Güncelleme Tarihi:
Son yıllarda özellikle dar ve orta gelirli aileler, kredi kartı borçlarının artması, alım güçlerinin azalmasına bağlı olarak tekrar veresiye defterlerine borç yazdırmaya yöneldi.
Birçok aile market yerine “bakkal amcaya” giderken, bakkalın borç defterine yazdıranların sayısında son aylarda artış görüldü. Dar ve orta gelirli aileler, bakkaldan sonra artık pazarcıya da borç yazdırmaya başladı.
Kırklareli'nde yıllardır pazarcılık yapan Onur Kay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her pazarcının, pazarın kurulduğu bölgede sabit müşterisinin bulunduğunu, bu müşterilere ayrı önem verdiğini söyledi.
Müşterilerinden gelen talep üzerine veresiye defteri tutmaya başladığını anlatan Kay, birçok pazarcının da bakkallar gibi borç defteri tutmaya başladığını, artık pazarlarda veresiye satışların giderek arttığını söyledi.
Vatandaşın borcunu ödeyememesi nedeniyle veresiye defterlerinin her geçen gün kabardığını ifade eden Kay, şöyle devam etti:
“Esnaf, son 20 yılın en kötü dönemini geçiriyor. Çok zor durumdayız. Ekonomik kriz dolayısıyla vatandaşta nakit para yok. Genelde dar ve orta gelirli aileler, memur ve işçi aileleri borç yazdırıyor. Haftalık 15-25 TL arasında tutan pazar masrafını ay başında ödeme sözüyle deftere yazdırıyor. Benim bir yılda veresiye defterinde yaklaşık 10 bin TL alacağım birikti. Yaklaşık 200 kişiden alacağım bulunuyor.
Veresiye defteri de olmasa 10 kilo domatesten, 5 kilo biberden başka satamayız. Pazarcı esnafının yüzde 70'inde de veresiye defteri mevcut. Bu devirde nakit satan da sürünüyor, peşin satan da. Böyle giderse halk pazarları yok olacak. Biz malımızı peşin paraya alıyoruz ama peşin paraya satamıyoruz. Bu zarar 2 yıl devam ederse biz de bize yazdıranlar gibi veresiye defterlerine kaydımızı geçireceğiz.”