A.A.
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2009 11:12
Pembe et (hindi eti) sektöründe önemli bir pazara sahip olan Bolca Hindi Genel Müdürü Kamil Erbayram, hindi eti sektörünün zor bir dönemden geçtiğini belirterek, sektörün dokuz aydır zarar ettiğini bildirdi.
Merkezi Almanya'da bulunan Türkdöner Dergisi tarafından düzenlenen “1. Dünya Döner Kongresi”ne katılmak için Antalya'ya gelen ve Bolu'da hindi üretimi gerçekleştiren Bolu Kalite Yem Sanayi ve Anonim Şirketi (Bolca Hindi) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kail Erbayrampembe et sektörünün et üretimini ciddi şekilde kıstığını söyledi.
Tavuk eti üretiminde de hindi eti üretimi gibi yüzde 25-30 oranında gerileme olduğunu anlatan Erbayram, sektörde peşi alım, vadeli, tahsilat yapılmasının işletmelerin dengesini bozduğunu belirtti. Sermaye gücü olmayan şirketlerin banka kredisi aldığını, ancak küresel kriz nedeniyle de bankaların kredilerde sıkıntı yarattığına değinen Erbayram, şöyle devam etti:
“Sektör 9 aydan beri, bugüne kadar görülmemiş şekilde zarar ediyor. Sektör krize zaten zararla girdi. Kriz sıkıntının tuzu biberi oldu. Girdi maliyetleri sürekli artıyor. Mısır, soya yağı fiyatları artıyor. Girdi alımları da peşin yapılıyor. Biz ise alacaklarımızı 30-60 günde tahsil edebiliyoruz. Türkiye'de hem beyaz et hem pembe et üretiminde gerileme var. Ancak, Mart ayından itibaren sektörde iyileşme görülebilir. Mart ayından itibaren tüketimin artacağını düşünüyoruz.”
Bolca Hindi'nin yurt içinde yüzde 30 pazar payına sahip olduklarını anlatan Erbayram, tüm sektörde hindi eti üretiminin 25 bin ton olduğunu bildirdi. Firma olarak yılda 8 bin ton hindi eti üretimi yaptıklarını ifade eden Erbayram, krizde ihracat yaparak ayakta kalabildiklerini anlattı. Erbayram, şöyle konuştu:
“Krizde sektörün en büyük avantajı ihracat oldu. Hem tavuk hem de hindi eti üreticileri ihracata ağırlık verdi. Azerbaycan, İran ve Irak'a tavuk ve hindi eti ihracat seferberliği başlatıldı. Bu ihracat çok yüksek rakamlara çıkabilir. İhracatı artırmak istiyoruz ama olumlu bir girişim yok. Türkiye'nin ihracata ihtiyacı var. Rakip ülkelerle olan açığımızı kapatmamız lazım. Rakibimiz olan Latin Amerika ülkeleriyle yarışabilmek için fırsatlar yaratılmalı. Latin Amerika ülkelerine verilen fırsatların yarısı bize verilse bile yeter. Son üç ayda sektör olarak çok ciddi ihracat yaptık. Eğer ihracat olmasaydı iç pazarda çok sıkıntılar yaşardık.”