İran’ın altı AB ülkesine petrol ihracatını keseceği yönündeki haberlerdi.
İran’ın resmi haber ajansı Press TV, ihracatının kesildiğini söylerken, İran Petrol Bakanlığı bu haberleri yalanladı.
PETROL ÜLKELERİ KARIŞIK
Suriye’deki bir petrol boru hattında yaşanan patlama da arzın etkileyeceği yönündeki endişeler doğurdu ve emtianın fiyatının yükselmesine neden oldu.
Bununla birlikte, Yemen’de yaşanan bir ayaklanma ülkenin en büyük petrol sahasında üretimin durmasına neden oldu. Sudan’da ise ödemeler yüzünden yaşanan bir tartışma ile yetkililer Güney Sudan’daki petrol üretimine el koydu.
Fransız BNP Paribas bankasının emtia analistlerinden Harry Tchilinguirian, “İran’daki petrol ihracatına yönelik tartışmalar her zaman petrol fiyatlarının artmasına neden olmuştur. Bu son olayın da daha öncekilerinden bir farkının olmadığını gördük” dedi.
110 DOLARIN ALTINA DÜŞMEYECEK
Diğer bir Fransız banka Societe General’in emtia stratejistlerinden Jeremy Friesen ise “Petrol arzına yönelik endişeler ve euro bölgesinde devam eden borç krizi, Brent tipi petrolün bir süre daha 110 doların üzerinde bir seviyede kalmasına neden olacak gibi görünüyor” dedi.
Friesen, “Petrol piyasası küresel ekonomideki kötü gidiş ve arz sıkıntıları arasına sıkışmaya devam ediyor. Fiyatların yükselmesinin en temel nedenlerinden biri Sudan’daki ayaklanma” diye devam etti.
Friesen son olarak, “Ortadoğu’daki risklerin ortadan kalkacağını düşünmenin gerçekçi olacağını düşünmüyorum” dedi.
PETKİM: DENGELENECEĞİNE İNANIYORUZ
Petkim Genel Müdürü Hayati Öztürk, petrol fiyatlarının yükseliş trendine girmesiyle birlikte ülke ekonomilerinin ciddi baskı altına gireceğini, fiyat artışının talebi daraltacağını, ancak yeni bir dengenin bulunacağına inandıklarını söyledi.
Öztürk, İran'ın bazı Avrupa ülkelerine petrol satışını gözden geçireceğini duyurması üzerine petrol fiyatlarının yükseliş trendine geçmesini değerlendirdi.
Petrol arzında bir sıkışıklık yaşanması halinde Suudi Arabistan'ın yedek kapasitesinin devreye girmesini beklediklerini kaydeden Öztürk, sıkışıklığın bu yolla aşılmaya çalışılacağını dile getirdi.
İran petrolünün arzı konusunda başlayacak sıkıntının fiyatları tırmandıracağını, bunun petrokimya hammaddesi fiyatlarını da yukarı yönlü etkileyeceğini ifade eden Öztürk, “Yüksek seyreden petrol fiyatları nedeniyle ekonomiler ciddi baskı altında. Büyüme oranları beklenen rakamların altında kalabilir. Dünyada halen günde 89,9 milyon varil petrol tüketiliyor. Yüksek petrol fiyatlarının talebi daraltıcı etki yaratacağını ve yine bir denge bulunacağını düşünüyorum” dedi.