Pazar payı kaybetmemek için rekabete girdik küçük şirketlere zarar vermeyi hedeflemedik

Güncelleme Tarihi:

Pazar payı kaybetmemek için rekabete girdik küçük şirketlere zarar vermeyi hedeflemedik
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2012 00:00

İş Bankası Grubu’nda 35 yıllık hizmet süresini doldurarak, 27 Mart’ta emekliye ayrılacak olan Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, çarpıcı açıklamalarda bulunarak, “Küçük şirketleri devre dışı bırakalım şeklinde bir politikamız olmadı. Bizim mücadelemiz, pazar payını kaybetmeme adınaydı” dedi.

Haberin Devamı

İŞ Bankası Grubu’nda 35 hizmet yılını dolduran Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, 27 Mart’ta emekli oluyor. 35 yıl önce müfettiş yardımcısı olarak İş Bankası’nda göreve başlayan ve bankanın çeşitli kademelerinde yöneticilik yapan Mustafa Su, 2001 yılında Anadolu Hayat Emeklilik’e Genel Müdür oldu, ardından da 2006 yılında Anadolu Sigorta Genel Müdürlüğü’ne getirildi. Halen Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) Başkanlığı’nı yürüten Mustafa Su, 11 yıllık sigortacılık deneyimi ve emeklilik sonrası yapacakları hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. 87 yıllık bir şirketin son 6 yılında görev aldığını ve Anadolu Sigorta’nın bilinilirliğinin son senelerde olumlu yönde yükseldiğini ifade eden Mustafa Su, “Bizim üslubumuz şirketi ön plana çıkartmak değil, sigorta bilincini artırmak. Cumhuriyet döneminde kurulan ilk yerli sermayeli şirket olarak sektördeki sorumluluğumuzu yerine getirdik. Biz, sektörün ağabey şirketi olduğumuzu düşünüyoruz” dedi.
Mustafa Su, “Sektörün en büyük oyuncularından biri olarak, fiyatları düşürüp, küçük şirketleri zor duruma sokacak bir rekabete girdiniz mi? sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Bilinçli olarak böyle bir politikamız olmadı. Küçük şirketleri devre dışı bırakalım, oradan doğan pazar payını kendimize alalım diye düşünmedim. Bizim mücadelemiz, pazar payını kaybetmeme adına yapılan bir mücadeleydi. Karlılık sorununun yüksek seviyelere çıktığı son yıllarda önceliğimiz bu oldu. Çünkü, pazar payı yüksek olan şirketler, her zaman diğerlerinin hedefidir. Kar edememek bir risktir ama pazar payı kaybetmek daha büyük bir risktir. Acente teşkilatınızı kaybedebilirsiniz. Dolayısıyla stratejimiz, vahşi bir rekabete girip, şu şirketleri ezelim olmadı. Ayrıca, pazar payını korumaya yönelik her şirket kendine yönelik tedbir alırken, bundan küçük şirketler zarar görebilir.”
Başka şirkette çalışmam
Mustafa Su, “Emekli olduktan sonra sigorta sektöründe kalacak mısınız?” sorusunu, şöyle yanıtladı: “Şimdilik, görünen gelecek, bir İş Bankası şirketinin yönetim kurulunda görev alıp, Birlik Başkanlığı’nı da sürdürmek. Açıkçası, 35 yıl bir gruba hizmet verdikten sonra aynı sektörde başka bir şirkette çalışma fikri, İş Bankalı olarak benimsediğim bir kavram değil. Ama hiçbir şey konusunda da büyük konuşmamak lazım. Şu kadarını söyleyeyim, acentelik ya da brokerlik yapmam. Bu mesleklere karşı değilim, kişisel olarak sektörün en önemli şirketlerinden birinde genel müdürlük yaptıktan sonra, acentelik ya da brokerliği doğru ve etik bulmuyorum.” Mustafa Su, “Sigortacılıkta yapmak isteyip de başaramadığınız bir konu oldu mu?” sorusu üzerine de şu değerlendirmeyi yaptı: “Acentelerden prim tahsilatı işinin, daha doğrusu tahsilat yükünün, kaldırılmasını gerçekleştiremedim. Tam kıyısına kadar geldik ama çeşitli nedenlerle çözemedik. Rekabet açısından tek bir şirketin adım atması mümkün değil. Kanuni düzenleme lazım.”

Haberin Devamı

Birlik başkanlığını sürdürmem İş Bankası’na bağlı

Haberin Devamı

MUSTAFA Su, emeklilikten sonra Sigorta Şirketleri Birliği Başkanlığı’na devam edip etmeyeceği hakkında da şunları söyledi: “Başkanlığa devam edip, etmemem İş Bankası’nın kararına bağlı. Geçen sene seçildim ve bir yılım daha var. Bunun için de Anadolu Sigorta ile ilişkimin kesilmemesi lazım. Bankanın kurallarına göre, 6 yıl İş    Bankası şirketinde görev alabilirim. Banka, bu yönde takdir kullanırsa ve bu da Anadolu Sigorta ile irtibatı kesmeyecek bir görev olursa görev süremi tamamlamak isterim.”

Emekli oluyorum diye gaza basabilirdim, yapmadım

MUSTAFA Su, “Anadolu Sigorta olarak prim üretiminde sektör lideriyken, konumunuz değişti, ikinci şirket oldunuz. Bu, bilinçli bir hareket miydi?” sorusunu şöyle yanıtladı: “Ne pahasına olursa olsun birinci olmayı hedeflemedim. Bu politikanın devamında şahsen, karlılığımızda önemli artış bekliyordum ama olmadı. Şu anda ilk iki şirket arasında da çok küçük farklar var. Herhangi bir branşta ekonomik gerçeklerin dışında fiyat uygulansa, bir şirket diğerini geçer. Artık emekli oluyorum, mutlaka birinci olalım diye bir hedef de koymadım.  Yapılabilirdi ama kimseye yaramazdı.”

Haberin Devamı

DİĞER SİGORTA HABERLERİ:

Hollywood filmlerine Allianz güvencesi

HOLLYWOOD filmlerini 85 yılı aşkın bir süredir sigortalayan Allianz, en iyi film dalında Oscar’a aday gösterilen The Artist, Extremely Loud & Incredibly Close, Hugo ve Moneyball isimli filmlerin yanı sıra; Ejderha Dövmeli Kız filmini de sigortaladı. Allianz, İsveç, İngiltere ve İsviçre’de çekilen Ejderha Dövmeli Kız’ın; motosiklet, dövüş ve işkence sahnelerinin yanı sıra farklı mekanlarda yapılan çekim sahnelerinin önemli risk unsurları taşıması nedeniyle yılın en riskli filmi olduğunu açıkladı. Bağımsız yapımlar da dahil olmak üzere Amerikan filmlerinin yüzde 80’inin sigortalandığını söyleyen Allianz, filmin kadrosunda yaşanabilecek sıkıntılar, çekim ekiplerine ve yapım sürecine gelebilecek hasarlara karşı film stüdyolarını ve yapım şirketlerini korumak amacıyla birçok teminat sunuyor. Bu teminatlar arasında kadro, set, dekor ve kostüm, ilave harcamalar, üçüncü kişilere verilecek mal hasarları, ekipman, hatalı iş ve negatif gibi kapsamlı teminatlar yer alıyor.

Haberin Devamı

BES’te fon büyüklüğü 15.6 milyar TL’yi geçti

EMEKLİLİK Gözetim Merkezi’nin (EGM), açıkladığı son verilere göre Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) katılımcı sayısı 2 milyon 688 bini, toplam fon büyüklüğü de 15,6 milyar TL’yi geçti. Mart başı itibariyle katılımcıların ödediği katkı payı tutarı ise 13 milyar TL olurken, yatırıma yönlenen tutar ise 12,7 milyar TL’yi buldu. Son verilere bakıldığında bireysel emeklilik sistemine girenlerin yüzde 37’si 25-34 yaş arası kişilerden, yüzde 33,45’i 35-44 yaş arası kişilerden, yüzde 19’u da 45-55 yaş arası katılımcılardan oluştu. Bireysel emekliliğe girenlerin yüzde 32,4’ü İstanbul’dan sisteme katıldı. İstanbul’u yüzde 9,5 ile Ankara, yüzde 8,1 ile İzmir ve yüzde 4,5 ile de Bursa izledi. EGM verilerine göre toplam 2 milyon 991 bin bireysel emeklilik sözleşme sayısının 2 milyon 282 bini bireysel sözleşmelerden, 594 bin 323’ü de grup sözleşmelerinden oluştu. Bugüne kadar da bireysel emeklilik sisteminden toplam 4 bin 138 kişi emekli olmaya hak kazandı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!