Petkim'de iki karar arası devir göründü

Güncelleme Tarihi:

Petkimde iki karar arası devir göründü
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2008 12:19

Petkim’in satışına izin veren iki ayrı karar alan Danıştay 13. Dairesi, Turcas’ın kamu ihalelerinden yasaklı olması gerekçesiyle açılan son davayı karara bağlamayarak, yargı süreçleri tamamlanmadan devir yapılmasının yolunu açtı.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), üçüncü davada karar çıkmadığı için, iki lehte karara dayanarak Petkim’i Socar-Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu’na hemen devredebilecek. Anılan özelleştirme lehindeki kararlarla ilgili olarak daha önce yürütmeyi durdurma kararı veren Danıştay İdari Dava Daireleri, temyizde özelleştirme aleyhindeki kararında ısrar etse bile, devir yapılmış olacağı için Petkim kamunun elinden çıkmış olacak.

Petkim’de yüzde 51 hissenin satışına ilişkin olarak söz konusu duruma şöyle gelindi:

5 Temmuz 2007 tarihinde yapılan Petkim ihalesinde en yüksek teklifi 2 milyar 50 milyon dolar ile TransCentralAsia Petrochemical Holding, en yüksek ikinci teklifi ise 2 milyar 40 milyon dolar ile Socar-Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu verdi.

DAİRE’DEN DÖNDÜ, KURUL’DAN DÖNMEDİ

Petrol-İş Sendikası, özelleştirme sürecinde dört ayrı dava açtı. İlk dava, 9 Nisan 2007 tarihinde, Petkim’in özelleştirilmesine karar veren Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararına karşı açıldı.

İkinci dava, 15 Mayıs 2007 tarihinde, Petkim hisselerinin özelleştirilmesine dair ÖİB kararı ve şartnamenin iptali için açıldı.

Sendika, ihalenin ertesi günü 6 Temmuz 2007’de açtığı davada da, ihale komisyonu kararının iptalini istedi.

Danıştay 13. Dairesi, ilk iki davada yürütmeyi durdurma istemini reddetti. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu ise bu iki davada yürütmeyi durdurma kararı aldı.

Bu süreç içinde ÖYK da, Ermeni tepkisi nedeniyle Petkim’i ihale birincisi değil ikincisine satma kararı aldı. İhalede en yüksek teklifi veren grupta Ermeni Diyasporası bağlantılı ortak bulunması ve genel seçimi etkileyeceği kaygısıyla hükümetin geciktirdiği devir, İdari Dava Daireleri’nin bu kararları ile ikinci şirket için de olsa imkansız hale geldi. 13. Daire, üçüncü davayı ise, ihale komisyonu kararının kesin ve yürütülebilir olmadığı için dava konusu edilemeyeceği gerekçesiyle geri çevirdi.

SOCAR-TURCAS-INJAZ’A ÇAĞRI YAPILACAK

Sendika, Petkim ile ilgili son davasını, 27 Kasım 2007 tarihinde, Socar-Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu’na satışa izin veren ÖYK kararına karşı açtı. Davada iptal gerekçesi, Turcas Grubu firmalarından Turcas Petrol hakkında 15 Ekim 2007 tarihli Resmli Gazete’de yayımlanan “bir yıl süre ile tüm ihalelere katılma yasağı” bulunduğuna dayandırıldı.

Gelinen noktada bir ve ikinci dava için Danıştay 13. Dairesi esastan red kararı verdi, Petrol-İş kararı temyiz edecek. Temyizi, bu iki dava için yürütmeyi durdurma kararı alan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu gerçekleştirilecek. Buna karşın, esastan kararlar, Kurul’un yürütmeyi durdurma kararlarını ortadan kaldırdığı için ÖİB hemen devir yapabilir. Kararlar 19 Mart 2008 itibariyle ÖİB’ye tebliğ edildiğinden, idarenin Socar-Turcas-Injaz grubuna devir için çağrıda bulunmasının önünde engel kalmadı.

13. Daire tarafından geriye çevrilen üçüncü dava temyiz aşamasında bulunuyor.

DEVİR YAPILINCA OLASI ALEYHTE KARAR UYGULANAMAYACAK

Mevcut devri etkileyecek olan dördüncü davada ise hala ilk karar çıkmadı. Yürütmeyi durdurma istemini karara bağlamayan 13. Daire, böylece devre engel olabilecek olası bir süreci beklemeye almış oldu. Dördüncü davada yürütmeyi durdurma istemi karara bağlanmadığı için ÖİB hemen devir yapabilecek. Danıştay İdari Dava Daireleri, özelleştirme aleyhindeki kararında ısrar etse bile, devir yapılmış olacağı için Petkim elden çıkmış olacak. Yargı süreci sonunda özelleştirme iptal edilse dahi, devir gerçekleştiği için karar gerçek anlamda uygulanmayacak. ÖİB, hisselerin geri alınması için kurumu sattığı şirkete dava açacak. Özelleştirmenin iptaline ilişkin yargı kararı, bu yolla ‘uygulanmış hale getirilirken’, fiilen geri alım gerçekleşmeyecek. Bu durumun en önemli örneğini Global ve İsrailli ortağı Ofer’e satılan Tüpraş’ın yüzde 14,76 oranındaki hissesi oluşturuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!