Güncelleme Tarihi:
Ekerbiçer, yaptığı açıklamada, Türkiye'de 2010 yılından itibaren internet üzerinde kurulan alışveriş sitelerinde artış olduğunu söyledi.
Çeşitli yabancı firmaların da Türkiye'ye gelip e-ticarete girdiğini belirten Ekerbiçer, 2010 yılında kadınların yoğun kullandığı dikey alışveriş siteleri kurulmaya başlandığını, bunun e-ticarete daha da hareketlilik kattığını ifade etti.
Ekerbiçer, e-ticarette 6 yıl geçmesine rağmen hala yolun çok başında olunduğunu dile getirerek, "Çünkü e-ticaret Avrupa'da toplam perakendenin yüzde 10'u iken Türkiye'de bu rakam yüzde 1,5. Türkiye, Avrupa'da internet kullanımında 5. sırada. İnternet kullanımı ile e-ticaret arasında doğrusal bir ilişki var. Bu da çok fazla gidecek yolumuzun olduğunu gösteriyor." diye konuştu.
"TÜRKİYE'DE 73 MİLYON 800 BİNDEN FAZLA MOBİL ABONE VAR"
Ekerbiçer, 0-9 yaş grubu hariç Türkiye'de 73 milyon 800 binden fazla mobil abone olduğuna, mobilden internete ulaşan bu kadar kişinin e-ticaret yapma potansiyeline sahip olduğuna işaret etti.
Sosyal medyanın e-ticareti artıran en önemli kanallardan biri olduğunu aktaran Ekerbiçer, şunları kaydetti:
"Birçok arkadaşım haber kanalları yerine, haberleri sosyal medyadan takip ediyor. Dolayısıyla sosyal medya, alışveriş üzerinde de çok etkili. E-ticareti desteklemek için ciddi pazarlama faaliyetleri gerekiyor. Bunun önemli kanallarından biri de sosyal medya. Öte yandan e-ticarette belli kullanım saatleri var. 'Beyaz yaka' diye tabir ettiğimiz ofis çalışanları 14.30-16.30 saatlerinde e-ticareti yoğun olarak kullanıyor. Trafik verilerimizde bu saatlerde gözle görülür oranda artış yaşanıyor. Ofis çalışanlarının 'öğleden sonra rehaveti' dediğimiz zaman diliminde internette gezdiği sırada yaptığı alışverişin trafiğe etkisi gözle görülür derecede. Pazartesi günleri de alışveriş oranı oldukça yükseliyor. Ofis çalışanları, hafta sonu tatilinden çıkıp, pazartesi iş başı yapıyor olmanın verdiği buhran anlamına gelen 'pazartesi sendromu'nda, kendisini internete atıyor. O saatlerde işten uzaklaşıp, belki hafta sonu yapamadığı alışverişini yapıyor. Dolayısıyla 'pazartesi sendromu' internet alışverişini tetikliyor."
"E-TİCARET YÜZDE 30 BÜYÜDÜ"
Ekerbiçer, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK), 2016 yılının ocak ve haziran ayı içerisinde e-ticaretin yüzde 30 büyüdüğü açıklamasını hatırlattı.
Bu yüzdeliğin, birçok sektöre göre çok büyük bir büyüme oranı olduğunu anlatan Ekerbiçer, sözlerini şöyle tamamladı:
"Hepsiburada.com olarak yıldan yıla yüzde 100'ün üzerinde büyümeler görüyoruz. Bu araştırma da bizi destekler nitelikte. Bu büyüme öngördüğümüz bir orandı. Yıldan yıla yüzde 140 büyüyoruz. Bu yıl öngördüğümüz oran, bundan da yüksek. Özellikle geçen yılın haziran ayında başlattığımız Pazaryeri'nde tüm basiretli tüccarlara mağaza açma imkanı sağlıyoruz. Bu sayede daha hızlı bir büyüme göstereceğiz."