PETKİM'de Fransız işbirliği

Güncelleme Tarihi:

PETKİMde Fransız işbirliği
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2011 15:52

PETKİM Aliağa Kompleksi’nde Petrokimya- Enerji- Lojistik Entegrasyonu’nu gerçekleştirme hedefine ilk adımı atarken, Hava Azot Ünitesi’ni, dünyanın en büyük endüstriyel gaz üreticilerinden Fransız Air Liquide firmasına ’ilave yatırım, yeni teknoloji ve operasyonel verimlilik yaratma koşuluyla’ 39 milyon dolar bedelle devretti.

Hava-Azot Ünitesi’nin Air Liquide’e devir protokolü, bugün Maslak Sheraton Oteli’nde düzenlenen bir törenle imzalandı. Törende bir konuşma yapan SOCAR & Turcas Grup Şirketleri Başkanı (CEO) ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, global rekabet avantajı sağlamak ve Petkim Yarımadası’nı bir ’Petrokimya Endüstri Parkı’na dönüştürme stratejisi çerçevesinde, bu adımı attıklarını belirtti.

Bugünkü rekabet ortamının en önemli girdilerinin, entegrasyon ve pazar potansiyeli olduğunu belirten Yavuz, bu gerçeğin bilincinde hareket ettiklerini ve bu nedenle hammaddeden başlayan ve nihai üründe biten zincirin tüm halkalarında yatırım yapmaya devam edeceklerin söyledi.

Dünyanın en büyük kimya şirketlerinin endüstriyel gaz ihtiyacını dış kaynak kullanımı ile sağladığını anımsatan Kenan Yavuz, rekabetin gereği olarak Petkim için de bu kararı aldıklarını belirtti.

Endüstriyel gaz üretim ve dağıtımında global bir lider konumunda olan Air Liquide ile bu alanda işbirliği içine girdiklerini kaydeden Yavuz, "Bu işbirliği Petkim’in rekabet gücünü artıracak. Petkim Yarımadası’nı global ölçekte petrokimya sektörünün gündemine taşıyacak. Air Liquide, hava azot ünitemizin teknolojisini yenilemenin yanı sıra, yeni bir hava ayırma ünitesi kuracak, toplam kapasiteyi 60 milyon Euro yatırım ile bugünkü çalışır kapasitesinin yüzde 50 üzerine çıkaracak. Böylece kuracağımız rafineri ve yeni petrokimya tesislerinin ihtiyacı, sinerji yaratacak şekilde karşılanacak" dedi.

Petkim Genel Müdürü Hayati Öztürk de dünyada pek çok örneği olan Kimyasal Endüstri Parkı konseptini Türkiye’de ilk kez uygulama yolunda çok kritik bir adım attıklarını söyledi.

Petkim’in bu işbirliği ile asıl işi olan petrokimyasal ürün üretimine odaklanarak, verimlilik artışı sağlayacağını ifade eden Öztürk, Air Liquide ile yapılan işbirliğinin Türkiye’de küresel ölçekte anlamı olan ilk kümelenme adımı olduğunu anımsattı.

Air Liquide Güney-Doğu Avrupa Operasyonlarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Augustin de Roubin de, şirketin kısa vadede mevcut ünitelerin daha verimli kullanılmasını sağlayacak bir dizi yatırım planladığını söyledi. 2014 yılında ise son teknoloji ile donanmış yeni bir hava ayırma ünitesini devreye alacaklarını kaydeden Roubin, böylelikle temin edilen endüstriyel gazların kalitesinin artarak, maliyetinin ciddi oranda düşeceğinin altını çizdi.

Air Liquide’in yatırım hedeflerinin, SOCAR & Turcas Grubu’nun Petkim’e çizdiği vizyon ve hedeflerle bütünüyle örtüştüğüne işaret eden Augustin de Roubin, 2014 yılında devreye alacakları yeni yatırımda, öncelikli olarak Petkim Yarımadası’ndaki üretim tesislerinin ihtiyaçlarını göz önünde bulunduracaklarını söyledi.

Hava- Azot Ünitesi

PETKİM Aliağa Kompleksi’nde 14 fabrika ve aralarında Hava-Azot Ünitesi’nin de bulunduğu 8 yardımcı tesis bulunuyor. Hava Azot Ünitesi’nde Petkim fabrikalarında kullanılmak üzere farklı özelliklerde hava ve havanın ayrıştırılması ile oksijen ve azot gazları üretiliyor. Oksijen gazı, Etilen Glikol ve Vinil Klorür Monomer (VCM) Fabrikalarına hammadde olarak gönderilirken, Azot gazı kompleksteki tüm fabrikalarda, inert bir atmosferin yaratılması için kullanılıyor. Sıvı ürünler ise acil durumlarda gazlaştırılmak üzere depolama tanklarında tutulurken, ihtiyaç fazlası piyasaya satılıyor. 1984 yılında devreye alınan Hava-Azot Ünitesi’nde 1994 yılında kapasite artışı yatırımı yapıldı. 2010 yılında 145 bin 609 Nm3 gaz azot üretimi yapan fabrikada halen 27 mavi yakalı, 4 beyaz yakalı personel istihdam ediliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!