Perakendede kurallar değişiyor, ‘videodan satın alma’ da geliyor

Güncelleme Tarihi:

Perakendede kurallar değişiyor, ‘videodan satın alma’ da geliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2011 00:00

Ünlü teknoloji dergisi Wired UK’in Editörü David Rowan, elektronik ticaretin hızla geliştiğini belirterek, ama hızlı bir dönüşümden geçerek sosyal ve mobil ticaret olarak şekillendiğini söyledi.

Haberin Devamı

Turkcell’in ana sponsorluğu ve Hürriyet Gazetesi’nin basın sponsorluğunda düzenlenen ‘Dijital Ekonomi, e-Ticaret Zirvesi’nde konuşan Rowan, elektronik ticarette son trend olarak ‘video’dan ticaretin öne çıktığını vurguladı. Rowan, “Video izlemek sadece eğlence değil artık satın alma için de kullanılabilir. Video izleyenler alıma daha yatkınlar. Burası yeni bir mecra olabilir. Markalı içerikteki videolar satın almayı artırabilir. Perakende alanları ciddi şekilde farklılaşıyor” dedi.

Markalar sosyal medyada

Rowan, ‘Dijital Ekonomi Epidemisi ve Pazarı Tümden Değiştirecek Yeni Akımlar’ konulu sunumunda, Facebook’un Kurucusu Mark Zuckerberg’in ‘gelecekte sosyal ticaret ciddi şekilde patlayacak’ sözüne atıfta bulundu. Pek çok iş akışının mobile ve sosyal medyaya taşındığına dikkat çeken Rowan, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Pek çok sosyal uygulama konum belirtilmesini sağlıyor ve insanların nasıl tavsiyelerini paylaştığını gösteriyor. Perakende dönüşüyor. Artık internet siteleri ve sosyal medyadan satış daha fazla. Bunu keşfeden pek çok marka Facebook’ta sayfa açıyor. Lüks markalar bile sosyal medyaya entegre ediliyor. Otomobil bile sosyal medyadan alınır hale geliyor. 500 milyon Facebook kullanıcısı markaları kendine uyarlıyor. En büyük perakendeciler bile sosyal medyayla entegre oluyor. E-bay’in CEO’su John Donahoe, ‘sosyal ticaret ve mobil patlayacak. E-ticaret konusunda bakışımızı değiştirdik. Mobil cihazlar kimsenin tahmin edemeyeceği hızla gelişiyor’ demişti.”

Perakendede kurallar değişti

Perakandede kuralların değiştiğini dile getiren Rowan, şu tespitlerde bulundu: “Dijitalde olan fiziksel dünyada da olacak. Burada augmented reality (zenginleştirilmiş gerçeklik) öne çıkıyor. Herkes hizmetleri kendine göre kişiselleştirebilecek. Bir çocuk doğal eğilim olarak bir şeyi dokunarak anlamaya çalışıyor ama artık bir sonraki aşamada göz taramasıyla teknoloji geliyor.”

1.7 milyon TL tasarruf edildi

RENAULT Genel Müdürü İbrahim Aybar da ‘Otomotivin Dijital Satışında E-Devletin Rolü’ konulu sunumunda, 1 Mayıs 2010’da yürürlüğe giren ikinci el otomobil satışıyla ilgili işlemlerin elektronik ortama taşınmasını sağlayan Araç Sürücü Bilgi İşlem Sistemi (ASBİS) hakkında bilgi verdi. Aybar, şu bilgileri paylaştı: “Önceden günlerce süren bu işlem beş dakikaya indi. Bir yıla yakın sürede bu sistemle 4 milyon 154 bin işlem oldu. Bir yeni otomobile karşı beş civarında ikinci el işlem yapıldığını gördük. Tasarruf 1 milyon 763 bin lirayı buldu. 12 milyon adam gün zaman tasarrufu yapıldı. 4600 memur evrak işi yapmıyor artık.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!