Güncelleme Tarihi:
BUGÜNE Kadar 82 ülkede 2 binden fazla projeye su kaydırağı (water park) sistemi kuran Polin Su Parkları ve Havuz Sistemleri A.Ş., Pekin’de inşaası devam eden dünyanın en büyük entegre alışveriş ve eğlence kompleksi Great Mall Of China’nın (GMOC) 30 metre yüksekliğe ve 23 bin metre kare alana sahip ‘kaydırak sistemi’ni kuruyor. Bu proje için 5 milyon dolarlık üretim yapan firma Çin’de bir başka projeye de 2.5 milyon dolarlık kaydırak teslim etti. Polin Pazarlama Müdürü Şöhret Pakiş, ABD’de de New Jersey’deki Six Flags Hurricane Harbor Su Parkın’na da patenti kendilerine ait olan King Cobra kaydırak kurduklarını bunun açılışının Haziran’da yapılacağını söyledi. Bu projenin de 1.5 milyon dolarlık olduğunu kaydeden Pakiş, “Çin’deki
diğer projemiz de Yantai’de, 2013’te açılacak” dedi. Şöhret Pakiş, şöyle konuşuyor:
5.6 milyon metrekarelik proje
Great Mall Of China, dünyanın en büyük entegre eğlence ve alışveriş merkezi olacak. İçinde dev bir tiyatro ve akvaryum da var. Oteller, bir kongre salonu, ofis kuleleri ve konutlar yer alıyor. Ulaşım monoray sistemi ile yapılacak. 5.6 milyon metrekarelik bir alanda kademeli olarak yapımı sürüyor. Birinci faz Ekim 2013’te açılacak. Su parkı olarak iki seviyeli King Cobra su kaydırağı kuruyoruz. Bir King Cobra’yı da yakın zamanda Fransa’da Aqualand Frejus’ta hizmete açtık. Haziranda Türkiye’de Kristal Dünya’da, eylülde İran Kermanşah Waterpark’ta, ekimde Endonezya Bugs’ta ve, Malezya’da bir projede de devreye alınacak.”
Cironun yüzde 95’i ihracattan
Kocaeli’nde 300 kişilik istihdamımızla üretime devam ediyoruz. Ciromuz 2011’de 50 milyon dolar oldu. Bu cironun yüzde 95’ini yurt dışından sağladık. Bugüne kadar 82 ülkede toplam 2080 proje teslim ettik. 2008 ciromuz 20 milyon dolardı. Küresel kriz dönemini teknolojimizi yenilemek, inovasyon ve tasarımda kendimizi geliştirmek için kullandık. İşçi çıkarmadık çünkü her kriz gibi bu krizin de biteceğine inandık. Ar-Ge ekibimiz patentini de aldığımız King Cobra kaydırağı geliştirdi. Bu ürüne yüksek talep geldi. Üretim teknolojimizi de geliştirdik. Fiber glass kompozit üretiminde kullanılan ‘kapalı kalıp teknolojisini’ biz kendi işimize entegre ettik.
Time Warner’a Tayland’da proje
Time Warner’un Cartoon Network Amazon Water Theme Park’ı için resmi tedarikçi biz olduk. Bu park Tayland’da Pataya’da 2013’te açılıyor. Burası dünyanın ilk Cartoon Network parkı olacak. Avrupa’da 40 su parkı sahini Aspro Gruba ait Aqualand Waterpark grubu ile başladık. Bu yıl Fransa ve İspanya’daki Aqualand’lerin 6 tanesi Polin’in kaydıraklarıyla genişliyor. Dünya’nın en önemli eğlence ve waterpark grubu Six Flags ile de çalışıyoruz. Haziranda Six Flags New Jersey’de King Cobra açıyoruz.
King Cobra’da 51 kilometre hız
POLİN’in patentli kaydırak sistemi King Cobra, 2’şer kişilik, 2 botun yan yana 2 kaydırakta aynı anda kayma imkanı sağlıyor. Kıvrıla kıvrıla, bazen açık, bazen karanlık, bazen ışıklı kısımlardan geçiliyor. Beklenmedik anda, virajlı parkurun sonuna ulaşılıyor. Heyecan en yüksek noktadayken büyük bir boşlukla uçuruma gelinmiş oluyor. 50 derecelik bir açıyla 8 metre aşağı düsülüyor. Hız saatte 51 kilometye kadar çıkabiliyor.
En büyüklere imzamızı attık
ŞÖHRET Pakiş, şu bilgileri aktarıyor: “Avrupa’nın en büyük aquaparkı Aquarena Budapeşte, Afrika’nın en büyükleri Titanic Hurghada ve Aqua Park City Sharm El Sheik, Orta Doğu’nun en büyüğü WaterWaves Land (İran), Avrupa’nın en büyük kapalı (indoor) su parkı Aquaworld Budapeşte, Polin imzası taşıyor. Rusya, Ukrayna, Yunanistan, Vietnam, İran, Suriye, Çek Cumhuriyeti, İtalya ve Türkiye’de en büyük ve ödüllü su parklarında biz varız. Avrupa’nın en uzun kaydırağını Odissea Waterpark’ta biz yaptık.
Kaportacı olmamak için okula gitti, mimar oldu
POLİN Su Parkları ve Havuz Sistemleri A.Ş.’nin kurucusu mimar Enver Pakiş’in ilginç bir girişimcilik öyküsü var. Eski Yugoslavya’daki Sancak bölgesinden 14 yaşında 1958’de İstanbul’a göç eden Enver Pakiş, 1976’da cam elyaf takviyeli polyesterden (CTP) inşaat malzemeleri üretmeye başlamış. 1987’ye kadar su depoları, folluk, otobüs klima kabinleri, tarım ilaçlama depoları üreten Enver Pakiş’in firmasının kaderi turizme ile değişmiş. Enver Pakiş, 1987’de Robinson Club’ın Pamfilya Tatil Köyü’ndeki ‘açık alan çatı sorunu’nu CTP ile çözünce turizmcilerce keşfedilmiş. Enver Pakiş şöyle konuşuyor: “Türkçe bilmediğim için ailem okumamı düşünmemiş. Dolapdere’de bir Ermeni ustanın yanına kaportacı çırağı olarak verdiler. Ben ise kitap okumayı çok seviyordum. Bir gün ustamı bir arabanın altında izledim ve ‘Ben bu işin kralı olsam yine bu arabaların altında olacağım. Okumalıyım’ dedim. Tekirdağ’a ailemin yanına gittim. Namık Kemal Lisesi’ne kaydettiler. İlk dönem edebiyat ile kompozisyon zayıf geldi. İkinci dönem onlar da kurtuldu ve birinci olarak sınıfı geçtim. Liseden sonra da İTÜ mimarlığa yazıldım. Orayı da devre kaybetmeden bitirdim.”