Güncelleme Tarihi:
Türkiye'nin en erkenci turfanda patatesinin üretiminin yapıldığı Çukurova'da hasat başladı ancak çiftçinin yüzü gülmüyor. Geçen yıl tarlada kilosu 2.5 liraya kadar satılan patatesin bu yıl kilosu 40 kuruşa kadar düştü. Çiftçi bu nedenle çalıştırdığı işçinin parasını bile cebinden ödemek zorunda kaldı.
Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, normal koşullarda Türkiye'de tarımsal planlama olmadığı için üreticilerin doğal olarak bir önceki yıl fiyat yapan ürüne yöneldiğini ifade ederek, "Geçen yıl tarlada patatesin kilosu 2.5 liraydı. Bu nedenle üretici bu ürüne yöneldi. Patates ekim alanlarında geçen yıla göre Çukurova'da yüzde 30-40 oranında artış var. Bizim kendi tahminimiz geçen yıl patates ekim alanı 55-60 bin dönem iken bu yıl 80-90 bin dönüm civarında" dedi.
Tarlada şu an patatesin kilosunun 40 kuruşa satıldığına dikkat çeken Karademir şunları kaydetti:
"Bir dekar patatesin yetiştirme maliyeti 2 bin 500, 3 bin lira arasında. Ortalama dönümden 3 ton, 3.5 ton patates elde ediliyor. Geçen yılda üreticilerimizin tarlada 2.5 liraya sattığı dönemde bu fiyatların doğru olmadığını ülkede bir üretim planı yapılması gerektiğini belirttik. Tüm ürünlerde planlama yapılmalı. Gelecek yıllarda da üretimin devam etmesi için desteklenme priminin getirilmesi önerimizdir. Türkiye genelinde 4-4,5 milyon ton patates üretiyoruz. Bu üretim dalgalanmalarından oluşan fiyat artış ve azalması meydana geliyor. 2012 yılında yine ekim alanları arttığı için fiyat düşüktü. O yıldan sonra 2013-2015 arası üretici para kazanamadığı için ekim alanları daralttı üretim 3.5 milyon tona geriledi. Bu yüzden fiyat arttı. Bu yıl da 4.5 milyon ton üretim olacak. Fiyat düşmesi bu nedenden dolayı yaşanıyor."
Karademir, aynı durumun soğanda ve diğer ürünlerde de olduğunu, fiyatın düşmesinde ihracat rakamlarının düşmesinin de payı olduğunu ifade ederek, "Yaş sebze ihracatımız 2.5 milyar dolar civarında. Yaş sebze meyve ihracatımızı bir komşu ülkelerimiz olan Rusya, Kuzey Irak, Suriye ve Ukrayna'ya yapıyoruz. Rusya'ya ihracat yüzde, 40-45'ler seviyesindeydi. 2010 verilerine göre Rusya'ya olan ihracat yüzde 73, Suriye'ye yüzde 45, Kuzey Irak'a yüzde 25 azalmış" diye konuştu.
Semih Karademir, patates üreticisinin artık hasat yapmadığını, bu fiyatın daha da aşağı düşmeyeceğini, dip fiyat olduğunu sözlerine ekledi.Üretici Yaşar Çelik ise fiyat düşüklüğü nedeniyle çok zor durumda olduklarını, çalıştırdıkları işçilerin parasını bile ödeyemediklerini söyledi.