Güncelleme Tarihi:
Adana Sanayi Odası (ADASO) ve bölgesel yayın yapan Refleks Gazetesi işbirliğiyle düzenlenen “Petkim'in Yeni Yatırımları, Uygulamaları ve Petrokimya Sektörünün Geleceği” konulu toplantıda konuşan Hayati Öztürk, Türkiye'de sektörün çok hızlı büyüdüğünü belirtti.
Son 20 yılda petrokimya alanında Türkiye'de yüzde 12'ye varan büyüme yaşandığını belirten Öztürk, ülkenin bu alanda yatırım yapması gerektiğini vurguladı.
Öztürk, şunları kaydetti:
“Türkiye'nin rekabet gücünü artırabilmesi için rafineriden başlayan petrokimya, enerji ve lojistiği içeren değer zincirinde yatırımları zamanında yapma zorunluluğumuz var. Son 20 yılda petrokimya yatırımları büyük oranda Ortadoğu ve Uzakdoğu'ya kayıyor. Ortadoğu'ya gidiyor çünkü hammadde ucuz, bu ülkeler petrol ve doğal gaz zengini. Uzakdoğu'ya gitmesi de, büyük pazar sağlaması ve ucuz iş gücünden kaynaklanıyor. Türkiye'de bu alanda pazar var ve büyüyor ancak hammadde yok. Aslında Petkim'im Socar-Turcas ortaklığı, Türkiye için çok uygun bir yapılanma oldu. Bu özelleştirmeyle Türkiye hammadde desteği imkanına erişmiş oldu. Bundan sonra elimizdeki imkanları iyi değerlendirirsek önümüzü açmış oluruz.”
Öztürk, Türkiye'nin temel sorunu olan cari açığın enerji dışında en önemli bileşeninin petrokimya ürünleri ithalatı olduğunu söyledi.
Petkim'in yatırımlarının Türkiye'nin cari açık problemi için de önemli bir çözüm aracı olarak gözüktüğünü dile getiren Öztürk, “Hükümetin yeni politikaları, ülkenin cari açık sorununa yerli üretimle destek verme stratejileri yeni dönemde çok önemli fırsatlar sağlayacak. Petkim büyümezse, ithalatı 10 milyar dolarlar düzeyine gelen petrokimya ürünleri 2023'te 20 milyar dolarları bulacak. Hükümetin yeni politikaları, ülkenin cari açık sorununa yerli üretimle destek verme stratejileri, yeni dönemde çok önemli fırsatları önümüze getiriyor. Dolayısıyla üretimi ne kadar içeri çekersek cari açık sorunu ve istihdam sorununa çözüm üretmiş oluruz” diye konuştu.
-ADASO BAŞKANI SADİ SÜRENKÖK
Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Sadi Sürenkök, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Petrol Boru Hattı'nın faaliyete geçmesiyle Ceyhan-Yumurtalık bölgesinin enerji ve petrokimya tesislerine ev sahipliği yapacağını kaydetti. Sürenkök, “Yörede oluşturulacak Enerji İhtisas Bölgesi'nin işletmeciliğine hazırlandığımız bu günlerde, elbette Türkiye'nin bu alanda en önemli tesisi Petkim'i daha yakından izleyeceğiz. Petkim'in deneyimlerini, tecrübelerini bölgemize taşıyacak köprü olmaya özen göstereceğiz” dedi.
ADASO'da petrokimya sektörüyle doğrudan ilgili 3 grupta 330 firmanın olduğunu kaydeden Sürenkök, “Bu firmalar 8 bin 500 kişiye istihdam oluşturmakta ve yaklaşık 300 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmektedir. Bu sektörde Ceyhan – Yumurtalık avantajıyla yeni yatırımların artacağına ve artan bu yatırımların üretime, ihracata ve istihdama çok önemli katkı sağlayacağına inanıyorum” diye konuştu.
Programda Refleks Gazetesi İmtiyaz sahibi Esra Özden de bir konuşma yaptı. Toplantıya çok sayıda sanayici ve iş adamı katıldı.