Petkim'in damping iddiası

Güncelleme Tarihi:

Petkimin damping iddiası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2005 11:04

PETKİM Genel Müdürü Kenan Yavuz, alçak yoğunluklu polietilen ürünlerinde başta Suudi Arabistan olmak üzere bir kaç ülkeden firmanın Türkiye'ye dampingli fiyat uyguladığını öne sürerek, konuyla ilgili Dış Ticaret Müsteşarlığı'na başvuruda bulunacaklarını belirtti.

Yavuz, “kendi ülkesinde 1400 dolara sattığı ürünü Türkiye'ye 1150 dolara satanlara karşı gözetim ve soruşturma talebinde bulunacağız” dedi.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Yavuz, PETKİM'in 450 milyon dolarlık yatırımla devreye aldığı Alçak Yoğunluklu Polietilen Fabrikası'nın ülke ihtiyacının yüzde 80'ini karşılar duruma geldiğini ifade etti. Çin'in bu ürünlerdeki talebini azaltması sonrası, başta Suudi Arabistan, İsrail ve bazı Batı Avrupa ülkelerinden firmaların stoklarındaki malı eritmek amacıyla “gayri ahlaki yöntemleri kullanarak” Türkiye pazarına yöneldiklerini öne süren Yavuz, şöyle konuştu: “Dünyada arz fazlası yokken Türkiye'deki alıcılar mal bulamıyordu. ABD'deki kasırga olayı sonrası kapasitemizin üç katı kadar sipariş alıyorduk. Ancak geçtiğimiz 15 gün içinde arz fazlası ortaya çıktı. Üreticiler, Uzakdoğu'dan sonra en önemli pazar olan Türkiye'ye döndü. Ellerindeki stoğu eritebilmek için yüzde 30 fiyat kırarak pazara giriyorlar. Bunun adına damping denir. Bazı firmaların alıcılara, (PETKİM ne fiyat verirse 50 dolar altından veririz) teklifinde bulunduğunu öğrendik. Bu, ticari ahlaksızlıktır. Kendi ülkesinde 1400 dolara sattığı ürünü Türkiye'ye 1150 dolara satanlara karşı gözetim ve soruşturma talebinde bulunacağız.”

Dış Ticaret Müsteşarlığı'na yapacakları başvuru için hazırlıkların sürdüğünü ifade eden Yavuz, pazarın gözetim altına alınmasını ve antidamping uygulanmasını talep ettiklerini ifade etti.

“KORUNMA İSTEMİYORUZ”

PETKİM'in fabrikalarına yapılan yatırımın bu ülkenin kaynağı olduğunu ve bu kaynağa zarar verecek her türlü duruma karşı seslerini yükselteceklerini ifade eden Yavuz, “PETKİM olarak korunma istemiyoruz, buna ihtiyacımız yok. Ancak hiçbir ülke yerli üretimini haksız rekabete karşı bu denli korumasız bırakmaz” diye konuştu.
Bir süre önce boya hammaddesi üreten bir fabrikayı bakım amacıyla durdurduklarını hatırlatan Yavuz, bu süre içinde bu ürünün fiyatının 1070 dolardan 1400 dolara yükseldiğini, mal bulunamaması nedeniyle boya sektörünün sıkıntılı günler yaşadığını, fabrika açıldıktan sonraysa fiyatların 1200 dolara gerilediğini kaydetti.
Yavuz, Türkiye'ye mal satan firmaların ellerindeki stoğun erimesi sonrası fiyatların yine yükseleceğini, alıcıların yeniden PETKİM'den kapasitesinin üzerinde mal isteyeceğini savundu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!