Pelit günde 50 ton çikolata üretti, hastalanana kadar her sabah 04.30’ta işe gitti

Güncelleme Tarihi:

Pelit günde 50 ton çikolata üretti, hastalanana kadar her sabah 04.30’ta işe gitti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2011 00:00

Geçtiğimiz gün İstanbul’da vefat eden Pelit Pastaneleri’nin kurucusu, Yönetim Kurulu Onursal Başkanı Kazım Ayan, iş yaşamı ve yaptığı çalışmalarla sektöre damga vurdu.

Haberin Devamı

Uzun süredir tedavi gören Ayan, özellikle çalışma yaşamıyla bir çok kişiye örnek oldu. Pelit markasıyla günde 50 ton çikolata üreten Ayan, hastalanan kadar her sabah saat 04.30’da pastaneye gidiyordu.

 

İhracat da yapıyor

 

Türkiye’nin en önemli pastane markalarından birini yaratan Kazım Ayan, önce İstanbul Tepebaşı’nda bir otelde sonra da tam 19 yıl boyunca bir pastanede işçi olarak çalıştı. Bu yıllarda ustalarından iyi pastanın sırlarını öğrendi. Çalıştığı pastanenin sahipleri işlerini büyütmek için İstanbul Tepebaşı’dan Beyoğlu’na taşınınca kendi işini kurdu. Türkiye’nin en ünlü markalarından Pelit Pastaneleri’nin sahibi oldu. Onlarca ülkeye ihracat yaptı. İstanbul’un en lüks semtlerinde kurduğu Pelit Pastane’lerini önemli bir marka yaptı.

 

Haberin Devamı

33 şubesi bulunuyor

 

82 yaşına kadar her gün sabah saat 04.30’da işe giden Kazım Ayan, 33 şube ve 1993 yılında Pelit Pastanın yanı sıra Pelit Çikolata’yı kurdu. İstanbul Esenyurt’daki fabrikada günde 50 tondan fazla çikolata ve şubelerden gelen sipariş üzerine günlük pasta üretiliyor. 

 

Pelit’i nasıl kurdu

 

Pelit Pastaneleri’ni kurmadan önce 19 yıl boyunca bir pastanede çalışan Kazım Ayan, 1957 yılında üç çalışma arkadaşı Manol Usta, Hari ve Hristo ile beraber Tepebaşı’nda Pelit Pastaneleri’nin temelini attı.
Pelit, kısa sürede sanatçıların, siyasilerin, yabancı ve Levantenlerin müdavimi olduğu bir pastane haline geldi.
1967 yılında Osmanbey Rumeli Caddesi’ndeki şubesi hizmete girdi.
1980 yılında diğer ortakların şirketten ayrılmasına takiben, Ayan ailesi büyüme kararı aldı.
Organik büyüme vizyonu çerçevesinde şube ağını genişletti.
Pelit, tesislerini büyütüp kapasitesini artırdı.
Şişli tesisi, 1994’te çikolata tesisinin de kurulmasıyla Esenyurt’ta inşa edilen modern tesislere taşındı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!