Pektaş: Bu yasa ile ‘kartzedeler’ bitmez

Güncelleme Tarihi:

Pektaş: Bu yasa ile ‘kartzedeler’ bitmez
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2005 00:00

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDKK) hazırladığı, bu hafta başında TBMM Başkanlığı’na sunulan kredi kartları kanun tasarısına Sanayi Bakanlığı’ndan tepki geldi. Tüketiciyi ve Rekabeti Koruma Genel Müdürü Özcan Pektaş, lanse edilenin aksine tasarının faize yeni sınırlama getirmediğini, içeriğiyle kartzede mağduriyetlerini önleyemeyeceğini söyledi.

Pektaş, tasarıyı değerlendirerek, tüketici açısından sakıncalı noktaları ortaya koydu. Pektaş’ın açıklamaları şöyle:

FAİZ DÜZENLEMESİ ESKİ: Tasarı, sanılanın aksine kredi kartı faizlerine yeni sınırlama getirmiyor. Temerrüt üst sınırının akdi faizin yüzde 30 fazlasını geçmemesi düzenlemesi var, ancak aynı düzenleme 2003 yılında Tüketiciyi Koruma Yasası ile mevzuata girmişti. Ondan önce yüzde 400’lere varan temerrüt faizleri vardı. Yani yeni bir iyileştirme sözkonusu değil. Aynısı komisyon alınmama hükmünde de geçerli, 2003’te getirilmişti.

YÜZDE 90 FAİZ BİLE VAR: Kredi kartları şu anda aylık yüzde 5-5.5 faiz uyguluyor. Yüzde 7’ye kadar çıkan da var. Yıllığa vurunca üst limit yüzde 90’ı buluyor. Serbest piyasa ekonomisi, isteyenin istediği fiyattan mal pazarlaması demek değil ki. Faize sınır getirilmeli. Sınır için alternatif önerilerimiz var. TEFE veya TÜFE esas alınabilir. Enflasyonun iki katını geçmeme koşulu getirilebilir. Tüketici kredileri son dönemde çok düştü. Faiz sınırı buna göre de belirlenebilir. Tüketici kredilerinin iki katını geçmemesi hükmü getirilebilir. Ticari faizler bile yüzde 30’ken kredi kartları yüzde 90’a vuruyorsa faiz sınırı şart demektir. Bazı bankalar kredi kart borcunu ödemek amacıyla tüketici kredisi bile vermiyor.

150 YTL SORUMLULUĞU HAKSIZ: Tasarı ile kartın kayıp-çalıntı olması halinde 24 içinde bildirim olması, kasıt bulunmaması halinde dahi 150 YTL’ye kadar müşteri sorumlu tutuluyor. Müşteri 24 saat içinde bildirimde bulunduysa, yapılan harcamalarda sorumluluğu olmamalı. Bu tür durumlarda bankalar harcamayı sigortadan karşılıyor. Ancak sigorta bedeli de müşteriden alınıyor. Sigorta bedeli de banka tarafından karşılanmalı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!