Patentlİ üretİm yaptı 10 yıllık siparişi kaptı

Güncelleme Tarihi:

Patentlİ üretİm yaptı 10 yıllık siparişi kaptı
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2014 02:15

TÜRKİYE’de Ar-Ge ve patentin önemi artık daha iyi anlaşılıyor. Dünyada sadece 2 üretim patenti ve bu patentlerle 14 üreticisi olan ‘LED’ teknolojisinde üçüncü patenti bir Türk şirketi olan TLT Panel aldı. Şirkete şimdiki üretim kapasitesinin 10 katı sipariş geldi.

Haberin Devamı

Patentlİ üretİm yaptı 10 yıllık siparişi kaptı
DÜNYADA yalnızca 2 patentli ve 14 üreticili olan ‘LED’ üretiminde artık Türkler de iddialı. Türkiye’nin elektrik-elektronik merkezi Karaköy’deki Bankalar Caddesi’ndeki ithalatçılardan biri LED panel üretiminde büyük bir başarı elde etti. Firma 1.5 yıl süren Ar-Ge sonucu bu konuda dünyadaki 3’üncü patentin sahibi oldu ve 15’inci üretici olarak pazara çıktı. TLT Panel Genel Müdürü Uğur Kıymaz, “Şu andaki üretim kapasitemizin 10 misli siparişle 5 yıllık üretim sözleşmesi yapmak isteyen müşterimiz var. Çünkü bizim üretim yöntemimizle ‘en tasarruflu LED aydınlatma’ ortaya çıktı” diyor. Kıymaz şöyle konuşuyor:

Haberin Devamı

BANKALAR CADDESİ

Karaköy Bankalar Caddesi’nin üst kısmından başlayan ve Şişhane’ye yayılan bir ticaret geleneğinden geliyoruz. 4 ortağız ve genellikle aydınlatma sektöründe ithalat yapan şirketlerimiz var. LED işine de ithalatla başladık sonra üretim kararı aldık. Ana şirketimiz Nesa Aydınlatma’dır. İşimizi geliştirmek için çaba harcıyoruz. Osaka da aydınlatmada markamız. LED işinde de ortaklarımızla beraberiz. Şimdi LED panel üretiyoruz. Ancak bu öyle basit bir üretim değil. LED panel televizyon dünyası için de çok önemlidir malum. Kenardan verilen ışık, homojen olarak yüzeyde dağılıyor ve böylece arkadan aydınlatma yapılmamış oluyor. TV’ler de bu sayede inceldi. Şimdi reklam panelleri için büyük talep var. Büyük kurumsal iş yerlerinin aydınlatması LED oluyor çünkü büyük enerji tasarrufu sözkonusu.

KORELİLER ÖNDE AMA

Koreliler bu teknolojinin en önde gideni. Çünkü dünyada iki patent ve 14 üretici vardı. Patentler de üreticilerin çoğu da Kore’de. Biz de önce oradan ithalatla başladık. Bütün LED’leri gördük. 2009’da ithalata başladık. Sonra kendimiz üretebiliriz diye 1.5 yıllık Ar-/Ge yaptık, TÜBİTAK’a müracaat ettik ve kendi ürünümüzü geliştirdik.

Bizim ürünümüz için özel bir makine de ürettirdik. Patent’e de müracaat ettik. Hem ürün için hem de üretim yöntemi için TÜBİTAK inceledi ve patente destek verdi. Yurtdışında da patent araştırması yapıldı ve başarıyla çıktık. Dünyada üçüncü patent olduk. ABD’de de şirket kurduk ve orada da çalışmalara başladık. Şimdi ABD’de yeni bir yapılanma daha gerçekleştireceğiz.

Haberin Devamı

AVRUPA’YA KNOW HOW

Aydınlatma sektöründe çok iyi kurumsal müşterimiz oldu. Otis Asansörleri, Migros, Carreforsa v.s. Binlerce panelimiz şu anda çalışıyor. Panelde en başarılı tasarruf oranlarına Kore ulaşmıştı. Biz onları da geçtik. Tasarruf oranları bakımından onlardan çok öndeyiz. Biz üretimde LASER teknolojisi de kullanmıyoruz. Üretim modelimiz de patentli. Şimdi, Fransa, İngiltere ve İtalya’dan know how talepleri ortaklık teklifleri var.

CİRO KATLANARAK ARTIYOR

2012’de 1.1 milyon TL, 2013’te 3.5 milyon lira ciro yaptık. Bu yıl 6 milyon lira ciro bekliyoruz. Şimdi üretim için yeni yatırım planlıyoruz. Güçlü bir sanayi kuruluşu olmak istiyoruz. Bunun için Ar-Ge laboratuarı güçlü bir yatırım düşünüyoruz. Şu andaki mevcut kapasitemizin 10 katı üretim için 5 yıllık bir talep geldi. Bu konuda anlaşma yapmak üzereyiz. Bu da bize çok hızlı büyüme getirebilir.

Haberin Devamı

YILDA 6 MİLYAR DOLAR TASARRUF SAĞLARIZ

TLT Panel Genel Müdürü Uğur Kıymaz, Türkiye’nin yılda 60 milyar dolarlık enerji ithalatı yaptığını belirtiyor. Kıymaz, “Bu enerji ithalatının yüzde 20’si aydınlatmaya gidiyor. LED aydınlatmalar sayesinde yüzde 50 elektrik tasarrufu bize 6 milyar dolar kazandırır” diyor.


Girişimcinin hedefi ÇİN

ÇİN’nde, çeşitli sektörlerde ithalat yapan kadın girişimci Firdevs Danışman, son dönemlerde bu ülkeye maden sektörüne yönelik ihracat da gerçekleştirmeye başladı. Danışman, firma olarak farklı sektörler için ithalat gerçekleştirdiklerini söyledi. Çin’in, ihtiyaçlarını da tespit etme imkanı bulduklarını, bu ülkedeki iş ortaklarıyla özellikle ham madde ile ilgili görüşmeler yaptıklarını anlatan Danışman, Çin’in özellikle krom, çinko ve bakır madeni ihtiyacını tespit ettikten sonra Türkiye’deki maden işleriyle uğraşan firmalarla temasa geçtiklerini belirterek, “Gönderdiğimiz numune maden ürünlerini laboratuvarlarında inceleyen Çin’deki firmalar, olumlu dönüş yaptılar” dedi. Danışman, maden numunelerini analizi sonucu, “Krom, çinko ve bakır madenleriniz dünyanın en kalitelisi” yönünde dönüş olduğunu, bunun üzerine Çin’in en önemli firmalarının biriyle anlaşmaya vardıklarını vurguladı. Danışman, Türkiye’de krom, çinko, bakır, antimuan, kurşun, altın ve gümüşü ham madde olarak çıkaran firmalara bir anlamda danışmanlık hizmeti yaptıklarını ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!