Güncelleme Tarihi:
Son günlerde çalışma hayatının en önemli konularından birisi yeni hazırlanan Kıdem Tazminatı Yasası. Yasa ile ilgili taslak, yayınlanmasının ardından büyük tartışmalara neden oldu. Özellikle eskiden çalışılan yıl başına 1 maaş alınırken yeni yasada bunun 2 yılda 1'e inmesi ve 15 yıl çalışanın tazminatının sadece yarısını alabilmesi tartışmalara neden oluyor.
Yeni yasada önemli bir konu da eski tazminatların ne olacağı. Bu konuda görüşlerine başvurduğumuz Hürriyet Gazetesi yazarı Prof. Şükrü Kızılot, geçici maddeyle bu konunun düzenlendiğini söyledi.
Kızılot, şunları anlattı:
"Yeni yasaya göre iki ihtimal var. Birincisi şirketler çalışanların anlaşma yoluna gitmesi. İşveren çalışanla masaya oturup biriken kıdem tazminatının ne kadarının yeni fona devredileceği konusunda anlaşmaya çalışacak. İşverenler biriken paranın yüzde kaçının fona devredileceği ile ilgili çalışanlarına çeşitli tekliflerle gidebilir. Çalışan da patronun önerdiği rakamı kabul ederse bu miktar fona aktarılacak ve eskisi sıfırlanacak.
Ancak işçinin kabul etmeme opsiyonu da var. O zaman şimdiye kadar biriken kıdemi şirketin hesabında kalacak, kanun çıktıktan sonraki bölüm ise fona aktarılacak. Bu durumda işçi, kendi isteğiyle işten ayrılırsa eski kıdem tazminatını tamamen kaybedecek."
GAZETECİLERE KÖTÜ HABER
Yeni yasanın 212 sayılı yasaya tabi çalışan gazetecileri çok kötü etkileyeceğini belirten Kızılot, şöyle devam etti:
Gazeteciler şimdiye kadar kıdem tazminatını herhangi bir tavan olmadan alıyordu. Yani maaşı ne kadarsa çalıştığı yıl ile çarpılıyor ve kıdem tazminatı belli oluyordu. Ancak şimdi gazetecilere de diğer çalışanlar gibi kıdem tazminatı tavanı geliyor. Gazeteci kaç lira alırsa alsın kıdem tazminatı yıllık 2 bin 934 lira üzerinden hesaplanacak."
TAMAMI DEĞİL YARISI
Kızılot, eski yasa ile 15 senesini dolduran bir çalışanın kıdem tazminatının tamamını çalıştığını şirketten isteme hakkı olduğunu belirterek, "Ancak şimdi bu da değişiyor. 15 yıl çalışan tazminatının yarısını alabilecek" dedi.