Güncelleme Tarihi:
OKAN Holding’in patronu Bekir Okan’ın kurup, bugüne kadar 80 milyon dolar yatırım yaptığı Okan Üniversitesi, Rusça ve Çince eğitimiyle ortaya koyduğu farklılığa, şimdi de “patlayıcı uzmanı” yetiştirtirmeyi ekledi. Okan Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Bekir Okan, önümüzdeki eğitim döneminden itibaren “Patlayıcı Mühendisliği Yüksek Lisans Programı” başlatacaklarını açıkladı. Üniversitedeki bu programın yönetimini, Türkiye Patlayıcı Mühendisliği Derneği (TPMD) İkinci Başkanı da olan Prof. Ali Kahriman üstlendi. Prof. Kahriman, bir soru üzerine, “Bu programdan mezun olacaklar, ayda 5 bin dolar maaşla rahatlıkla iş bulur. Bu işi yapıp, ayda 15-20 bin dolar kazanan var” dedi.
Depremde kullanamadık
Okan Üniversitesi kurucusu Bekir Okan, Rektör Prof. Sadık Kırbaş, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Hüsamettin Koçan, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Suat Teker, Prof. Ali Kahriman, Spor Bilimleri Başkanı Lale Orta ve öğretim görevlisi Işıl Okan’la birlikte bir sohbet toplantısı düzenledi. Okan Üniversitesi Meslek Yüksekokulu ve Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ali Kahriman, “Patlayıcı Mühendisliği Yüksek Lisans Programı”yla, Türkiye’de metro ve baraj gibi patlamalı kazı faaliyetlerinin yürütüldüğü alanlarda görev alacak uzmanlar yetiştirmeyi planladıklarını belirtti. New York Metrosu’nun inşaatında da danıymanlık yapan Prof. Kahriman, şunları söyledi: “Patlayıcının ürkütücü adı nedeniyle, kimse uğraşmak ve eğitimini almak istemiyor. 17 Ağustos depreminin ardından bazı binaların yıkılması gerekti. Bunun patlayıcıyla olabilirliği gündeme gelmedi. O zaman yüksek lisans tezi yürütüyordum. ‘Bu arkadaşlar gelsinler, bunu denesinler’ dedim. Ne yazık ki sağlama imkanı olmadı, bürokrasi buna izin vermedi. O binalar, insan gücüyle, ilkel yöntemlerle yıkıldı. Hem zaman aldı, aynı zamanda 5-6 elemanın ölümüne neden oldu.”
Metroda olmazsa olmaz
Özellikle metro inşaatlarının kazısında patlayıcının, “olmazsa olmaz” unsur olduğunu vurgulayan Kahriman, 5-7 yıl önce belediyelerce, firmalara patlayıcı kullanımının yasaklandığını belirterek, şunları dile getirdi: “İstanbul, bu nedenle bence yıllardır metrosuz kaldı. Bunun arka planında bilgisizlik dolayısıyla korku yatıyor. Bu tarz projeler, uzaktan bilgisayarla yönetilebiliyor. Okan Üniversitesi’nde başlatacağımız program Türkiye’de ilk olacak. Çeşitli mühendislik alanlarında eğitim alanlar, bu bölümde öğrenim görebilir. Önümüzdeki günlerde inşaat, maden, jeoloji, jeofizik, makine, kimya, harita gibi mühendislik alanlarından bu sektörde çalışanlara daha sistematik bir eğitim vermeyi planlıyoruz.”
5 bin dolardan başlıyor
“Patlayıcı uzmanlığı”nın aranan ve geliri yüksek bir iş kolu olduğunun altını çizen Prof. Kahriman, şunları söyledi: “Özellikle şu anda bizim müteahhitlerimizin pek çoğu Rusya’da, Kazakistan’da, Arabistan’da, Cezayir’de Libya’da çalışıyor. Firmaların bizden bu nitelikte eleman talebi var. Birincisi; patlayıcı uzmanı olacak, ikincisi, Arapça, Fransızca, Çince, Rusça gibi İngilizce’nin dışında da bir dil bilecek. Biz aynı zamanda bunu da yapmak istiyoruz. Patlayıcı mühendisliği yüksek lisansına gelen öğrenciye aynı zamanda, Çince, Rusça, Almanca gibi dillerden birini kazandırarak, nitelikli eleman yetiştirmeyi hedefliyoruz. Zaten aranıyor böyle elamanlar, çok yüksek, astronomik paralarla isteniyor. Yeni mezunlar 5 bin dolardan başlayan ücretle talep ediliyor.”
Taşocağı patlaması ‘deprem’ kaydına girmiş
PROF. Ali Kahriman, İstanbul Gaziosmanpaşa, Çatalca, Ömerli’deki taş ocaklarında, 10-15 yıl önce büyük patlayıcılar kullanılarak, mühendislik hizmeti olmayan patlatmalar yapıldığını ve çevrenin önemsemediğini dile getirerek, şöyle konuştu: “Bunun sonucunda büyük titreşim değerleri çıkmış, Kandilli Rasathanesi’nin ilgili üniteleri de bunları kaydetmiş. Uzun süre bunları orta ölçekte deprem diye kaydetmiş ve istatistiklere koymuşlar. Ta ki, biz bu alana gelip, ölçümleri yapıp, bunların deprem olmadığını tespit edene kadar. Bu yönde de faaliyetimiz oldu. Böylece onlar da revize etti.”
Yatırım 100 milyon dolara, öğrenci 10 bine yükselecek
BEKİR Okan, Okan Üniversitesi’nde yatırımlarının sürdüğünü belirterek, “Yatırım büyüklüğümüz 100 milyon doları bulacak. Yatırımlarımız tamamlandığında öğrenci kapasitemiz 10 bine yükselecek. Üniversite-sanayi işbirliğinin en güzel örneklerini burada sergilemeye çalışacağız. Üniversitemiz her yıl bir önceki yıla göre daha güçlü ve daha büyük bir kurum haline geliyor” dedi.
İstanbul Metrosu’nda günde 50 patlama oluyor
PROF. Ali Kahriman, Kartal-Kadıköy metro hattı için en az 50 lokasyonda, yerin 20 metre altında patlama gerçek-leştirildiğini, patlama sayısının günde 50’yi bulduğunu vurgulayarak, şunları anlattı: “Patlamalara rağmen üzerinde insanlar yaşıyor. Patlatma nedeniyle yapay deprem üretiliyor. İnsanlar bunu algılıyor. Patlatma eyleminde risk analizinde en çok hangi yapı, hangi konut daha risk altındaysa, cihazlar oraya yerleştirilir. Etkilenmemesi için tasarımlar yapılır. Bu tasarımlar daha sonra uluslararası alanlarda da yayımlanır. Bizim yayımladığımız formülleri, şu anda Hindistan’da, İtalya’da, Fransa’da, Almanya’da bu tür çalışmaları yapan insanlar aynen kullanıyorlar.”