Perakendeci 2013’e umutlu bakmak istiyor

Güncelleme Tarihi:

Perakendeci 2013’e umutlu bakmak istiyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2012 00:00

2012’nin performansından yakınan perakendecilerin yüzde 65’i, 2013’ün daha iyi geçeceğine inanıyor. BMD Başkanı Yılmaz Yılmaz “Daha kötü bir risk belirmezse bölgede 2013 daha yumuşak geçer” derken, Roman’ın sahibi Turgut Toplusoy “Ertelenen tüketici talebi sektörü top gibi sıçratacak” dedi.

Haberin Devamı

PERAKENDE sektörü, 2012 yılında umduğunu bulamazken 2013 yılına iyimser giriyor. Soysal tarafından düzenlenen 12’inci Perakende Günleri’ndeki 2013 beklenti anketi bu iyimserliği ortaya koydu. Perakandecilerin yüzde 21’i “2013 yılı, 2012’den çok daha iyi geçecek” derken, “Daha iyi geçecek” diyenlerin oranı yüzde 44. Toplamda yüzde 65 daha iyi bir yıl beklerken yüzde 20’nin beklentisi aynı geçeceği yönünde. Daha kötü geçecek diyenlerin oranı ise sadece yüzde 15.

DAHA KÖTÜ OLAMAZ

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı ve Koton’un sahibi Yılmaz Yılmaz, 2012’de bölgede savaş riskleri dahil pek çok sıkıntı olduğunu belirterek, “Ekonomide de bu yıl soğutma önlemleri etkili oldu. 2013 yılı daha kötü olamaz. Bölgede bir savaş çıkmaz, ekonomi de ani bir çalkantı olmazsa daha yumuşak bir yıl geçireceğiz. Kredi notunun artırılması da çok olumlu katkı sağlayacak” dedi. Yılmaz, Türk halkının çabuk unuttuğunu, olumsuz koşulları atlatıp, kolay adapte olmasının da avantaja dönüştüğünü vurguladı.

Haberin Devamı

ÇARPAN TOP ETKİSİ

Roman Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Toplusoy ise 2013 iyimserliğini şöyle değerlendirdi: “2012’de tüketici taleplerini erteledi. Dünyada olup bitenlere bakıp ‘Nereye gidiyoruz’ dedi. Şimdi daha emin ve güvenli hissediyor. 2013 yılında tüketici talebi, yere çarpıp yükselen bir top gibi sıçrama yapacak.”

KRİZ TECRÜBESİ KONUŞTURCAK

Tescilli Markalar Derneği (TMd) Başkanı Füsun Çevikel Kuran, dünyada perakende ne kadar durağanlaştıysa Türkiye’de de o kadar önem kazandığını, dinamikleiştiğini söyledi. Kuran, “Nüfusumuz çok genç. Üstelik krizler konusunda çok deneyimliyiz. Çok iyi yöneceğimizden hiçbir şüphem yok” dedi.
Derimod Yönetim Kurulu Üyesi Sedef Orman ise 2013 beklentisini şöyle değerlendirdi: “2012’nin en kötü tarafı sıcak geçen sonbahar ayları. Artık havaların çok fazla soğumadığını da göz önüne alarak yeni stratejiler geliştiriyoruz. Perakendeci pozitif olmak zorunda! 2013 yılı çok daha iyi geçecek.”

İşe yaramayan adamı Güiza gibi tutmayın

BUGÜNE kadar aralarında Koton, mavi, Migros, Kelebek, Dominos Pizza, Doğtaş, Uno, Golf Dodurma’nın bulunduğu pek çok şirkete yatırım yapan girişim sermayesi şirketi TURKVEN’in CEO’su Seymur Tarı, yatırım kriterlerini anlattı. Kurumsal yatırımcılar adına 1.5 milyar dolar sermaye yatırdıklarını belirten Tarı şöyle konuştu: “Yatırım yaptığımız şirketlerin geleceğine bakıyoruz. Hiçbir şirkete ucuza ortak olmadık. Hep karşımızdakiler bizden büyük insanlardı. Sektöre, şirkete, ekibe bakıyoruz. Parayı ekibe veriyoruz. Biz şirketin içine girip onları yönetmek istemiyoruz. O yüzden ekip önemli. Yabancı danışman alan bir firmanın sahibi ‘Bir yıl geçti faydasını görmedik, işe yaramadı’ dedi. ‘Güiza gibi tutmayın, gönderin abi’ dedim.”

Haberin Devamı

CEO taklidi yapan bir mağazacıyım

SILK & Cashmire CEO’su Ayşen Zamanpur, mağazalarda çalışan satış elemanlarına, “İşe başladıklarında yeni bir dünyaya girdiklerinin farkında olsunlar” tavsiyesinde bulundu. Zamanpur, satış elemanlarının kendisi için çok önemli olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “Ben, şirkette CEO taklidi yapan bir mağazacıyım. Hiçbir tasarımcı satış elemanı kadar bilemez ne satılıp ne satılmadığını. Kimseye onlara yapıldığı kadar kıyafet fırlatılmıyor. Tasarıma çok inanıyorum ama o tasarımları satış elemanlarımla birlikte ayaklarını yere basar hale getiriyoruz. Tasarımcı bir koleksiyon yaptığında bunu satış elemanlarına oylatıyorum ve yüzde 80’in altında kalanları mağazaya sokmuyorum. Şirketin ihtiyacı olan tüm bilgiler kendi içindedir. Çok paralar vererek getirdiğimiz danışmanların bildiği her şey aslında şirkette birilerinin beyninde ve yüreğinde var.”

Haberin Devamı

2013’te 5 projeye başlayacağız

TÜRKİYE’de perakende sektörünün cirosunun 2013 yılında 350 milyar dolara yükseldiğini belirten Turkmall CEO’su Levent Eyüboğlu, “Türkiy’de 2013’te kiralanabilir alan 9 milyon metrekareyi geçecek. 30 bin mağazayı aşacağız. AVM sayısı 342’ye ulaşacak. 2023’te 500 AVM’ye ulaşılması planlanıyor” dedi. Perakende için ‘bundan sonra her şey bitti’ diyenlerin yanıldığını belirten Eyüboğlu, “Aslında her şey yeni başlıyor. Türkiye’de ve yurtdışında yapacak çok şey var. Biz 2013’te 5 yeni projeye başlayacağız” diye konuştu.

Yatırımlara devam

2013 yılını 2011 ve 2012 yılının ilk ayları ile kıyaslandığında bir küçülme yaşanacağını belirten Torunlar Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun şöyle konuştu: “Bizler çift haneli büyüme rakamlarına alıştık. 2013 yılında belki çift haneli büyüme yaşanmayacaktır. Ama yüzde 4-5 oranında bir büyüme olacağını planlıyoruz. Planlarımızı da buna göre yapıyoruz.  Ustalık projesi dediğimiz Mall of İstanbul 2013 ekim ayında açacağız. Yine önümüzdeki yıl enerji yatırımlarında çok iddialı olacağız.”

Haberin Devamı

Yüksek maaş vermiyoruz çok satan çok kazanır

KOTON Eş Başkanı Gülden Yılmaz, Türkiye’de perakende sektöründe çalışan satış elemanlarının maaşları ile ilgili olarak, “Çok para vermiyoruz ama iyi bir kariyer olanağı sunuyoruz” dedi. Gülden Yılmaz, perakende sektöründe çalışanların prim sistemi gibi çok iyi bir fırsatları olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Personel şunu anlasın istiyoruz; ‘Daha fazla satarsan daha fazla kazanırsın.’ Amerika’da perakende kendini aşmış durumda.
Amerika’da satış elemanları hemen yanına geliyor ve ismini söylüyor. Gittiğim bir mağazadaki satış danışmanı ile birbirimize maillerimizi bile vermiştik. Türkiye’de de bu iş daha iyi yapılabilir ve kariyer olanakları zorlanabilir.”

Haberin Devamı

Sektörün geleceği teknoloji

PEREKANDE Günleri’nde Hürriyet ve Tefal’in sponsorluğunda konuşan Ulusal Perakende Federasyonu Başkanı Matheww Shay, mağaza ve elektronik ticaretin birbirinin alternatifi olmadığını söyledi. Shay, “İnternet satışları kesinlikle mağazaların bir alternatifi değil. Artık çok kanallı bir alışveriş söz konusu. İnternet sitenizi ziyaret eden mağazanıza gidiyor, mağazanıza giden internet sitenizi ziyaret ediyor. Teknoloji, perakede için tehlike değil. Perakende sektörünün geleceği teknoloji” diye konuştu. Shay, bugün ABD’de her 10 kişiden 7’sinin birden fazla kanaldan alışveriş yaptığını hatırlatarak “Artık pazar kaybetmemek için hepsini yapmak ve her yerde bulunmak zorundasınız” dedi.

Simit gökyüzüne çıkıyor Times Square’e iniyor

SİMİT Sarayı’nın kurucularından Abdullah Kavukcu, New York’un meşhur, kapitalizmin Kabe’si kabul edilen Times Meydanı’nda mağaza açacaklarını söyledi. Kavukçu, meydandaki Planet Hollywood mağazasının yerini tutabilmek için yıllık 5 milyon dolar kira önerdiklerini belirterek, kısa sürede bu mağazanın netleşeceğini söyledi.

ALMANLAR’LA ORTAK

Alman havayolu şirketi Lufthansa’nın Türkiye’deki catering firması Sky Chefs ile ortaklık görüşmesi yaptıklarını belirten Kavukcu, “Sky Chefs’e ortak olmak için görüşmelerimiz sürüyor. Şu anda Sunexpress ile çalışıyoruz. Uçaklarında bizim simitlerimiz satılıyor. İnşallah gelecek günlerde Lufthansa ve Emirates’e de simit satacağız” diye konuştu.

700 MİLYONLUK SİMİT

Şu anda 150 milyon TL olan cirolarını, 2916 yılında 700 milyon TL’ye çıkarmayı hedeflediklerini kaydeden Kavukcu şu bilgileri paylaştı: “Biz hem simitçiyiz hem çayçıyız. Şu anda 18’i yurtdışında 204 mağazamız var. 2016’da 250’si yurtdışında 550 mağazaya ulaşacağız. Yurtdışında müşterilerimizin yüzde 95’i oralılar. Mekke’de Türk hacı ve umre ziyareti yapanlardan çok Araplar’a hizmet veriyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!